Gyurkity Péter

Negyedével csökkentené a PC fogyasztását a Dell

A PC-gyártó az új processzorok és egyéb, a jelenleginél kedvezőbb mutatókkal bíró technológiák felhasználásával 25 százalékkal csökkentené a személyi számítógépek fogyasztását, hogy ellensúlyozzák a növekvő igényeket.

A Dell még a hét közepén jelezte, hogy igencsak komoly tervei vannak az energiafogyasztás csökkentésével kapcsolatban. A vállalat vezetése ugyanis elképzelhetőnek tartja az átlag PC étvágyának 25 százalékos csökkentését, amely 2010-ig meg is valósulhat, amennyiben okosan és hatékonyan használják fel a fokozatosan elérhetővé váló új megoldásokat.

"Vásárlóink visszajelzései ösztönöznek minket a bolygót fenyegető energiaellátási gondok megfelelő módon történő kezelésére. Hallgatunk ezekre a visszajelzésekre, és már most dolgozunk az új energiatakarékos technológiákon, amelyek csökkentik majd a fogyasztást és egyben jelentős anyagi megtakarítást is jelentenek majd" - magyarázta Albert Esser, a cég illetékes csoportjának első embere. Ez a most használt áramkörök, hűtési megoldások és tápok kiegészítését jelenti a megfelelő fejlesztésekkel, miközben az Intel és az AMD is újabb, kedvező adatokat felvonultató chipekkel jelentkezik majd.

A céget korábban többen kritizálták, amiért olyan szoftvereket telepítenek az előre összeállított konfigurációkra, amelyek gyakorlati hasznot nem, ám annál több problémát jelentenek a felhasználók számára, mivel feleslegesen lelassítják az asztali és mobil PC-t. Környezetvédelmi szempontokból ez azt is jelenti, hogy lerövidül a számítógépek élettartama, miközben az egyes komponensek cseréje helyett a gyártók továbbra is a teljes összeállítások értékesítését részesítik előnyben - ez szintén óriási megterhelést jelent a környezetre nézve.

A Greenpeace szerint ennél jóval többet lehetne tenni a zöldebb stratégia megvalósulásáért. Ők a komponensek könnyű és gyors cseréjét, a jelenleginél tartósabb alkotóelemek használatát, valamint a vásárlást követő igényeket (csere, fejlesztés) kiszolgáló opciókat hiányolják a PC-gyártók oldaláról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #8
    "Hahóka, a Cell prociról miért is feledkezel meg? Csak 10x-es telj./watt arány javulást hoz..."

    De sajnos a cell elméleti teljesítménye, messze van a valóstól.

    "(Az alkalmazások sokkal nagyobb skáláján, mint pl. a GPU-k.) "

    De még mindig sokkal kissebben mint a normál cpu-k :)
    + kevés a fanatikus aki programozna rá
  • remark #7
    Nemreg raktam ossze egy uj gepet HTPC-nek. 49W-ot eszik alapjaraton (monitort nelkul), es teljesitmenye boven eleg ahhoz hogy lejatssza a HD tartalmakat. Ha az ember megvalogatja az alkatreszeket, es foleg ha figyelembe veszi a fogyasztast is alaktreszvalasztaskor, akkor lehet sporolni. Persze nem fog a gepen sem jatek, sem Vista futni, de ezek kozul egyik sem fog hianyozni.
  • lapaleves #6
    milyen gép már az, ami másfél kilowattot eszik? emlékszem a régi rs/6000 még valami 18 vinyóval se fogyasztott kilowatt felett...

    egyébként gondolom sok dell-t szereltek már a greenpeace-esek, mert hogy azokra a megoldásokra egy szavuk nem lehet (szerszám nélküli vinyó / odd / pci csere pl.) az tuti.
  • dez #5
    Hahóka, a Cell prociról miért is feledkezel meg? Csak 10x-es telj./watt arány javulást hoz... (Az alkalmazások sokkal nagyobb skáláján, mint pl. a GPU-k.)
  • kvp #4
    Az en elso gepemben nem volt hutes (c64) csak egy kulso passziv hutesu trafo. Az ez utan kovetkezo 2-ben sem volt aktiv hutes, ugy hogy a 3. mar pc volt. (egy atx-es 486-os az ibm-tol) Sot meg hutoborda sem kerult az ibm gyartotta procira, mindezt egy 25 Wattos tappal.

    Ehhez kepest a mostani pc-k nagyon sokat fogyasztanak (az egyik munkahelyi gepem egy 1500 Wattos hp). Igaz, hogy teljesitmenyben jobb az ips/watt arany, de ennek ellenere az exponencialis teljesitmenynovekedessel egyutt a fogyasztas is linearisan no. A jelenlegi technikaval ezt nem lehet pozitivan befolyasolni, csak ugy hogy csokkentjuk az eppen adott technologiai szinttel elerheto teljesitmenyt. Ez utobbira azert an lehetosegunk, mert manapsag mar nem kell maximalis ero a legtobb feladathoz. A szoftverek jo megvalasztasa akar meg is felezheti a szukseges szamitasi kapacitast, de ez max. 1 generacival korabbi hardver hasznalatat teszi lehetove, ami nem sok.

    Aki meg kis fogyasztast keres, az nezze meg az intel atom chipjeit. A mostani atlag teljesitmeny 10-edet hozzak a mostani atlag fogasztas 100-adaval, ami 10-szeres javulas az ips/watt aranyban.
  • grebber #3
    Hát igen kezd elindulni valami.
    Nvidia meg rekordot akar dönteni mivel ő leszarjamennyit fogyasztanak a szarjai.
  • Robi000001 #2
    A 25 %-ra való csökkentés jobban hangzana... :)
  • BB7 #1
    "2010-ig meg is valósulhat, AMENNYIBEN okosan és hatékonyan használják fel a fokozatosan elérhetővé váló új megoldásokat."
    Sok sikert! ;)