Berta Sándor

750 szabadalmat vásárolt a Facebook az IBM-től

A közösségi oldal üzemeltetői azért vásároltak ennyi szabadalmat az amerikai IT-óriástól, hogy jobban meg tudják védeni magukat a jövőbeli perekben.

A hírt a Bloomberg gazdasági hírügynökség szellőztette meg. A Facebook egy olyan szabadalomcsomagot vásárolt, amely különböző technológiákhoz, szoftverekhez és hálózatokhoz kötődik. Jelenleg a platform 56 szabadalommal rendelkezik az Egyesült Államokban, emellett további 503 szabadalmi beadványa van az illetékes amerikai hivatalnál. Az új csomagért az oldal vezetői becslések alapján több százmillió dollárt fizethettek.

A Facebook azért az IBM-hez fordult, mivel utóbbi vállalat abszolút vezetőnek számít a szabadalmak területén: egyetlen más IT-cég sem rendelkezik ennyi levédett dologgal. Az IBM tavaly 6180 szabadalmat fogadtatott el, míg a második Samsung 4894-et. Az előző évhez képest az IBM szabadalmainak száma öt százalékkal nőtt.

"A társaság gyakorlatilag úszik szabadalmakban. Ezek a dokumentumok számos területet fednek le és néhányat nyugodtan eladhatnak anélkül, hogy egy ilyen lépéssel a saját üzleteiket veszélyeztetnék" - nyilatkozta Florian Müller szabadalmi szakértő. Ugyanakkor az IBM ezzel a döntéssel nem állt egy értelműen a Facebook mellé, inkább igyekszik hasznot húzni a helyzetből, hiszen például a Yahoo is fizet neki bizonyos szabadalmakért.

"Valószínű, hogy az IBM és a Facebook már régóta egyeztetett. Viszont az jól látható, hogy a szabadalmak egyre inkább fegyverré válnak ahelyett, hogy az innovációt védenék" - tette hozzá Florian Müller. Az egész szabadalomvásárlási stratégia egyébként lutrinak tűnik, mivel gyakran csak utólag derül ki, hogy mennyire hasznos egy megvásárolt jog, így még azt sem lehet megmondani, hogy a Facebook jól járt-e a mostani üzlettel vagy sem.

A Yahoo február végén vádolta meg szabadalomsértéssel a Facebookot, majd március közepén beperelte a közösségi portált. A Yahoo már 2004-ben, a Google tőzsdei megjelenése előtt bevetette ezt a fegyvert, méghozzá sikerrel. Akkor a Google úgy menekült meg a pertől és a további vitától, hogy 2,7 millió részvényt adott át a Yahoo vezetőinek. Néhány héttel később ezek a papírok 230 millió dollárt értek. A Yahoo nem véletlenül választotta megint ezt a stratégiát, mert a jelenlegi amerikai jogszabályok alapján olyan céget, amely ellen szabadalmi per van folyamatban, nem lehet bejegyezni a tőzsdén, így most a Facebook is kénytelen megvárni az eljárás végét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #2
    Minek olvasod akkor el te SENKIHÁZI?
  • davech #1
    a f**mat se érdekli az a tetves facebook. minden 2. hír a facebookról szól, hogy épp milyen lelki állapotban van. szrk rá! erről szól már minden, nélküle már élni se tudunk???