Berta Sándor

Európa meghódítására készül a Barnes & Noble

Az amerikai társaság március közepén leányvállalatot alapított Berlinben. A Nook-program célja az európai, ezen belül is a brit, a holland és a német e-könyv piac meghódítása.

A Barnes & Noble Digital Media GmbH-t március 15-én alapították meg berlini székhellyel. Az amerikai cég már tíz nappal korábban, a London Book Fair megnyitása előtt számos szoftverfejlesztőt meghívott a brit fővárosban tartott rendezvényére, ahol bejelentette a Nook projekt elindítását. Ennek során első lépésként a Waterstones áruházlánccal akarnak együttműködni, majd a német elektronikus könyvpiac meghódítását tervezik. Emellett a tervek között szerepel a Central Bookhuis nevű helyi partnerével együtt egy hollandiai e-könyv üzlet megnyitása is.


A Barnes & Noble Nook nevű e-könyv olvasója

Bár nyilvánvaló, hogy a Barnes & Noble (BN) azért próbál szerencsét a kontinensen, mert az Egyesült Államokban az Amazon uralja az e-könyvek piacát, de a helyzet Európában sem jobb, sőt, hiszen nálunk az Amazon mellett az Apple is jelen van. Egy tavaly októberi felmérés alapján az európai felhasználók 57 százaléka az Amazonnál, míg 27 százaléka az iBookstore kínálatából szerzi be a könyveket. A társaság 2010 októbere óta együttműködik a Libreka és a Bookwire könyvterjesztő cégekkel, így joggal számíthat arra, hogy Európában könnyebben veheti fel a harcot két legnagyobb riválisával. Az európai könyvpiacon az e-kötetek aránya mindössze 1 százalék, vagyis akár nagyobb szeletet is ki lehet hasítani a várhatóan növekvő képzeletbeli tortából és a konszern új lendületet kaphat.

A Barnes & Noble-t nyomdai vállalkozásként 1873-ban alapították, első könyvesboltját 1917-ben nyitotta meg New Yorkban. Az amerikai könyvkiadó 2009 őszén jelentette be az e-könyv olvasóját, amelyen Android operációs rendszer fut. Bár a készülék viszonylag olcsónak számított, a Barnes & Noble nem tudott lépést tartani az Amazonnal, amely 2010 nyarán jelentősen csökkentette a Kindle elektronikuskönyv-olvasó árát. Az Egyesült Államokban az elektronikus könyvpiacot jelenleg 70-80 százalékos részesedésével az Amazon uralja, az Apple azonban már az iBook Store elindítása után néhány hónappal jelezte, hogy legalább 20 százalékos piaci részesedést akar szerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #2
    Hát kíváncsi vagyok ki kerül ki győztesként az Amazon Kindle és a Nook harcból.
  • BrockSamson #1
    Nem lenne rossz, ha az e-inkes olvasojukat meg lehetne venni itthon, boltban.