Gyurkity Péter

Túl nagy a 12 hüvelykes netbook

Erre a következtetésre jutott a saját készülékeit kínáló Dell, amely a vásárlók visszajelzéseire hivatkozva beszünteti saját 12 hüvelykesének forgalmazását. Mások szerint nem ez a valódi indok.

A Dell amerikai weboldalán olvasható, hogy az Inspiron Mini 12 néven árult netbook megoldást nem sokáig találhatják majd meg a felhasználók a piacon, ennek forgalmazását ugyanis a gyártó nem erőlteti tovább. Indoklásuk szerint a vásárlók egyértelműen jelezték, hogy számukra a 10 hüvelykes kijelzővel szerelt példányok számítanak ideálisnak, nem igazán tartanak igényt egy ennél nagyobb példányra.

A cég ennek megfelelően a jövőben a Mini 10 és a Mini 10v készülékeket részesíti majd előnyben, miközben a Latitude 2100 netbook inkább az iskolákban talál otthonra szerte az Egyesült Államokban. Mivel a nagyobb változatok erősebb processzort és általában véve nagyobb teljesítményt igényelnek, a vásárlók tekintélyes része pedig inkább a hordozhatóságot részesíti előnyben, nincs értelme a nagyobb változatokkal kísérletezni. Érdekes módon még az Inspiron Mini 9 is újra elérhető a hivatalos oldalon, bár ez az állítás az első beszámolók szerint olykor nehezen igazolható.


A világhálón máris felbukkantak az első, ezzel ellentétes vélemények, amelyekben némi logikát is felfedezhetünk. Itt többek között arról olvashatunk, hogy a Dell valójában nem a fenti okok miatt lép vissza a 12 hüvelykes netbook forgalmazásától, hanem az Intel nyomására teszik ezt. A processzorgyártó ugyanis a kijelző mérete szerint szabja meg a felhasznált Atom chipek pontos árát, a 10 hüvelyk feletti kategóriában pedig inkább a Core Duo chipeket részesítik előnyben (az Atom magasra szabott árával), mivel azon nagyobb profitra tesznek szert.

A Dell számára így valószínűleg túlzottan drága volt a Mini 12, ezért is dönthettek a visszavonás mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #25
    ha te ilyen okos vagy, akkor mondj nekem egy netbookot, amely 1 kiló alatt van, minél olcsóbb (nem baj, ha kb. 50k), és 8 órát elvan egy töltéssel. mert fontolgatom, hogy jó lenne.
    várok...
  • Sanyix #24
    jaja. Az asus viszont szar tényleg.
  • Pharaoh #22
    Azért egy gigabyte alaplap nem filléres tétel és nem is szar.
  • grobs #21
    17"-os cuccot nehéz táskában cipelni. Már a 15-ös laptopommal is 3x meggondoltam, hogy magammal viszem-e, vagy megleszek inkább nélküle. Most egy HP 2730p-vel (12") ez nem kérdés, mindig nálam van. Alig érzem meg a súlyát, és ha tényleg dolgozni, vagy játszani akarok rajta akkor asztalnál rádugok egy 22"-os monitort.
    A másik gond, hogy egy 17"-os monitort felvillanyozni nem kis energia. Ezért egy ilyen laptop vagy alacsony üzemidejű, vagy fél tonna. 12"-os laptopom 6-7 órát bírja takarékos üzemben, és 1.5kg az egész.
  • kutyak #20
    Első pont: rendes hardware-t kell venni, nem filléres gigabyte/asrock/chingumingu szarokat és nem szopsz a telepítéssel. És attól, hogy átlag felhasználó szerint a biztonság és a költségek nem lényeges szempontok, még igenis azok.
  • gombesz13 #19
    Jaj már megint egy windows fényező :). Alapvető dolgokat linuxban a legtöbb esetben nem konzolban kell már megoldani. Persze vannak gépek melyeknél bizonyos hardverek nem mennek, de ilyet láttam már windows-ban is :). "Jó lenne ha elismernék végre az agyatlan" Windows-osok "is, hogy a" linux "operációs rendszerek nem rosszak." :).... És ezt így folytathatnám a kommentedből, a windows-os szavakat kicserélve linuxra, bár nem sok értelme lenne, Vantulok és nickjeinek hozzászólásaira nem igazán kellene válaszolni... A windows és a linux két különböző filozófiájú operációs rendszer. A linux (tudtommal) nem helyettesíteni akarja a windows-t, hanem mutat egy másik utat, erről a témáról nagyon jó leírások vannak a neten.
  • dyra #18
    jaj már megint egy linux fényező :) Mert ha annyira isten a Linuxod akkor mond már el nekem ,hogy alapvető dolgokat mi a francért konzolban kell megoldani? Átlag user szétszívja az agyát a linuxoddal. Nekem linux van az egyik gépemen, 1,3 mobil celeron 512 MB ram 40 GB HDD. Lassú volt a sima Ubuntu, most Xubuntu van rajta. Az elfogadható (de ettől sem vagyok beszarva). Az ubuntu maga jó de egyáltalán nem jobb mint az XP vagy a Vista. Jó lenne ha elismernék végre az agyatlan Linuxosok is ,hogy az MS operációs rendszerek nem rosszak. Átlag user szemszögből mindet tud a Vista és az XP is. Nem átlag szempontból is tud mindent, most már igenis sok mindenben partiban van a linuxal mitőbb. Lenne mit átvenni a windowstól a linux -nak is. Kezdve attól ,hogy sokkalta jobban felhasználóbarátnak kell lennie. Amig egy egy telepítés és hadver illesztés fél nap szopás addig nem fognak jutni sehova. Az emberek használni akarják a gépet nem konfigurálni.
  • scooterbr #17
    Pedig a 12es pont a megfelelő mérret. Se nem kicsi se nem nagy.
  • Pharaoh #16
    Azért egy 17-es kütyű már nehezen fér be egy kis táskába a súlyáról nem is beszélve
  • duke #15
    "Soha nem fogom megérteni, hogy ezekben mi a jó. Azon agyalok hogy köv laptopszerű kütyüm 17 es vagy még annál is nagyobb legyen :P"

    Ha valakinek csak egy kompakt asztali gep kell akkor jo egy 17 -es.De ha tenyleg hordozhato gep kell akkor max 10-es ami meg valoban hordozhato,mert egy 15-17 notebook az legfejebb cipelheto,hurcolhato,de semmikep se hordozhato gep.