Napi Online

Csak az Intel pénze miatt volt nyereséges a Dell

A Dell Inc., egykoron a világ legnagyobb számítógépgyártója, és a cég alapító vezérigazgatója, Michael Dell megengedhetetlen módon eltitkolta a befektetők elől, hogy az Inteltől kapott pénzinjekciókkal kozmetikázták a társaság nyereségadatait, amivel félrevezették részvényeik vásárlóit.

Ezt állapította meg az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) -, de a súlyos szavakat nem követte drákói szigorúságú büntetés. A Dell ugyan beleegyezett, hogy 100 millió dollárt fizet, ám hogy miért, az nem világos, ugyanis a vállalat tagadja, hogy tudatos csalást követett volna el. A cég közleménye szerint a SEC csak hanyagsággal vádolta meg Michael Dellt, csalásról nem volt szó. Maga a cégvezető négymillió dollár büntetést fizet - hasonlóan a vállalat néhány további menedzseréhez, akik tudtak az eredmények kozmetikázásáról.

A SEC bizonyítékai között különösen érdekesek a menedzserek közötti elektronikus levélváltások. Ezek között volt olyan, amelyben az egyik fél kijelenti: az Intel pénze tette lehetővé, hogy az éppen aktuális negyedéves eredmény lehangoló helyett nagyszerű legyen. Eközben Michael Dell és más vezetők folyamatosan azzal magyarázták az egymást követő profitjavulásokat, hogy sikerült csökkenteni a költségeket, leszorítani a beszállítóktól vásárolt részegységet árát stb.

Az Inteltől kapott támogatás nélkül - amelyet azért fizetett a világ legnagyobb chipgyártója a Dellnek, hogy az kizárólag tőle vásároljon mikroprocesszorkat - a pc-gyártó 2002 és 2006 között egyetlen negyedévben sem tudott volna megfelelni az elemzői várakozásoknak. Például 2007 első üzleti negyedévében több mint 760 millió dollárt kapott a Dell, ami az üzemi nyereség 76 százaléka volt - állapította meg a SEC.

Amikor a Dell elkezdett chipeket vásárolni az AMD-től - a világ második legnagyobb mikroprocesszor-gyártójától -, akkor a Inteltől befolyó pénzek elmaradása miatt nagyjából 75 százalékkal zuhant a vállalat üzemi nyeresége. Eközben - a SEC megállapítása szerint - egy telefonos konferenciabeszélgetésben a cég pénzügyi igazgatója azt mondta a befektetőknek, hogy a visszaesést a számítógépek agresszív árcsökkentése okozta. A követendő hivatalos álláspontot Michael Dell egy feljegyzésében közölte munkatársaival.

Az Intel szóvivője azzal kommentálta a Dell és a SEC megállapodását, hogy a vizsgálat nem a chipgyártó tevékenységére irányult. Annak tárgya eszerint kizárólag a Dell megtévesztő tőzsdei tevékenysége volt. A versenytársak monopolista kiszorításáról szóló ügyekben az Intel két peren kívüli megállapodást kötött az utóbbi időben: az Európai Uniónak 1,45, az AMD-nek 1,25 milliárd dollár kártérítést fizetett. Egy további ügyben a SEC-kel éppen előkészítik a bíróságot kihagyó egyezség aláírását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #4
    -mit szeretne?
    -számítógépet!
    -itt van egy egy x magos amd processzorral
    -de a számítógép péntium processzorral megy nem?
    -nem, választható
    -de nekem péntium jó csak!
    -de az ma már gyenge processzor...
    -de nekem az kell, mert azt hallottam hogy a többi instabil és el ég!

    így? :D
  • MsUser #3
    A sok pali vevő pénzéből tellik zsebből a birságokra!
    Amíg ez nem változik addig nem lesz jobb semmi.
  • readswift #2
    "milliárd dollárokat tudnak büntetésként meg csúszópénzként osztogatni anélkül, hogy meginognának."

    Úgy beszélsz mint aki most jött le a falvédőről, tudhatnád hogy családban marad
  • slickboy #1
    Hát egyrészt akkor az Intelt is meg kellene vakargatni ezek után ki tudja hányadjára. Másrészt meg van itt pénz dögivel, ha milliárd dollárokat tudnak büntetésként meg csúszópénzként osztogatni anélkül, hogy meginognának.