Berta Sándor

Az Apple és a könyvkiadók megúszhatják az árkartell vádat

Az amerikai igazságügyi minisztérium hamarosan peren kívüli megállapodásra juthat a kaliforniai konszernnel és annak szerződött partnereivel, a cégek így elkerülhetik az árkartellezéssel kapcsolatos pert.

A Reuters hírügynökség közölte: ugyan még folynak a tárgyalások a felek között, azonban kiszivárgott információk alapján, az Apple és a vele szerződésben lévő könyvkiadók szeretnék elkerülni, hogy az árkartellezés miatt kirobbant ügy akár évekig elhúzódjon. Ezért hajlandók a kompromisszumos megoldásra is. A minisztérium azt követeli, hogy az Apple által előszeretettel alkalmazott "most favored nation" kitétel eltűnjön a könyvkiadókkal kötött szerződésekből. Ez a pont írja elő ugyanis a kaliforniai társaság partnereinek azt, hogy az iBooks online boltban kínált műveket a megállapított árnál nem adhatják olcsóbban. Mindez oda vezetett, hogy az Apple konkurensei, elsősorban az Amazon nem tudták versenyezni az iBooks áraival.


Amennyiben ez a kitétel eltűnik a megállapodásokból, úgy ebből az új helyzetből elsősorban a felhasználók profitálhatnak, mivel az elektronikus kötetek ára csökkenhet. Az Amazonnak az iPad megjelenése előtt 90 százalékos piaci részesedése volt az amerikai elektronikus könyvpiacon, jelenleg azonban a kereskedőcég piaci részesedése már csak 65 százalék. A második helyen a Barnes & Noble található 20, míg a harmadikon az Apple 10 százalékos piaci részesedéssel. Az árkartell hatására és az Apple megjelenésével egy időben az árak automatikusan emelkedni kezdtek. Az árnövekedés elérte a 30-50 százalékot.

Az amerikai hatóságok 2010 augusztusa, míg az Európai Unió tavaly december óta folytatnak vizsgálatot, miután felmerült annak a gyanúja, hogy az Apple és a vele szerződésben álló francia Hachette Livre (Lagardere Publishing), az egyesült államokbeli Harper Collins (News Corp.) és Simon & Schuster (CBS Corp.), a brit Penguin (Pearson Group), valamint a német Georg von Holtzbrinck csoport előre megegyeztek arról, hogy szándékosan magasan tartják a legkeresettebb elektronikus könyvek árát. Az amerikai igazságügyi minisztérium március közepén jelezte, hogy az ügy bíróság elé kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!