Berta Sándor

Megaupload: önkényesen dönt az átutalásokról a Mastercard

A MegaUpload üzemeltetői elfogadhatatlannak tartják, hogy a pénzügyi szolgáltató megtagadja a nekik járók pénz átutalását, és azt szeretnék, hogy a Mastercard forduljon bírósághoz.

A Megaupload működtetői azután hozták nyilvánosságra közleményüket, hogy a Mastercard és a szerzői jogvédő szervezetek karácsony előtt tárgyalásokat kezdeményeztek egymással. A kiszivárgott hírek alapján a pénzügyi cég a jövőben már nem csak a Wikileaksnek beérkező összegek kifizetését akarja megtagadni, hanem a Megaupload és más fájlmegosztó platformok támogatásaival is hasonlóképpen járna el. Indoklása szerint ezek az oldalak filmek, televíziós sorozatok és zeneszámok illegális másolatait terjesztik, éppen ezért nem járható, hogy még támogatást is kapjanak a törvénysértő működésükhöz. Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) részéről Mitch Glazier alelnök megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat egy lehetséges együttműködésről a Mastercard képviselőivel.

A közlemény a ZeroPaid nevű amerikai magazinban jelent meg. "A pénzközvetítő cégek váljanak a következő évtized törvényhozóivá?" - tette fel a kérdést Bonnie Lam, a Megaupload vezetőségi tagja. A szakember rámutatott: a Mastercard jogerős elmarasztaló bírói ítélet nélkül blokkolja a Wikileaks-adományok átutalását. "Ki lesz a következő? Hol fog ez véget érni? A jövőben nem leszünk képesek az internetszolgáltatók felé esedékes számláinkat a Mastercardon keresztül kiegyenlíteni, mondván a szolgáltatóink profitálnak a lehetséges szerzői jogsértésekből?" - tette fel a további kérdéseket Bonnie Lam.

A Megaupload képviselője felszólította a pénzügyi céget, hogy a különböző szerzői jogvédőkkel folytatott egyeztetések helyett inkább perelje be a Megauploadot, ha az a véleménye, hogy a platform törvénysértő ódon működik. Abban az esetben ugyanis egy bíróság döntést hozhatna az ügyben. Lam ugyanakkor leszögezte azt is, hogy ha a Mastercard kitart a letiltás mellett, az nem lesz komoly korlátozás a számukra, mivel bevételeik legnagyobb részét a reklámok után kapott pénzek és nem a tagdíjakból befolyó összegek jelentik.

Szeptemberben szintén Lam reagált a Spiegel szerkesztőinek felvetéseire. A szakember akkor hangsúlyozta: a Megaupload nem egy tartalomszolgáltató, hanem csupán online tárhelyet és sávszélességet kínál az embereknek. Hozzátette: ők nem felelősek azokért a fájlokért, amelyeket a felhasználók feltöltenek a rendszerükbe és így nem tehetők felelőssé azért sem, ha valaki a hálózatot illegális célra használja. Emellett kiemelte, hogy semmilyen szerzői jogsértésben nem vesznek részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csomyka #82
    Helló megauploaddla kapcsolatos kérdésem lenne. Még pedig h a reward pontokat miután számolja? Vagy h számolja? MErt nekem azt mondták h 100 mb nál nagyobbaknak kell lennia feltöltött fájloknak, de amikor több mint 100 azok után nem kaptam egy kanyi pontot se.
  • Mike #81
    a pedofil képgyüjteményedről nem beszélve :)
  • DRFlame #80
    Egészen pontosan:
    kés=infrastruktúra (legális - megaupload)
    emberölés a kés felhasználásával=jogvédett tartalom feltöltése az infrastruktúra felhasználásával (illegális - felhasználó)
  • DRFlame #79
    Ja igen... az óvszergyár is azért él meg mert van szex.

    A te szavaiddal élve a lényeg a szexen van. De nem szexuális szolgáltatást adnak el, csak egy eszközt.

    A megauploadnál is a lényeg a tartalmon van, de nem azt szolgáltatnak.
    Mint ahogy a vinyó gyártónál is a tartalom a lényeg, ők se szolgáltatnak tartalmat, pedig az eszközeik arra valók.
  • DRFlame #78
    Az én példámban a megaupload a kést adja, és a felhasználó öl vele.
    Azt hittem egyértelmű a hasonlat.
  • DRFlame #77
    Ha óvszert veszel, akkor szexért fizetsz (konkrétan szexet veszel)? Gondolkozz már! Persze neked a szex a célod nyilván, de nem szexuális élményt szolgáltatnak neked.

    Az hogy neked mi a célod, és ennek elérése érdekében kinek és legfőképp miért fizetsz, az messze nem ugyanaz.
  • RecoPhile #76
    Nem tudják szolgáltatók, hogy mit töltesz csak annyit, hogy valami nagyot töltesz le. Tudtommal.
  • Garrett27 #75
    "Az hogy mire használjuk a kapott eszközt az a mi felelősségünk, azaz a feltöltő a bűnös.
    (Ha ad nekem valaki egy kést, és én embert ölök vele, akkor ki a bűnös?)"

    Pedig magad is megcáfolod saját magad: vagyis a példáddal élve a megaupload a bűnös ez esetben, mert tárolja az adatokat és elérhetővé teszi azt (vagyis nála van a kés és öl vele) ... Nem azért írom, mert egyet értenék ezzel az áljogvédők gerjesztette harccal, csak a példádat idéztem...
  • drevil666 #74
    Azon se csodálkoznék, ha minden szolgáltató elmentené milyen tartalmak jöttek a gépünkre. Nyilván ezt is megúsznák sokan, aztán egyszer csak országosan jön a levél (ez a bizonyíték) egy log fájl másolatával, hogy Megaupload-on megnéztem az Eredetet, vagy letöltöttem egy 4 milliós CAD szoftvert torrenten és fizessek büntetést az idők végezetéig.
    Én így csinálnám. Magyarországon mát minden zegzugba bent van az internet. Jól rászokunk, aztán jön a bünti....
  • drevil666 #73
    Fú!!! tényleg! az a két szemétláda!:)