Berta Sándor

Fehéroroszországban lényegtelen az internetes tiltakozás

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnöknek sokszor meggyűlik a baja az ellenzéki aktivistákkal és politikusokkal, de az interneten tiltakozó bloggerek marginálisak számára.


Viktor Malisevszkij
"Gyakran hívnak meg külföldre és ott ülök a pódiumon egy sorban az iráni, tunéziai vagy éppen egyiptomi bloggerekkel, akik mindannyian fantasztikus kitüntetéseket kapnak. Ők lesznek az év bloggerei és utána elmondják, hogy miként alakították a forradalmakat a blogjaik segítségével. A valóságban azonban ezek az emberek csak belekerültek a forradalmakba, amelyek végül sztárt csináltak belőlük. Vagyis nem ők csináltak sztárt a forradalomból. A világháló a Facebook vagy a Twitter megkönnyíti a tüntetések koordinálását, de gondoljunk bele mennyire nehéz lehetett megszervezni az 1917-es októberi orosz forradalmat. Vagy ha az internet már létezett volna 1933-ban, akkor ma valószínűleg azt állítanák sokan, hogy Hitler a világhálónak köszönheti a hatalomra kerülését."

"Nem olyan nehéz a legnépszerűbb fehérorosz bloggernek lenni, főleg, ha nincs az embernek konkurenciája. De komolyra fordítva a szót: elemzek és ironizálok. A fehérorosz blogokon általában nem is a cikkek a különlegesek, hanem a megjegyzések és a kialakuló viták. Van, hogy elmegyek az üzletbe és utána az élelmiszerárakról írok. Kiszámoltam, hogy mennyi élelmiszert lehetett egy összegből megvásárolni a válság előtt és mennyit lehet most. A sárgarépák és a hagymák tekintetében jobban élünk, de minden másban rosszabbul. Hivatalosan Fehéroroszországban a létminimum 90 dollár. Elmentem egy boltba, elköltöttem 90 dollár, majd a megvásárolt élelmiszereket lefényképeztem" - árulta el a munkamódszereit Viktor Malisevszkij.

A blogger érdekes dolgokra figyelt fel a fehérorosz költségvetésben. Az egyik tétel egy olyan expedícióra vonatkozott, amelynek célpontja az Északi-sark, míg a 2016-ra vonatkozó tervezetben az agrárbüdzsé 68 százaléka "más kiadásokra" vonatkozik. Furcsának tűnhet, de a férfit ezért nem támadják a hatóságok, pedig kíméletlenül pellengérre állítja Alekszandr Lukasenkót, ugyanakkor az ellenzéket is keményen támadja. Ennek oka, hogy mindenki ellen van, az ellenzék ugyanis szintén nem szereti a kényes kérdéseket. Az ellenzék évek óta próbálja bizonyítani, hogy Fehéroroszország egy diktatúra, ahol nincs sajtószabadság, holott ezekkel a dolgokkal mindenki tisztában van.

"Az ellenzék együtt öregszik Lukasenkóval. Nem igazán vannak fiatal politikusok. Az állam a status quo fenntartására és a hatalma megtartására törekedik, az ellenzék pedig csupán azért a jogért küzd, hogy ellenzék lehessen. Aki új politikusnak állítja be magát, azt először Oroszország ügynökének nevezik. Mindettől függetlenül a világháló egy fantasztikus eszköz, de végeredményben sokan otthon ülnek a monitoraik előtt és onnan kísérik figyelemmel a tüntetéseket ahelyett, hogy az utcára vonulnának. Az internet a gyáva hörcsögök eszköze. Amennyiben nem létezne az online világ, akkor sokkal többen mennének az utcára, hogy mindent a saját szemükkel lássanak" - szögezte le Viktor Malisevszkij, aki még tavaly áprilisban úgy nyilatkozott, hogy a bloggernek egyúttal anarchistának is kell lennie.

Az elmúlt években számos fehérorosz blogger adott interjút a nemzetközi sajtónak. Jurij Zisser szerint a fehérorosz internetezők önmagukat cenzúrázzák, míg Jevgenyij Morozov szerint az emberek hajlamosak túlbecsülni az internet erejét és a különböző folyamatokra gyakorolt befolyását. A fehérorosz kormány egyébként nemrég tovább szigorította a világháló ellenőrzését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!