HENT hírlevél

Már a könyvkiadók is bezáratnak honlapokat

Mintegy 400 ezer, jó minőségű e-könyvet kínált az a két kalózoldal, amelyek ellen sikeresen indított eljárást a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége és a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetsége.

Illegális online könyvtárként működött az a két kalózoldal, amelyek sikeres felderítéséről közleményben adott hírt a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (International Publishers Association, IPA) és a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetsége (Börsenverein des Deutschen Buchhandels). A www.ifile.it letöltő, valamint a www.library.nu linkoldalak összesen több mint 400 ezer kiadványt tettek illegálisan elérhetővé digitális formátumban. A magas minőségű kalóz e-könyveket ingyenesen és anonim módon tölthették le az oldalakról a kalózkodó internetezők. Az oldalak üzemeltetői reklámhelyek értékesítéséből, adományokból és prémium felhasználói fiókok előfizetői díjából tartották fenn az oldalt, amely mintegy nyolcmillió euró összegű bevételt jelentett számukra.

A kiadók az oldalak működésének felderítését követően bírósághoz fordultak, amelynek eredményeként a müncheni bíróság 17 rendbeli eltiltó végzést adott ki, felszólítva a szolgáltatások üzemeltetőit a jogsértés abbahagyására. A Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége szerint ez az eredmény a kiadók abbéli elszántságát bizonyítja, hogy felszámolják a visszaéléseket, kiálljanak jogaikért, és megvédjék alkotóikat. Az IPA titkára Jens Bammel közölte, nem tolerálják, hogy az írók és kiadók munkájából mások illegálisan profitáljanak.

Alexander Skipis, a Börsenverein ügyvezetője úgy nyilatkozott, ez az eset pontosan demonstrálja, hogy a szisztematikus szerzői jogi jogsértés milyen nagy volumenű és jövedelmező üzlet lehet. Hozzátette, a jelenlegi szerzői jogi viták légkörében különösen fontos, hogy lássuk, az ilyen visszaélések a könyvszakmában dolgozó emberek ezreinek munkáját károsítják, és azokét az írókét, akiknek munkájuk után járó javadalmazásuk jelenti a megélhetést, és ami egyúttal garantálja az újabb kulturális alkotások megszületését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SgtPepper #14
    Tudom, hogy régi a topik, csak úgy látszik az eddigi hozzászólók alulinformáltak az ügyben, és a cikk sem részletezi a helyzet valódi "súlyosságát".

    Itt elhangzottak olyan érvek, hogy ismeretlen írók regényei, versei mennyivel jobban terjednének interneten, vagy hogy mennyivel műveltebb lesz az ember a sok olvasástól. Jó, tudom, hogy ha magát a cikket általánosítjuk, akkor ezek az érvek érvényesek lesznek, viszont a library.nu bezárása koránt sem erről szól.

    Akiknek nem hangzik ismerősen a library.nu (régebbi nevén gigapedia.com) azoknak elmondanám, hogy az oldal nagy mennyiségben nem szépirodalmi műveket, regényeket vagy egyéb fikciókat tárolt, hanem tudományos témájú könyveket. És itt a tudományos alatt nem az ismeretterjesztőt értem, hanem a rendes (egyetemi) tankönyveket.

    Aki már látott ilyen könyvet, az tudja, hogy az ilyeneknek az ára valahol 10000 és 100000 forint között mozoghat. Ezek a könyvek javában amerikai könyvek és gyakorlatilag 1 biten tárolni lehetne, hogy az egyes könyvek hány példányban találhatók meg Magyarország egyetemeinek a könyvtáraiban (megj.: BME könyvtárban a Feynman et al. - The Feynman Lectures on Physics c. könyvből csak egy van). Tehát mondhatjuk azt is, hogy egy ilyen könyvet legálisan beszerezni nagyon nehéz.
  • slickboy #13
    Szerintem megoldás lenne, ha a szellemi alkotások az elkészültük után egy bizonyos ideig "szabadalmi védettséget" élveznének, mondjuk 10 évig a most érvényben levő szerzői jogok alá essen, utána váljon ingyenesen vagy nagyon olcsón "licencelhetővé". Ezáltal elkerülhetővé válik, hogy még az unoka is abból éljen, amit nem is ő hozott létre (jó, ez egy kicsit sarkított példa), másrészt meg jobban érvényesülhetne a szellemi javakhoz való egyenlő eséllyel hozzájutás eszméje.
    Tetszik, nem tetszik a most illegálisnak tekintett másolás, terjesztés egy ilyen funkcióval is bír, csökkenti az esélyegyenlőtlenségeket, amikor a kulturális javakhoz való hozzáférést nézzük. Magyarul az is hozzájuthat így kulturális javakhoz, akinek nem telne rá adott esetben (nincs rá pénze, lehetősége, ideje, kedve, stb hogy megszerezze legálisan). Én ennek fontos kiegyenlítő szerepet tulajdonítok, amely nagyon előnyös bizonyos szempontól. Másfelől meg az alkotók se akaszthatják szögre a szájukat, meg is kell élni valamiből, egyfajta központi "kulturális átalányadóból" nem lehet mindent finanszírozni, az teljesen kommunisztikus nem működhet. Valamiféle kompromisszumra van szükség.
  • Hungarikum #12
    Azért egy könyv más mint egy játék vagy egy zene.

    Egy ekönyvet jó esetben csak 1x készül el és 40 év múlva is előveheted.
    Egy ekönyvhöz nem kell x mennyiségű DLC-t venni, hogy élvezd.
    Egy ekönyvről nem húznak le évente 1x egy újabb bőrt, mert más kötetbe csomagolják.
    Egy ekönyvön nincs másolásvédelem ami csak arra jó, hogy a legális fogyasztókat idegesítsék.

    stb. stb.


    ps.:Másrészt aki e/könyvet olvass [persze ez függ sokmindentől] legtöbbször műveltebb is lesz, jobban hozzá tud szólni dolgokhoz, de ami biztos, hogy szókincse is bővebb lesz.
  • Ersiman #11
    Igazad is lenne, ha...
    0. Ez a legfontosabb: Azt te csak hiszed, hogy mikor az író leteszi a tollat, (feláll a billentyűzet mellől) kész a könyv! A kiadó, szerkesztő még jó párszor átnézi, javítja az íróval együtt, hogy elnyerje a végleges formáját, amit te már élvezettel olvasol, mert addigra nyelvtani, stilisztikai, logikai hibák halmazait szedték ki belőle például.
    1. Az írók mitől értenének ahhoz amiket te leírtál (webshop létrehozás, üzemeltetés - természetesen biztonságosan, hogy a vevőik adatait se szerezhesse meg tőlük senki)?
    2. Lenne idejük, képzettségük a jogi dolgok kezeléséhez.
    3. Úgy általában baromi sok pénzük lenne a reklámra és hasonlókra. (Csak a már nagyon ismert íróknak nem kell semmilyen reklám.)

    Ha mégis maga csinálná mindezt szerinted mennyi ideje és energiája maradna írni, méghozzá jól? Eddig sem tiltotta semmi az íróknak, hogy minden ilyen dolgot maguk intézzenek, mégsem ez a jellemző - valószínűleg okkal.

    Az internet mindenképp sokat segíthet a még ismeretlen íróknak, ebben teljesen igazad van, de a kiadók munkáját nem helyettesíti.
    Félre ne érts, nem a kiadókat akarom védeni, de nem olyan egyszerű a kép, ahogy te elképzelted a hozzászólásod alapján.

  • gforce9 #10
    leklámtengere=reklámtengere :)
  • gforce9 #9
    Talán ha a kiadók által nyomatott írók leklámtengere eltűnne, könyebb lenne az ismeretlenekre rálelmi, mert most az első 5 oldal a google-ban lényegében futtatott oldalt hoz, ha nem konkrétumra keresel.
  • narumon #8
    Kinek mi a normális könyv ugye. A tehetség önmagában semmit nem ér. Lefogadom, hogy rengeteg tehetséges író/zenész van akiről még csak nem is hallottunk, mert nincs mögötte elég reklám. Az csak utópiában van, hogy interneten megjelent könyv attól mert marha jó majd elterjed.
  • finizlik #7
    Inkább könyvkiadók mint zenekiadók csinálhassák...

    Könyvnek még látom értelmét is
  • gforce9 #6
    He? A regény, novella, vers stb csak írott szöveg. Minek ahhoz kiadó? Az internet korában? Ne viccelj. Ha valaki tehetséges a híre pillanatok alatt terjed. Azok akiket meg csak a kiadó nyoatott egyébként pedig gyenguszok, nme is baj, ha eltűnnek. A szerző maga is tud, online könyvet értékesíteni. Semmibe nem tellik manapság egy webshop. A ha pedig online kelendő a mű, akkor kis idő és telleni fog nyomdára is, hogy megjelenhessen papíron is. Ehhez nincs szükség semmiféle kiadóra. A kereskedőnek meg annyi a dolga, hogy nyomdából elhozza és kirakja a polcra, ha akarja reklámozza, de az már magánügy. Annyi hulladék semmiről nem szóló idióta könyv van most a polcokon, hogy elképesztő, én nagyon örülnék, ha eltűnnének. Manapság, ha egy könyvesboltba bemegy az ember, úgy kell keresgélni a normális színvonalú műveket, a sok csillivilli agyonreklámozott szemét között.
  • endrev #5
    Mad mind.. :DDD

    Gforce9, hova takarodjanak? Nélkülük hogyan lehetne eladni könyveket? Másrészt szerződés szerint pontosan az ő dolguk kiállni a szerzők jogaiért a szerzők HELYETT. Kicsit el vagy ám tájolva. :D

    A kiadók feladata:
    1. Nyomdai kivitelezés lebonyolítása
    2. _Jogi_védelem_
    3. Más nyelvű kiadások intézése helyi kiadókkal (fordítással), ennek jogi kezelése.
    4. Promóció

    Értékesítők feladata:
    1. szép üzletekben polcra kitenni a könyveket
    2. résztvenni a promócióban