Berta Sándor

Németországban törvényellenes a Facebook Friend Finder

A berlini tartományi bíróság első fokú ítélete értelmében a közösségi oldal funkciója, illetve általános szerződési feltételei megsértik a jelenleg hatályos német fogyasztóvédelmi törvényeket.

Határozatával a testület gyakorlatilag elfogadta a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) beadványát. "Az ítélet mérföldkő. Mindez azt jelenti, hogy a Facebooknak és a többi közösségi oldalnak tiszteletben kell tartania az európai adatvédelmet" - nyilatkozta Gerd Billen, a VZBV elnöke.

A berlini tartományi bíróság azért bírálta a Friend Finder funkciót, mert arra ösztönzi a tagokat, hogy olyan barátaik neveit és e-mail címeit is megadják, akik nem is regisztrálták magukat a platformon. Ezek a személyek utána meghívót kapnak, annak ellenére, hogy nem járultak hozzá adataik kiadásához. Az ítélet szerint a felhasználókat világosan tájékoztatni kell arról, hogy a Friend Finderen keresztül a teljes címlistájuk a Facebook rendszerébe kerülhet és ezeket az információkat később az oldal felhasználhatja. Bár a portál időközben némileg módosította a rendszerét és a funkciót, azonban a VZBV úgy vélte, hogy ezek a változtatások nem elegendőek. "Az továbbra sem derül ki egyértelműen senki számára, hogy ezzel a lépéssel a teljes címlistáját átadja a Facebooknak" - jegyezte meg Gerd Billen.


Az ítéletnek vannak további nagyon fontos pontjai. Ezek egyike, hogy a közösségi platform nem szerezheti meg a tagjai által készített zenék és fotók szerzői tulajdonjogait, e művek összes joga a felhasználóknál marad és ezeket az alkotásokat csak az illető engedélyével használhatja fel a Facebook. Ezenkívül a bíróság kötelezte az oldal üzemeltetőit arra, hogy időben tájékoztassák az embereket az általános szerződési feltételek és az adatvédelmi előírások módosításáról. A VZBV vezetője hangsúlyozta: ideje, hogy a portál végre elfogadja és betartsa az európai adatvédelmi szabályokat. Mindent el fognak követni azért, hogy ellenőrizzék a Facebook módosítja-e a rendszerét vagy sem. A cél annak elérése, hogy a közösségi honlap a jövőben minden új szolgáltatás vagy funkció bevezetése előtt vizsgálja meg, hogy az adott megoldás összeegyeztethető-e az európai adatvédelmi előírásokkal.

A német adatvédelmi szakemberek már 2010 júniusában bírálták a Friend Findert. Johannes Caspar professzor, hamburgi adatvédelmi biztos később eljárást indított a közösségi hálózat ellen, majd a VZBV 2010 decemberében perelte be a Facebookot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #3
    Németek ott ásták el magukat, hogy 1.6ban a piros vérre sírtak de a sárga már nem zavarta őket :D
  • PazsitZ #2
    Az egészben az a fura, hogy ez a funkció minden közösségi szájton megvan.
    Bár nem tudom, azoknak az ide vonatkozó szerződési feltétlei mennyivel részletesebbek, mint a facebooknak. De azt feltételezem,hogy nem jobb a többi sem.
    Ekkor viszont felmerül a kérdés, miért csak most a kirohanás, és miért csak ezen egy szájttal szemben?
  • csimmasz #1
    A sok félkegyelmű rögtön ráugrik a hasonló szarságokra.
    Aztán csak a többieknek okoz gondot, nem tudják, hogy miért jön a sok spam a postaládájukba.

    Hiába, és mindíg is azt tartottam, hogy ha jó üzletet akarsz csinálni a hülyéket kell megcélozni, abból sokkal több van mint rendes emberből!