Berta Sándor

Árkartell miatt kerülhet bíróság elé az Apple és számos könyvkiadó

Az amerikai igazságügyi minisztérium több hónapja vizsgálja az elektronikus könyvpiac szereplőinek megállapodásait. Könnyen előfordulhat, hogy az Amazon, az Apple és számos kiadó a vádlottak padjára kerül.

A The Wall Street Journal cikke szerint az Apple mellett öt nagy kiadó kerülhet bajba, a francia Hachette Livre (Lagardere Publishing), az egyesült államokbeli Harper Collins (News Corp.) és Simon & Schuster (CBS Corp.), a brit Penguin (Pearson Group), valamint a német Georg von Holtzbrinck csoport. Az amerikai hatóságok 2010 augusztusa, míg az Európai Unió tavaly december óta folytatnak vizsgálatot, miután felmerült annak a gyanúja, hogy a társaság és számos kiadó előre megegyezett arról, hogy szándékosan magasan tartják a legkeresettebb elektronikus könyvek árát.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azzal fenyegeti a cégeket, hogy bíróság elé viszi az ügyet. A vád szerint a megállapodást kötő társaságok túl magas árat állapítottak meg az elektronikus könyveknél, ezzel pedig megsértették az európai és az amerikai törvényeket. A kiadók képviselői a vizsgálat során tagadták az ármegállapodást és nem voltak hajlandók nyilatkozni a The Wall Street Journal szerkesztőinek.

A Hachette Livre, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Penguin, valamint a Georg von Holtzbrinck csoport azzal érveltek, hogy az általuk alkalmazott megoldás nem csökkentette, hanem növelte a piaci versenyt, így a fogyasztókat nem érte kár. A kiadók egy része ugyanakkor próbálja menteni a menthetőt és tárgyalásokat folytat az amerikai hatóságok képviselőivel. A céljuk egy per és a komoly összegű kártérítés fizetésének elkerülése. Amennyiben ezek a megbeszélések eredménnyel zárulnak, úgy komoly árcsökkenésre lehet számítani az elektronikus könyvek piacán.

Az árkartellezés elsősorban az olvasók számára jelentett rossz hírt, hiszen így jóval a piaci ár feletti összegért vásárolhatták meg az elektronikus könyveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #4
    Kicsit hasonló a helyzet a zenei albumok esetéhez (de lehetne példa sok hazai napilap: nincs nyomdai - szállítási - kézbesítési költség, mégis az eredeti ár 70-90% -ába kerül az "e" változat; egy havi szerver bérlet gyak. kevesebb mint egy nap alatt megtérül, a többi extra haszon).
    Ugyanazt az (teljes) albumot nem egyszer olcsóbban meg lehet venni audio CD-n, mint elektronikus úton... Pedig mind a könyvek, mind a zene esetében egy hosszú sor költség elmarad elektronikus árusítás esetén... Egyszerűen sokszoros haszonkulccsal dolgoznak a hagyományos kereskedelemhez képest, így hiába is várják a nagy áttörést...
  • mad mind #3
    Az amazon kereskedő. Ezek a kiadók a könyvpiac nagyrészét lefedik az angolszász területeken.
    És tényleg pofátlanok az árak. Volt hogy egy könyv újonnan 10dollár volt, míg ugyanaz e-könyvként 14. Röhög a belem.
  • Poetro #2
    Azért ez a pár cég elég kicsi a teljes elektronikus könyv piachoz képest. Tudtommal jelenleg az Amazon a legnagyobb (elektronikus) könyvkiadó, és ugye ők legfeljebb csak közvetetten érintettek a dologban. Ugyanakkor az árakat igazából az Amazon diktálja, legfeljebb 10-20 százalékkal szoktak fölé / alá menni, igazából csak a piaci verseny miatt. Szóval nem hiszem, hogy ez a globális piacon nagyobb változásokat jelentene árak tekintetében, legfeljebb fizetnek a fenti cégek, és tovább folytatják a harácsolást.
  • gforce9 #1
    Hátha kapnának végre a kiadók is egy pofont.... jó lenne precedensnek.