MTI

Sok oldalt rántott magával a Facebook reggeli leállása

A Facebook nem hozott nyilvánosságra hivatalos közleményt a ma reggeli, helyenként csaknem két órás szolgáltatás-kimaradás okáról. Az a több ezer oldal sem működött, amelyekre Facebook profillal lehet bejelentkezni.

A Twitter-felhasználók szerdán reggel fél 8-tól kezdtek írni a Facebook leállásáról: érkeztek hozzászólások Olaszországból, Németországból, Romániából, Indonéziából és még Nepálból is. A Downforeveryone és a downorjust.me monitoroldal szerint a szolgáltatás teljesen elérhető volt, a Downrightnow.com grafikonja ugyanakkor teljes szolgáltatáskiesést mutatott. Magyar idő szerint reggel 9 óra körül vált újra elérhetővé az oldal, azonban helyenként még nagyon lassú működést jelentettek a felhasználók. Hivatalos álláspontot még nem közölt a szolgáltató a leállásról, egyelőre csak találgatások vannak.


A hibát valószínűleg a közösségi oldal két frissen üzembe állított szerverének (a glb1.facebook.com és a glb2.facebook.com) megbénulása okozta. Szakértők azt gondolják, hogy a probléma a DNS szervereknél lehetett, mivel több felhasználó is jelezte, hogy proxy, illetve VPN használatával az Egyesült Államokba bejelentkezve gond nélkül tudta használni a Facebookot. Lehetséges verzióként felmerült az Anonymus hacker csoport támadásának lehetősége is, hiszen korábban a csapat már több ízben jelentett be akciót a közösségi oldal ellen. Arra azonban, hogy a mostani leállás hátterében az Anonymus állna, semmi jel nem utal. Legutóbb 2011. november 5-ére jelentett be támadást a Facebook ellen a csoport, arra akkor nem került sor.

Az ilyen leállások esetén a legnagyobb probléma az, hogy az a több ezer oldal sem működik, amelyekre Facebook profillal lehet bejelentkezni, vagy a közösségi oldal megosztó gombját használják - állítják a szakértők.

A szerda reggeli leállásban Magyarországon kívül érintett volt Albánia, Belgium, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Észtország, Franciaország, Finnország, Németország, Izland, Írország, Izrael, Olaszország, Makedónia, Málta, Norvégia, Hollandia, Portugália, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, Abu Dhabi, Egyiptom, Ghána, Pakisztán, Dél-Afrika és Srí Lanka is. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint Olaszországban 9 órától lehetett újra elérni a szolgáltatást, a kiesés a térségben csak nagyjából fél óráig tartott.

Korábban 2010. augusztus 31-én délután volt hasonló leállás, amely több országot érintett, akkor pár héttel később az oldal közölte, hogy egy szoftverhiba vezetett az adatbázisok meghibásodásához, emiatt kellett leállítani az egész oldalt, hogy megállítsák az adatbázisok felé irányuló forgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #16
    És ezt hogyan oldod meg blogokon te igen okos?

  • kanduhr #15
    Ja, tisztára úgy van előadva, mintha összedőlt volna a világgazdaság:D
  • 12346 #14
    Fú micsoda katasztrófa:D Azért vad, ahogy ezt tálalják. Tegnap késő délutánig nem is vágtam, hogy ez volt, míg nem mesélték. Reggel ugyan láttam, hogy nem jött be, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget. Erre nincs olyan fórum, ahol ne lenne szó róla. Az azért viszont már gáz, ahogy a kétségbeesett j(l?)úzerek fejvesztve keresik ilyenkor a kiutat:c
  • Narxis #13
    Kár, hogy nem maradt leállva.
  • item #12
    Remélem ezt te sem hiszed el,hogy a facebook a hiteles közösség mintája?! Amúgy meg az admin azért van,hogy karbantartsa az adott oldalt,a szemetet kitörli a rendetlenkedőket,meg elküldi pihenni egy időre,vagy véglegesen. Amelyik oldal ezért vezette be a facebook profilos kommentelést,ott elég nagy bajok vannak a vezetői fejekben!

  • item #11
    Nos,erre mit is mondhatnék. Szar ügy!
  • finizlik #10
    Nem kelett volna éveken át minden cikken kurva anyázni és nem lenne Fb profilhoz kötve ... Kicsit színvonalasabb kommentek vannak ott ahol valódi névvel megy a dolog
  • sanyicks #9
    Várom egyébként a statisztikákat hányan lettek öngyilkosok mivel megszűnt a kapcsolatuk az élettel :DDD
  • sanyicks #8
    nemtudom hogy szűrik a trollokat. Nekem összesen 3 trollaccountom van fácséra :D úgyhogy rohadt eredményes lehet...
  • Cat #7
    Nem csak híroldalak, blogok is előszeretettel alkalmazzák a trollok szűrésére. Pedig szerintem olvashatatlan az ilyen "fórum", alig pár bejegyzés fér el rajta, és folyton arra kell kattintani, hogy mutasson még 2 további hozzászólást.