Berta Sándor

Engednek az IT-cégek az indiai cenzúrának

Több mint húsz internetes cég számos olyan tartalmat törölt a rendszeréből, amelyeket korábban egy indiai bíróság kifogásolt. A vállalatok számára a másik lehetőség az volt, hogy bezárják a portáljaikat.

A BBC és a Reuters beszámolója alapján hatásosnak bizonyult egy indiai bíróság fenyegetése, amelyben arra szólította fel több online szolgáltatás és közösségi oldal üzemeltetőit, hogy haladéktalanul töröljék a közízlést sértő vagy támadható anyagokat. A testület közölte, hogy ha nem tesznek eleget a felszólításnak, akkor minden érintett szolgáltatást és platformot bezáratnak vagy leállítanak. India ezzel a lépéssel a kínai gyakorlatot követte volna. Minderre azonban nem került sor, mivel a 21 internetes óriáscég - köztük a Facebook, a Google, a Microsoft és a Yahoo - teljesítette a követelést.

Az indiai legfelsőbb bíróság januárban kötelezte az érintett internetes vállalkozásokat arra, hogy olyan ajánlatokat használjanak, illetve fejlesszenek ki, amelyek megfelelnek a helyi előírásoknak. Az indiai kormány még tavaly év végén fogadott el egy olyan törvényt, amely szerint az internetszolgáltatók felelősek a szervereiken elhelyezett tartalmakért és a panaszok beérkezésétől számított 36 órán belül kötelesek a kifogásolt tartalmakat eltávolítani a rendszereikből.

2011 decemberében Kapil Sibal indiai távközlési miniszter találkozott a Facebook, a Google, a Microsoft és a Yahoo képviselőivel, akiktől azt követelte, hogy vezessenek be tartalomszűrést. A követelések között szerepelt, hogy az érintett platformok még a megjelenés előtt vizsgálják meg a felhasználók által készített tartalmakat és gondoskodjanak arról, hogy a közízlést, valamint az iszlámot sértő anyagok ne kerülhessenek fel az internetre. Időközben egy felhasználó is panaszt tett az indiai legfelsőbb bíróságnál, amely a vállalatoknak 15 nap időt adott a kifogásolt fájlok eltávolítására.

Indiában a lakosság tíz százalékának, mintegy 120 millió embernek van internethozzáférése, a szakemberek ugyanakkor arra számítanak, hogy a számuk a következő 3 évben 300 millióra nő majd. Az új törvény célja egyébként nem a cenzúra bevezetése, hanem a feszültségek kialakulásának megakadályozása a hinduk és a muszlimok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • finizlik #4
  Legfelsőbb bíróság kötelezi őket rá, szerinted mégis mit tudnak tenni?

  Odaviszik a szervereket, és a hatóság másnap mind le is foglalja mivel nem tartották be a törvényt.

  Usa-ban sem lehet meg az Eu-ban sem gyerekpornót találni 5 perc alatt, ergo ez is cenzúrázva van, csak neked ez a normális nekik meg az. Ez ilyen egyszerű
 • Molnibalage #3
  Azért ez nem ilyen egyszerű. Itthon is árulhatja a portékáját német, orosz, jenki, akármilyen ország fegyvergyára. Hogyan? A magyar törvények betartásával és kibaszottul nem számít, hogy az USA törvényei mit engedélyeznek.

  Egyébként nem igazán értem, hogy egy politikai és idológiai szintet - szabadság, testvériség és egyéb maszlagok - azok hogyan jönnek egy magáncég üzleti befektetéseihez...? Kicsit olyan, mintha a magyar Suzukit érdekelné az, hogy akkor most vagy magyar afgán misszió vagy nincs. Mi köze van a kettőnek egymáshoz? Semmi.
 • Amergin #2
  Lám-lám, amikor összeütközésbe kerülnek a zsebük érdekeivel a "nyilt társadalom" meg a "szólásszabadság" mellett úgymond elkötelezett amerikai székhelyű óriáscégek, akkor szemrebbenés nélkül leszarják az "elveiket".
  Ez kb. jelzi is, hogy mennyire gondolják komolyan azokat.
  Vajon Hillary Clinton mikor fog levelet írni a Gúgülnek, meg a fácsebúknak, hogy miért támogatják a cenzúrát? He-he-he...
  Ha viszont a társadalom "közízlést sértő vagy támadható" tartalmaktól való megvédése olyan roppant fontos, akkor mikor fogják betiltani Budapesten azt a minden évben megrendezett buzivonaglást, ami miatt lekortdonozzák és lezárják a fél várost?
  Vagy hogy ez itt nálunk "érték"? Jajj, majd' el is felejtettem, én kérek elnézést
 • himihumi27 #1
  Nagy érvágás ez a szolgáltató cégeknek. A nyugati piacokon a magas penetráció miatt állandóan újítgatni-csábítgatni kell az embereket. Az ilyen "szűz" területek (kína, india) jelentik még a nagy lehetőségeket.

  Személy szerint nehezen tudom eldönteni, hogy most ez jó vagy nem: egyfelől nyilvánvalóan mindig negatív érzéseket kelt bennem az internet korlátozása, másfelől viszont az internetes cégek eléggé szemtelen módon állnak hozzá a felhasználókhoz. Érdekes mi sül ki ebből, mondjuk jó 5 év múlva.