Berta Sándor

Terjed az online könyvkölcsönzés

Egyre több könyvtár jelenik meg a világhálón és vezeti be az online könyvkölcsönzési lehetőségeket. Ugyan a német Onleihe nevű rendszer már négy éve létezik, azonban csak most kezd elterjedni.

A frankfurti könyvtár egyike annak a 350 német bibliotékának, amelyek csatlakoztak az Onleihe rendszerhez. Az Onleihe lehetővé teszi az intézmények kínálatában lévő könyvek, zenei albumok, hangos és e-könyvek, továbbá újságok online kikölcsönzését. Vagyis gyakorlatilag minden hagyományos könyvtári szolgáltatás elérhető immár a világhálón is. Az Onleihe rendszert az EKZ-Bibliothekservice működteti, amit 1947-ben alapítottak és aminek a feladata 2006-ig a bibliotékák könyvtárakkal való ellátása volt. Az Onleihe projektet 2007-ben indította el az EKZ leányvállalata, a Divibib. Az áttörés azonban csak az idén következett be, az év végére a csatlakozott intézmények száma elérheti a hatszázat, ami az összes németországi könyvtár egynegyede.

Jörg Meyer, a Divibib ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az online kölcsönzés elterjedésében nagyon fontos katalizátor szerepe lehet az okostelefonoknak és a táblagépeknek. A kereslet folyamatosan nő. A tavalyi év közepe óta már léteznek iOS-ra, illetve Androidra írt Onleihe-alkalmazások is, amiket eddig tízezerszer töltöttek le a felhasználók. Az első pár év azonban nagyon nehéz volt, a könyvkiadókkal folytatott tárgyalások csak nehezen haladtak előre. Ennek oka részben az volt, hogy a tartalomszolgáltatóknak nem volt átlátható üzleti modelljük és egységes értékesítési koncepciójuk. Napjainkra viszont mindez megváltozott, az online kölcsönzést már szinte mindegyik újság- és könyvkiadó támogatja.


A cégek azután kezdtek érdeklődni a rendszer iránt, hogy kiderült: egy nagyon átfogó digitális másolásvédelmet használ. A kölcsönzési idő lejártáig a kötetek és az újságok elolvashatók, a zenei albumok meghallgathatók és a filmek megnézhetők. Azonban a kölcsönzési határidő lejárta után erre már nincs lehetőség, így pedig nincs értelme illegális másolatokat készíteni a kikölcsönzött művekről.

A Divibib rendkívül sikeres, tavaly 1,7 millió letöltést regisztráltak és ebben az e-könyv letöltések még nincsenek benne. A letöltések száma éves szinten 60 százalékkal nő. A felhasználók jelenleg 20 000 kötet, hangos- és e-könyv, valamint zenei album közül választhatnak. Az idén a kínálat további 9000 művel bővül. Jelenleg az EKZ 48 millió eurós éves forgalmának még kevesebb, mint 5 százalékát teszi ki az online kölcsönzés, azonban 3-5 éven belül ez az összeg elérheti a 10 millió eurót.

Természetesen felmerülnek olyan hangok, hogy az internetes szolgáltatások elterjedésével véget ér a hagyományos könyvtári korszak. Meyer szerint ez nem így van, a könyvtárakra ugyanis, mint közintézményekre, társadalmi okokból mindenképpen szükség van. Sőt, lehet, hogy pár évtized múlva majd pont azt fogják mondani, hogy az online kölcsönzési lehetőségek biztosították a könyvtárak fennmaradását és túlélését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #5
    KÖCSÖG DOTCOM! :D
  • Szartúriusz #4
    thocy

    Ne vakítsd a népet kisfiam. Például az slp a maga tízen valahány ezer kötetével egyenlőre a legnagyobb elektronikus könyvtár az országban, és illegális.
    Ezen kívül számos kalóz oldal foglalkozik a sikerkönyvek kiadásával, mégpedig legalább olyan minőségben, mint a kiadók ...
    Meg kellene már végre érteni, hogy a kiadók a mai formájukban elavultak. Ellehetetlenítik a könyvkiadást az áraikkal. A neten a töredékéért lehetne eladni a könyveket elektronikus formában, és a szerzők is jobban járnának.
    Legfeljebb a kiadók mennének csődbe!

  • thocy #3
    Értelmes áron ez simán működőképes lehet itthon is. Persze, le is lehet tölteni a kalóz, sufniban szkennelt és konvertált verziójú ebook-okat, de én pl. nem sajnálnék néhány száz forintot akár kölcsönzött könyvenként azért, hogy igényes szerkesztésben, bénán felismert karakterektől és alapvetően helyesírási hibáktól mentesen (bár az utóbbi ma már sajnos az igénytelenebb kiadóknak is túl nagy kihívás) olvassak el valamit, ami érdekel.
  • navahok #2
    Azért nem lenne rossz egy ilyen itthon is.
  • aaaaa #1
    Ami megjelenik egy képernyőn, az bármikor el is menthető. Elég naivak azok, akik abban hisznek, hogy ez nem így van.