Berta Sándor

Parkolópályára került a Dell

Az IT-konszern kellemetlenül szembesül azzal, hogy a felhasználók az asztali számítógépek helyett inkább a táblagépeket részesítik előnyben. Lehet, hogy Michael Dell hamarosan kénytelen lesz felülvizsgálni a korábbi álláspontját.

Az elmúlt üzleti esztendő negyedik negyedévében visszaesést tapasztaltak a társaság vezetői, a helyzetet csak azt mentette meg, hogy a cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet az IT-szolgáltatásokra. Csak a szervizüzletágnak köszönhetően nőtt február elejéig 2 százalékkal a Dell forgalma és elérte a 16 milliárd dollárt. Mindez azt mutatja, hogy az ügyfelek már nem csupán szimpla PC-gyártóként tekintenek a Dellre és egyúttal azt is jelenti, hogy a korábbi stratégiaváltás sikeres volt. Az üzleti esztendő utolsó negyedévében ugyanakkor 18 százalékkal csökkent a vállalat nyeresége és így csak 764 millió dollárt tett ki. Ez a töredéke annak az összegnek, 13,1 milliárd dollárnak, amit az Apple az iPhone, az iPad és a Mac készülékek eladásával keresett ugyanebben az időszakban.

A társaság - felismerve a helyzetet - próbál előre menekülni és új szolgáltatásokat kínálni az ügyfeleinek, többek között kiépítette szolgáltatási üzletágát. Ezzel a stratégiaváltással az IBM példáját követi. Mostanra egyértelművé vált, hogy a konfigurációk eladásánál jóval több hasznot hoz a szerverközpontok üzemeltetése vagy az IT-tanácsadás. A kormányzati értékesítésekért felelős divízió is rosszul teljesít, mivel mind az USA-ban, mind Európában visszaestek a közintézmények PC vásárlásai. A vállalat az első negyedévben kevesebb mint 15 milliárd dollár árbevételt vár, miközben az elemzők efölötti összeget jósoltak, ráadásul a forgalom hét százalékkal elmarad majd az egy évvel korábbitól.


A Dell egyre nehezebben tud versenyezni a PC-piacon az Acer, az Asus és a Lenovo jelentette trióval, ennek ellenére a cég a Gartner adatai alapján még mindig a világ harmadik legnagyobb PC-gyártójának számít a Hewlett-Packard és a Lenovo mögött. A Gartner egyébként úgy vélte, hogy tavaly elsősorban azért stagnált a PC-eladások száma, mert az amerikai piac is csak nehezen tért magához és a kialakult helyzetet súlyosbította az európai válság. Mindezt tetézte még a mobil készülékek jelentette egyre nagyobb konkurencia.

A bejelentés után több mint öt százalékkal zuhant a világ harmadik legnagyobb pc-gyártójának részvényárfolyama, pedig idén eddig 25 százalékos növekedést könyvelhetett el. Elemzők most úgy vélik, hogy egyes befektetők talán túl optimistán ítélték meg a Dell átszervezésének hatásosságát. Az elmúlt év utolsó negyedében 18 százalékkal zuhant a cég nettó nyeresége, az árbevétel mindössze két százalékkal araszolt feljebb. Összességében a cég bár sikeresen tartja kézben költségeit és le tudta szorítani a beszállítóknak fizetett összegeket is, ám az ebben rejlő lehetőségek kimerülnek. Most már a bevételnek kellene növekednie ahhoz, hogy a cég magasabb profittal örvendeztesse meg részvényeseit, ám ennek egyelőre semmi jele.

Az már tavaly nyárra nyilvánvalóvá vált, hogy lemaradt a piac mögött a Dell, a vállalat vezetői éppen ezért átszervezésekbe fogtak, valamint a táblagép-piacon is meg akarják vetni a lábukat. Michael Dell kijelentette, hogy kitartanak a PC-üzletáguk mellett és idén januárban úgy nyilatkozott, hogy a táblagépek nem jelentenek veszélyt a PC-re. Ezt a véleményét azonban lehet, hogy hamarosan kénytelen lesz módosítani, hiszen a legfrissebb felmérésből kiderült, hogy több okostelefont adtak el, mint PC-t, táblagépet és notebookot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #15
    Erre folyamatosan van példa :)
  • Laza #14
    A háttér technológiák korszerűek, a legújabbak, csak ez end user gépek nem a legfrissebbek ... de mivel ezek meg egy full policyvel védett hálózatra vannak kötve, nem sok kárt tudnak csinálni .... arról már nem is beszélve, hogy a banki szoftverek sem tegnap, a legkorszerűbb technológiákkal készültek.

    A Win7-hez meg gépeket is kéne ám cserélni.
  • teddybear #13
    Biztonsági okokból az internettől elkülönített hálózaton folyik a banki pénzkezelés. Az internethez csak néhány ponton csatlakozik egy banki hálózat, például ahol a külső felhasználók tudnak belépni a saját folyószámla-kezelő ablakukhoz.

    Természetesen ezek a hozzáférési pontok védve vannak, amennyire lehetséges, de a felhasználók mindig sok kárt okoznak, és a leggyengébb pontok a rendszerben.
  • csimmasz #12
    Azért a bankokban a pc-k nem hiszem, hogy közvetlenül a netre lennének lógatva.
    Szerintam komoly monitorozó meg tűzfal meg miegymás is van a rendszerben.
    A támogatás hiánya lehet hogy nekik nem akkora gond, bár tévedhetek is.
    Viszont a Bankoknál nagyobb, sz*rrágó cégeket nem láttam még.
    Gennyesre keresik magukat akkor is amikor az emberek éhenhalnak.
    Bevezették az elektronikus pénzkezelést amivel elvileg rengeteget kellene spórolniuk, de ez nem látszik meg az áraikon.
  • finizlik #11
    Ez egyszerű. Mivel korszerűsíteni kell. Hidd el az Sp3 as 2 éve nem frissítet xp nem egy biztonságos rendszer...

    Én kötelezővé tenném mindenhol a Win7-et (ha már windowsban gondolkodunk) ahol pénzzel foglalkoznak.
  • sola #10
    A Dell nem tudom mit sír, a trend egyértelműen az ultra-mobil eszközök térnyerését mutatja. Az, hogy ők tojnak a piackutatási eredményekre és gyártják a nem-jól eladható hagyományos termékeket az az ő hibájuk senki másé.

    Már rég Transformer Prime-szerű eszközöket kellene gyártaniuk nagy volumenben mint a Lenovo és az ASUS. (esetleg jobb árban, mert azért erre a szegmensre ráférne egy kis árverseny)
  • Ender Wiggin #9
    4 éve rendeltem az usa-ból egy dell xps 1730m notit. nem bántam meg, sok laptoppal volt dolgom, de ilyennel nem, bár mióta nem kell sokat utazgatnom, nincs kihasználva. vettem egy PC-t mellé, a noti meg ment a szekrénybe.
    én biztos egyedül vagyok, de nekem a tabletek, vagy okostelefonokra dugott monitor+billentyűzet trükkök sosem fognak megoldást jelenteni.
  • Zombee #8
    És el is futnak még évekig. Csak nehogy kidögöljön valamelyik kolléga alatt, mert ha újat kap, a többi félkegyelmű irodista is újat akar majd, rögtön lassú lesz majd.
  • Zombee #7
    Közbeszerzésben van egy rakás ilyen összerakott gép, fogják az ótvar Codegen stb táp/ház kombókat, aztán megy bele a full integrált cucc.
  • Laza #6
    Nem csak a válság miatt, hanem mert nincs értelme.

    Nekem egy Core2Duo E6750, 4GB RAM-om van egy GTX 560Ti-vel. 4 éve raktam össze, azóta csak a videókártya lett cserélve egy éve. Minden tökéletesen fut rajta, minden játék maxon megy, minek akkor upgradelni?
    Mára a hw jóval beelőzte a sw-t, csak a hülyék upgradelik a gépüket folyamatosan.

    Pl az egyik bank irodaházában minden gép (kb 2-300db) még a jó öreg P4-es HP DC5000-es, meg pár D530-as ... és működnek, a levelező és a banki szoftverek simán elfutnak rajta, minek akkor ide upgrade? :)