Berta Sándor

Bő hónap múlva bárki vehet Facebook részvényt

Tengerentúli lapértesülések alapján már az idei év első felében megjelenne a tőzsdén a közösségi portál, amelynek képviselői már a részletekről egyeztetnek az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC).

A The Wall Street Journal kiemelte, hogy a tőzsdén való megjelenés konkrét időpontja elsősorban attól függ, hogy milyen megállapodásra jutnak a Facebook vezetői a SEC képviselőivel. A Venture Beat nevű amerikai blog ugyanakkor arról számolt be, hogy a közösségi oldal már április végén kibocsátaná a részvényeit és a jövő héten elindítaná azt az úgynevezett részvénybemutató túráját, amit azért szerveznek, hogy a lehetséges befektetők megismerjék az értékpapírokat, az üzleti modellt.

A vállalat még szeretné kiegészíteni az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokat, erre egy alkalommal már a héten is sor került. A cég megkérte a kereskedőket, hogy az úgynevezett másodlagos értékpapírpiacon már ne kereskedjenek a részvényeivel. A Facebook tőzsdei értékét korábban 100 milliárd dollárra becsülték és az elemzők arra számítanak, hogy a cég az elsődleges részvénykibocsátás révén 5-10 milliárd dolláros bevételre tehet szert. Amennyiben ez megvalósul, úgy a 27 éves Mark Zuckerberg pillanatok alatt a világ egyik leggazdagabb emberévé válhat és az internetes cégek között ez lesz minden idők legnagyobb részvénykibocsátása.

Nagyon hátrányos a cég szempontjából, hogy a Yahoo február végén szabadalomsértéssel vádolta meg a Facebookot, majd március közepén beperelte a közösségi portált. A Yahoo azért választotta ezt a stratégiát, mert a jelenlegi amerikai jogszabályok alapján olyan céget, amely ellen szabadalmi per van folyamatban nem lehet bejegyezni a tőzsdén. A közösségi platform tehát csak akkor jelenhet meg a börzén ha addig sikerül peren kívüli megállapodást kötnie. Az egyezséget elősegítheti, hogy a Facebook időközben 750 szabadalmat vásárolt az IBM-től. Januárban a Forbes magazin arról írt, hogy nem feltétlenül lesz jó vétel a Facebook-részvény, mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a debütálásakor igencsak túlértékelt lehet az értékpapír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #6
    nem venni....szerintem bedől
  • Szefmester #5
    Első napokban venni mint állat, aztán két hét múlva eladni örülni a nyereségnek és nézni hogy szalad a halálba a tőzsde..
  • tntmax #4
    Venni vagy nem venni, ez itt a kérdés.
  • AgentKis #3
    Ennél jobban már csak emberek eladásából lehet...
  • Szefmester #2
    Növekszik az a lufi.. és ha pukkan akkor nagyot fog szólni az már egyszer biztos...
  • DeviloftheHell #1
    milyen jól meglehet gazdagodni az emberek adatainak eladásábol