Berta Sándor

Az Android és a Windows 8 mellett a Dell

Az átszervezés előtt álló IT-konszern a táblagép-piacon is meg akarja erősíteni a pozícióit, ennek érdekében a vállalat már operációs rendszert keres jövőbeli készülékei számára.

A Dell alaposan lemaradt a piac mögött, a cég ezért átszervezésekbe fog, mivel sem az okostelefonok, sem a tábla PC-k piacán nem versenyképes. Eközben a háttérben már gőzerővel zajlik a táblagépek tervezése és az operációs rendszer(ek) kiválasztása. A munkába egy konferenciabeszélgetés során Amit Midha, a Dell Kínáért és Dél-Ázsiáért felelős vezetője nyújtott bepillantást. Midha elmondta, hogy a társaság egyaránt nagyon jó megoldásnak tartja mind az Android, mind a Windows 8 operációs rendszereket. Utóbbi az idő előrehaladtával egyre csábítóbb alternatívát jelent. A Windows 8 tesztelése során az első eredmények nagyon sokat ígérőek voltak, így jövőre mind a két szoftverrel jelenhetnek majd meg készülékek.


Midha szerint a Microsoft júniusban bemutatott és jövőre érkező új operációs rendszere jelentős mértékben kibővíti a vásárlók lehetőségeit, ez pedig több innovációhoz, gyorsabb adaptációkhoz és új felhasználási modellek kialakulásához vezethet. Mindez jól jöhet mind a Dellnek, mind a piac többi szereplőjének. A vezető ugyanakkor nem árulta el, hogy mikor dobják piacra az első Windows 8 operációs rendszert futtató tábla PC-t, és arra a kérdésre sem válaszolt, hogy az eszközök vajon az x86 vagy az ARM platformra fognak-e épülni.

Midha végül kitért a Motorola Mobility felvásárlására. Úgy vélte, hogy mivel az üzletnek köszönhetően a Google hozzáférhet a Motorola Mobility szabadalmaihoz, ezért az Android még erősebb platformmá válhat, mindez pedig segíthet a Dellnek is. A konszern jelenleg sem az okostelefon-, sem a tábla PC-piacon nem tud az Apple konkurense lenni. Ez azonban jövőre megváltozhat. "Logikusan már korábban is megjelenhettünk volna ezen a piacon, de nem akarunk a megfelelő szolgáltatások nélkül belépni erre a területre" - indokolta korábban a kivárást Steve Felice, az óriáscég illetékes vezetője. A cég csak júniusban mutatta be Android alapú készülékét, a Dell Streak 10 Pro nevű táblagépet a haladó felhasználóknak szánják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #5
  Ööö, no igen de a Lenovo csinálta előtte is az IBM gépeket, nem de? :)
  Mondjuk alkatrész szinten majdnem 100%-ban kínai az összes PC.
 • chuky123 #4
  Úgy-úgy. Kínaiak bekebeleznek mindent.
 • asgh #3
  Valószínűbb, hogy valamelyik kínai noname vállalat veszi meg, mint ahogy az IBM PC részlegét a Lenovo.
 • Inquisitor #2
  Most, hogy a HP leteszi a lantot lehet, hogy a Dell-be fog beolvadni a PC részlege, mint anno a HP-ba a Compaq? mert akkor elég érdekes lesz a piac ...
 • DjDano #1
  Hajrá Dell, a monitorok és desktop PC-k piacán már megmutatták mire képesek, ideje itt is dobbantani!