Berta Sándor

SOPA-PIPA - nyílt levél az amerikai képviselőknek

Számos civil szervezet azt követeli az amerikai képviselőház és szenátus tagjainak írt nyílt levelében, hogy vegyék komolyan a Stop Online Piracy Act (SOPA) és a Protect IP Act (PIPA) törvénytervezetekkel kapcsolatos kritikákat.

A petíciót összesen 74 szervezet és internetszolgáltató írta alá, köztük van az Amnesty International (USA), az American Library Association, az Electronic Frontier Foundation (EFF), a Human Rights Watch, az Internet Archive, a Mozilla, az O'Reilly Media, a reddit inc., a Tucows Inc. és a WordPress Foundation. Az aláírók szolidaritásukról biztosítják a január 18-i online tüntetések résztvevőit. Mint utólag kiderült, azon a napon több mint 115 000 portál csatlakozott a SOPA és a PIPA elleni tiltakozóakcióhoz. A honlapok többsége egész nap elérhetetlen volt.

A civil szervezetek azt tanácsolták a képviselőház tagjainak és a szenátoroknak, hogy vegyék komolyan a kritikákat és először is vegyenek egy mély levegőt, majd tegyenek egy lépést hátra és próbálják meg a témát egy teljesen más perspektívából nézni. Az Amnesty International, az EFF és a többi szervezet kiemelte, hogy számos különböző társadalmi csoport egymástól függetlenül is aggályosnak nevezte mind a SOPA-t, mind a PIPA-t. Az egyeztetések végig zárt ajtók mögött zajlottak, ezért fontos, hogy a képviselők most megakasszák a törvényhozási folyamatot.

A követelések között szerepel, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa mérje fel, hogy a szerzői jogsértések valójában mekkora károkat okoznak. Ezt az összeget össze kell hasonlítani független források adataival, illetve figyelembe kell venni az új szerzői jogi törvények gazdasági és a társadalmi következményeit is. Végül ezeket a tapasztalatokat mind be kell építeni az új amerikai jogszabályokba. Az USA Kongresszusa nem hagyatkozhat egyedül a film-, a zene-, a szoftver-, a játék- és a médiaipar becsléseire, különösen azért nem, mert ezekről már bebizonyosodott korábban, hogy mennyire pontatlanok és megbízhatatlanok.

Az egyik legfontosabb követelés továbbá, hogy a jövőben a szellemi tulajdonnal kapcsolatos törvényhozási vitákat nem lehet kizárólag az érintett iparágak érdekei szerint lefolytatni. Mindig több szempontból kell megvizsgálni a jogszabályokat, azok lehetséges hatásait, illetve figyelembe kell venni azt is, hogy a meglévő törvények már eddig is komolyan korlátozták a szabad véleménynyilvánítást és az innovációt. Éppen ezért a jövőben a törvényalkotásnak nyitott és átlátható folyamatnak kell lenni, különben a politikusok ugyanazokat a hibákat fogják elkövetni, mint a SOPA és a PIPA esetében.

Január 18-án 24 órára elsötétült a Wikipédia. A tiltakozók között volt még a Flickr, a WordPress, a Boing Boing, az Internet Archive, a Miro, az Electronic Frontier Foundation, a Greenpeace International és az OpenSUSE. A törvénytervezeteket elítélte Michael Moore filmrendező és elutasította az Amazon, a Google és a Microsoft is. Néhány nappal később az USA Kongresszusa felfüggesztette a két törvénytervezet kidolgozását. Érdekesség, hogy tavaly novemberben már a világ legnagyobb szoftvergyártóit képviselő BSA is bejelentette: visszavonja az új amerikai kalózkodás elleni törvénytervezet melletti támogatását. Az ok: az érdekvédők szerint a jogszabály túl messzire megy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!