Berta Sándor

A MegaUpload vezetőjének kiadatását kéri az USA

Bekövetkezett az, amire számítani lehetett: az Egyesült Államok hivatalosan is kezdeményezte az új-zélandi hatóságoktól Kim Schmitz MegaUpload-alapító kiadatását.

Anne Toohey új-zélandi jogász - aki ebben az ügyben az USA érdekeit képviseli - bejelentette, hogy benyújtották a kiadatási eljárás elindításához szükséges dokumentumokat az illetékes aucklandi bíróságon. Ezt Magila Annandale, az új-zélandi igazságügyi minisztérium szóvivője is megerősítette. A MegaUpload vezetőjét az ügyben eljáró bíróság nemrég óvadék ellenében szabadlábra helyezte. A férfi egy Auckland környékén lévő házban tartózkodik és elektronikus lábbilincset kell viselnie. Az Egyesült Államok szerzői jogsértések, csalás és szervezett bűnözés vádjával akarja őt bíróság elé állítani. Amennyiben elítélik, akár 20 év börtönt is kaphat. Emellett felelősségre vonnák néhány korábbi munkatársát is.

Kim Schmitz visszautasította a vádakat és mindent elkövet azért, hogy ne adják ki az USA-nak. Komoly korlátozásokat vezettek be vele szemben, többek között nem használhatja az internetet és házát is csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el. A MegaUpload alapítója úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok a 90 oldalas összeállított vádirathoz e-maileket és más bizonyítékokat csatoltak, de az egész dolog "félrevezető és rosszindulatú". Ragaszkodott ahhoz, hogy ártatlan, de meg van győződve arról, hogy ennek bebizonyítása akár évekig is elhúzódhat. Az óvadék elleni szabadlábra helyezése csak az első lépés volt ebben a hosszú harcban. A "csata" augusztusban kezdődik, akkor kerül sor ugyanis az első bírósági meghallgatásokra.

A MegaUpload vezetőjét január 20-án három társával együtt az új-zélandi hatóságok vették őrizetbe. Az amerikai hatóságok szerint a MegaUpload a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó portáljaként működött, ahol a forgalom jelentős része szerzői jog által védett tartalom illegális terjesztésére irányult és amely így működésével legkevesebb 500 millió dolláros kárt okozott a jogtulajdonosoknak. A jogsértési vádak alapján az amerikai hatóságok annak köszönhetően kezdeményezhettek eljárást a portál ellen, hogy a weblapra feltöltött illegális tartalmak egy részét Virginia államban működő szervereken tárolták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #20
    Az Újzélandiaknak el kellene küldeni az USA-t Kubába (ott melegebb van, az anyukba is mehetnének)Mi a bélsárt intézkednek ott az amerikaiak?
  • 12346 #19
    Amúgy kb. Nem jogvédős téma, de jellemzi az élet értékét mifelénk is: én pl pár hete azon xartam be, mikor egy híradóban mutogatták a frissen szabadult viszkist 12 év böri után, és egy "apát", aki halálra verte a gyerekét, mert az idegesítette, és 4(!!!) évet kapott. Itt is megvolt az értékrend. Ilyenkor a bírót is ültetném pár évre^^

    Az gumipapucsért én is adnék 1 év letöltendőt -.-
  • lordsithlord #18
    És arról ki hallott, mikor az ASVA-nál ellenőrizték a gépeket? Több, mint 20 milla értékben találtak rajtuk illegális szoftvereket :D

    Érdekes módon ez nem nagyon került ki a köztudatba, ráadásul szép halkan el is sikálták az esetet.

    De tovább megyek: több esetben bebizonyosodott, hogy a jogvédők illegális módszerekkel figyeltek meg gépeket illetve adatforgalmat felhasználóknál. Elég érdekes problémának tartom, hogy bár a jogvédők csak CIVIL szervezetek, ezeket a túlkapásokat elnézik nekik, sőt, ha azt nézzük, hogy a feljelentéseiket kérdés nélkül kivizsgálják, akkor lényegében még támogatják is.

    Ha valaki feljelent egy pedofilt, mert véletlenül ráakad a neten az oldalára, akkor az ő gépét is megvizagálják. Ugyanakkor ha a jogvédők feljelentenek, az ő gépeiket nem vizsgálják át.

    Hogy is van ez, kérem szépen?

    Tehát legyek én is önkényes jogvédő és akkor én is védettséget élvezek, vagy mi a szösz?



    Hogy a cikkhez is hozzászóljak: azért azt nem árt megjegyezni, hogy MegaUpload vezetői elég komolyan heccelték a hatóságokat (elég, ha megnézzük, milyen anyagi életmódot folytattak) és máris érthető, hogy ilyen keményen lépnek fel velük szemben. Szimpla pszichológia: kell valaki, akivel példát statuálnak, hogy a többiek megijedjenek. És mit ad Isten, be is jött a stratégia, elég, ha valaki megnézi, mi a helyzet ma a fájlmegosztók piacán, hányan szálltak ki, hányan "alakulnak át", stb.
  • AnarchoiD #17
    Monjuk kimble -ert nem kar...
  • AnarchoiD #16
    mindenkit
  • Omega #15
    Legfeljebb elérik, hogy decentralizált hálózaton menjen a fájlcsere, akkor kit perelnek be?
  • finizlik #14
    több nagyobb az keményen a Btjunkie volt szivi
  • atys2 #13
    Én meg szeretném beperelni a jogvédőket! Miért kell nekem jogdíjat fizetnem arra a dvd-re, amire a saját animációmat írom ki, az ssd drive-ra, amin a rendszerem fut, a memóriakártyára ami a digitális fényképezőgépembe kell? Komoly összegekkel károsítanak meg a jogvédők!
  • DjDano #12
    Itt az igazi lényeg a megfélemlítésen van, lám így jár az aki nagyban kalózkodik. Talán évekig húzódik a per, nem véletlen, hogy több nagy torrent site is bejelentette, hogy a közeljövőben beszünteti tevékenységét.

  • skinnyman #11
    Dögöljön meg az USA is már...