Berta Sándor

Kínában azonosítaniuk kell magukat a bloggereknek

A kínai kormány arra kényszerítené a Sina Weibo mikroblog használóit, hogy a jövőben egyértelműen azonosítsák magukat. Az intézkedés legalább 200 millió felhasználót érint.

A Twitter kínai klónjának számító Sina Weibo az ázsiai államban az egyik legnépszerűbb szolgáltatásnak számít. A változtatás gyakorlatilag azonnal hatályba lépett: minden kínai blogger köteles nyilvánosságra hozni az állami azonosítószámát. A cél az, hogy a pekingi kormányt bíráló internetezőket a jövőben könnyebben lehessen azonosítani. Az ichinastock.com nevű oldal arról számolt be, hogy a rendelet a Sina Weibo már korábban regisztrált és az új felhasználóira egyaránt vonatkozik. A már regisztrált embereknek három hónapjuk van arra, hogy megjelentessék az állami azonosítószámukat, különben törlik őket a mikroblog rendszeréből, az új hozzáféréseket pedig csak akkor lehet bejegyeztetni, ha az illető megadja az azonosítószámát.

A határozatot a pekingi városvezetés hozta meg és egyelőre kizárólag a helyi székhelyű Sina Weibót használókra vonatkozik. A Reuters gazdasági hírügynökség ugyanakkor úgy vélte, hogy hamarosan Kína más szolgáltatásainál is átvehetik a rendelkezést. Sanghaj és Guangzhou már jelezte, hogy hasonló lépést tervez.


A Sina Weibo lehetővé teszi a legfeljebb 140 karakteres üzenetek írását és megosztását, a kínai kabinet pedig minél szigorúbban akarja ellenőrzi az ottani információcserét. Rebecca Mackinnon internetes aktivista szerint Peking 1000 embert bízott meg a megjelentetett rövid üzenetek cenzúrázásával. Az ellenőrzést ugyanakkor képesek megkerülni a felhasználók azáltal, hogy a rezsimet bíráló véleményeket képekben rejtik el és ezeket az üzenetekhez csatolják. Ugyanakkor ha a Sina Weibót még szigorúbb cenzúra alá vonják, úgy a helyi internetezők komoly bajba kerülnek, a Facebook és a Twitter használatát ugyanis tiltják, ráadásul a hozzáféréseket blokkolják is.

A szolgáltatást létrehozó Sina.com tavaly novemberben bejelentette, hogy továbbfejlesztik a Weibót. Kínát zavarják a közösségi portálok és mindent elkövet a platformok cenzúrázására. A ázsiai ország cenzorai idén novemberben már rászálltak az internetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yodafon #7
    És mi van akkor ha fals adatot ad meg? Hogy fogják ellenőrizni? Lehet hogy a Tajcsiui paraszt azonosítóját gépelte be.
  • qwertly #6
    Most még van de nem sokáig,de az is csak a csóróknak így elmondhatatlant,hogy milyen szemetek a politikusok akik az országot irányítják.De ha egy kicsit is közelebb vagy a tűzhöz jobb ha kussolsz mert könnyen az utcára kerülsz.
  • finizlik #5
    Náluk fogjuk rá, hogy szólássazabadság van de munka az nincs.
  • qwertly #4
    Most kérdez meg a kelet országrészen előkét,hogy vissza mennének a Kádár rendszerbe.Sokan mennének,még a cigók is mert akkor volt munkájuk és a többi átlagos ember is.Aki nem rafkós csak nyomta akkor is a melót meg most is nyomná de nincsen csak a segély jó esetbe.
  • finizlik #3
    Ismerős törvény ;)
  • nlght #2
    néhány hónapja a fidesz is ezt akarta bevezetni a média tv. részeként, szerencsére az EU lebaszta őket, különben most arról olvasnánk, hogy a kínaiak a magyarokat másolják, lol
  • aaaaa #1
    Szép demokratikus ország lehet, tökéletes szólásszabadsággal. A kommunista időkben nálunk is nehéz volt megmagyarázni az embereknek, hogy miért kell annyira őrizni a határt... Mert azt azért mindenki tudta, hogy a nyugati országokból nem akarnak ide szökni. Sőt bármikor korlátozások nélkül jöhettek, ha akartak. Másrészt azt tanították, hogy a szocializmusban mennyivel jobb élni, mint a kapitalizmusban. Akkor miért akartak mégis elmenni innen az emberek ? ...