Berta Sándor

Börtönbüntetést kapott a brit Facebook-hacker

Letöltendő börtönbüntetést kapott az a 26 éves brit informatikus hallgató, aki feltörte a népszerű közösségi portál egyik alkalmazottjának a fiókját és a cég belső adataihoz fért hozzá.

Egy londoni bíróság ítélete szerint Glenn Steven Manghamnek nyolc hónapra kell rácsok mögé vonulnia, mert bizonyítást nyert és maga is elismerte, hogy tavaly áprilisban és májusban hackertámadásokat intézett a közösségi portál hálózata ellen, majd megszerezte a hozzáférést a Facebook egyik munkatársának fiókjához. Az alkalmazott éppen nyaralt, így a betörésre egy darabig nem derült fény. Az informatikus hallgató számos belső adatot kaparintott meg.

A vádlott a bíróság előtt azt vallotta, hogy megbánta tettét és azzal védekezett, hogy ő egy etikus hacker, aki csak a biztonsági résekre és hiányosságokra akart rávilágítani, majd ezekről tájékoztatni akarta a platform illetékeseit. Egyúttal bevallotta, hogy ugyanígy járt el korábban a Yahoo! esetében is. Kijelentette, hogy nem anyagi okokból vágott bele az akcióba. Az ítélet kihirdetésekor az ügyben eljáró bíró közölte, hogy a támadásnak akár "pusztító" következményei is lehettek volna a Facebookra nézve. Ugyanakkor azt a vádlott javára írta, hogy a megszerzett információkat nem adta tovább és nem is akart azok értékesítéséből pénzt szerezni.


Bár a 26 éves hallgató megpróbálta eltüntetni tettének nyomait, azonban a Facebook munkatársai felfedezték a behatolást és azonnal értesítették a hatóságokat. A rendőri munka eredményes volt. A Scotland Yard nyomozói - a Szövetségi Nyomozó Iroda kérésére - tavaly június 2-án házkutatást tartott az illető lakásán. Az ügyészség állítása szerint ez volt a legjelentősebb olyan hackerakció, amit valaha egy közösségi oldal ellen elkövettek és aminek ügyét egy brit bíróság tárgyalta.

A The Yorkshire Post cikkében kiemelte, hogy Alistair McCreath bíró az ítélet meghozatalakor figyelembe vette, hogy a 26 éves vádlott büntetlen előéletű volt. "Ami azonban itt zajlott, az nem csak veszélytelen kísérletezés volt. Ön egy hatalmas nemzetközi vállalat rendszerének a szívéhez fért hozzá, vagyis Ön nem csupán egy jelentéktelen kis cég üzleti dokumentumaival játszadozott" - tette hozzá a bíró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #22
  Azt sehol sem írják, hogy első vagy másodfok vagy jogerős-e az ítélet... Magyarán megint egy hatásvadász, bulvár cikk. A bíró meg egy seggfej, az se kizárt, hogy azért ítélt így, hogy egy kis hírnévre tegyen szert... Másodfokon kap egy felfüggesztettet a srác, mert első bűncselekmény és nem lett belőle kár, ráadásul a facebook is tanulhatott az esetből meg a srác is és még ingyen reklám is, win-win szitu.
 • hurkaur #21
  ev kommentje kosz :D
 • Molnibalage #20
  Ok. Neki is állok a bankszámládnak. :)
 • Reparamorf #19
  Amit fel lehet törni, azt fel is kell.
  Fontos dolgokat és titkosakat nem kell a gépen tárolni.
  Ha én lennék ilyen ügyes, akkor tovább képezném magam a sitten, és lebuktatnám a bírót és mindenkit aki ebben a szemét perben résztvett.
 • Merces #18
  háh szemét tenoristák vagytok, mindenki tudja hogy emberek milliói halnának meg a napi féjszbuukjuk nélkül
 • MR007 #17
  Most lenne nagy, ha vki(k) újra betörnének és hagynának vmi igazán értékelhető nyomot is ezek után. Pl. letörölnének mindent. Ha lennék vki ezen a téren tuti megtenném.
 • Lucy in the Sky #16
  A bíró egy igazi pöcs, hallgatott volna inkább, ilyet mondani 'azz... És még ha ennek lenne is jelentősége az ügy szempontjából, a FB annyiban "hatalmas nemzetközi vállalat" hogy rohadtsok júzere van, ettől eltekintve egy kezdetleges szar rendszer - kb. a winXP előtti ms oprencerekkel tudnék párhuzamot vonni, valamiért mindenki ámul meg lefossa tőle a bokáját, holott...
  Teljességgel érthetetlen h miért bűn az ha valaki erre felhívja a figyelmet, hiszen mást nem csinált szerencsétlen.

  Ezzel a feljelentéssel meg most házhoz mennek a lóf.szért, idő kérdése h felkészültebb kollegák elkezdjenek kicsit jobban érdeklődni, itt-ott belepiszkálni, összeomlasztani, komplett profilokat kirakosgatni, ráférne a cukerberg gyerek dotkomlufi-milliárdos garázscégére egy kis leckéztetés, az elvakult hívőkre meg a szembesülés a rideg valósággal. Ideje volna már nagyon.
 • gombabácsi #15
  a bíró csak a nép akaratát teljesíti

  a nép is inkább a nagy cégeknek kedvezne, hiszen a nép (azaz az emberek többsége, átlaga) szemét, gonosz
 • Inquisitor #14
  Jenki bíróságon kapott volna 8-12-20 évet simán ugyan ezért :)
 • MacropusRufus #13
  hát azért én nem vagyok 100%-ban biztos, hogy nem lehetne senkit szét szivatni az így szerzett infóval.

  Topichoz: a hírből kimaradt, hogy a csóka saját hálózatból indított támadást. Tehát: vagy sík hülye a gyerek és megérdemli, vagy etikus tényleg, de akkor is megérdemli. Ez utóbbi esetben azért, mert ha én nem kérem akkor ő nem próbálkozzon. Ez ilyen 1xü.