Berta Sándor

Ingyen elérhető a JStor archívumának egy része

A JStor az 1990-es évek óta terjeszti a digitalizált szakcikkeket. A gyűjteményt az Ithaca nevű nonprofit szervezet hozta létre azért, hogy megtakarítsa a könyvtárak számára a szaklapok tárolásának költségeit. Most ennek az archívumnak egy részéhez férhet hozzá a közvélemény.

A mostani ajánlat egyelőre egy tesztelési időszakra vonatkozik és komoly korlátozásokkal él. A látogatóknak csupán arra van lehetőségük, hogy ingyen elolvashassák a bedigitalizált szakmai cikkeket, ugyanakkor azok nem menthetők le és nem is nyomtathatók ki. A tudományos anyagokhoz, kutatási eredményekhez való hozzáférések biztosítása évek óta vita tárgyát képezi az Európai Unióban. Tudósok és könyvtárosok már 2009-ben az információszabadság mellett álltak ki, mondván garantálni kell, hogy a közpénzekből támogatott kutatások eredményeihez minden felhasználó szabadon hozzáférhessen. A bibliotékák számára ráadásul egyre nehezebb a drága szakfolyóiratok és a tudományos anyagok beszerzése. Emellett az archiválási és licencköltségek is komoly terhet jelentenek. A szakemberek úgy vélték, hogy a nyílt forráskódú rendszerek jelenthetik a megoldást. Az Európai Bizottság szintén kiállt az információkhoz való nyílt hozzáférés mellett.

A költségek azóta is nagyon magasak. A JStor azzal indokolta eddig a szakmai cikkenkénti néha több mint 30 eurós díjat, hogy a digitalizálás komoly összegeket emészt fel. A cég azonban egy most alternatív hozzáférési modellekkel kísérletezik és a következő hetekben bemutathatják a Register and Read nevű programot, amelynek köszönhetően a regisztrált felhasználók ingyen hozzáférhetnek 70 tudományos folyóirat tartalmához. Egyre nagyobb nyomás nehezedik az ilyen adatbázisok üzemeltetőire és egyre több a konkurenciájuk.

Eddig a JStor évente 150 millió (!) hozzáférést utasított el. A cég ugyanakkor próbált változtatni a gyakorlatán és 2006-tól ingyenesen elérhetővé tette a világ legszegényebb régióiban élők számára a digitalizált cikkek egy részét. Emellett tavaly óta a szerzői jogvédelem alá már nem tartozó cikkeket is bárki szabadon elolvashatja. "A letöltéshez, a nyomtatáshoz vagy a továbbadáshoz való jog nélkül az egész ingyenes hozzáférés a tudósok számára semmit sem ér" - adott hangot csalódottságának Gerhard Fröhlich, a Johannes Kepler Egyetem munkatársa.

Fröhlich nem bánt kesztyűs kézzel a a tudományos kiadókkal, szerinte ha nem tudnak vagy akarnak változtatni az eddigi gyakorlatukon, akkor könnyen eltűnhetnek majd a piacról. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kiadókat nem érdekli, hogy mire lenne szükségük a tudósoknak. A kutatásokat általában közpénzekből finanszírozzák, azonban a tudományos kiadók ezeken az anyagokon vagyonokat keresnek. A megoldást az úgynevezett Open Access irányelvek elfogadása és betartatása jelenthetné. "Jelenleg a tudósok büntethetők amiatt, ha továbbadják a cikkeket a kollégáiknak. Még akkor is óvatosnak kell lenniük, ha a saját anyagaikról van szó, hiszen a jogok a kiadóknál vannak. Az Open Access esetében ez már nem lenne probléma. Amennyiben egy kiadó nem reagál majd az új helyzetre, úgy saját maga lesz a felelős a piacról való eltűnésért" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #1
    "Most ennek az archívumnak egy részéhez férhet hozzá a közvélemény."

    Ezen elbotlott a szemem. (ha ez tényleg értelmes, akkor bocsi, nem olvastam e cikket )