Berta Sándor

Túl kicsi kijelzőket kapnak az ultrabookok

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az ultrabookok piaci részesedése a notebookpiacon közel sem lesz fogja elérni vagy megközelíteni az Intel által korábban meghatározott 40 százalékot.

Az Intel tavaly nyáron jelentette be, hogy létrehozza az ultrabook kategóriát. Az új modellek gyártását számos probléma hátráltatta, sok gyártó óvatos volt. Az Intel azonban egyértelművé tette, hogy fontosak számára ezek a termékek és elégedetlenségének adott hangot amiatt, mert a partnerei túlzottan óvatosak és egyáltalán nem sietnek az új kategóriába tartozó termékek piacra dobásával. Nos, úgy tűnik, a helyzet azóta sem javult túl sokat.

A DigiTimes tajvani IT-portál cikkében ugyanis rámutatott, hogy miközben az Intel azt tűzte ki célul, hogy az ultrabookok piaci részesedése 2012 végére érje el a 40 százalékot, addig jó, ha majd sikerül elérni annak a felét. Ennek elsődleges oka abban keresendő, hogy az európai felhasználók a legalább 15 collos kijelzővel szerelt hordozható számítógépeket részesítik előnyben. Emellett természetesen az is problémát jelent, hogy az ultrabookok meglehetősen drágák, 700 és 1000 dollár közötti összegbe kerülnek, az elterjedésükhöz pedig az kellene, hogy a legdrágább készülék se kerüljön többe 700 dollárnál.


HP Envy 14 Spectre

Európában az olyan ultrabookokat, mint például a 14 collos kijelzővel rendelkező HP Envy 14 Spectre a gyártók sokkal könnyebben értékesíthetik subnotebookként, mint ultrabooként. A világszerte kapható notebookok 40-45 százalékának van 15 collos és 35-40 százalékának 14 collos kijelzője. Az ultrabookokból azonban csak 11,6 vagy 13,3 collos képernyővel szerelt változatok kaphatók. Az egyetlen kivételt a már említett HP Envy 14 Spectre jelenti, de az 1400 dollárba kerül. Ugyan a gyártók bejelentették nagyobb képernyős modelleket - ilyen lesz többek között az Acer Aspire Timeline Ultra -, de ezek túl későn jelennek majd meg a piacon.


Acer Aspire Timeline Ultra

Az Intel és a partnerei között már korábban is voltak viták. Tavaly augusztusban a notebookgyártók azt követelték a társaságtól, hogy adjon legalább 50 százalékos árengedményt az új termékkategóriába szánt CPU-inak árából. A vállalat erről hallani sem akart és csak 20 százalékos árengedményre volt hajlandó. Ugyanakkor tavaly decemberben kiderült, hogy az Intel egy közelebbről meg nem nevezett komoly összeggel támogatná azokat a társaságokat, amelyek hajlandók a közeljövőben ultrabookokat piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pycur #24
    Emailt írni, wordözni, exelezni, grafikonokat csinálni tökéletesen lehet billentyűzet nélkül szerinted ugye? Gondolom te gondolatátvitellel használod a számítógépet ha utálod és nem is használod a billentyűzetet :D
    De hát kinek mi a munka. Neked biztos annyi hogy maszatolsz a paintbe az érintőképernyőn :D
    Dolgozni meg a munkakörülmények megteremtése nélkül nem lehet jól, pl legyen ülőhelyed asztallal amin a gép van, a gépnek nem árt áram és bill+egér se.
    Ahol nincs áram ott munkaszinten szükség sincs a számítógépre jegyzetelésen kívül, arra meg jó egy akármilyen telefon/diktafon is.
    Ennyi.
    Jaés jó nagy képernyők rulz.
    Kiváncsi leszek a népek szem egészségügyi állapotára ha vmilyen birka feltalálja a fullhd felbontást a 12" képernyőbe és a sok sznob divatból azt fogja nyomni default mérettel mindent mert ahoz már nem értenek hogy 1900 felbontáson a 8as betűt nagyítóval se látni, kb mint ha puskát olvasnál az iskolában :DDD
  • Komolytalan #23
    Valójában hibás koncepció, hogy a notebook monitorán dolgozz. Kicsi, apró betűs fos, cserébe a billentyűzete is csapnivaló, a tapipad meg no comment egy egérhez képest. Számomra az optimális az a notebook volna, aminek nem lenne kijelzője, se billentyűzete, se tapipadja, mivel ezek olyan filléres tételek - notebook minőségben - amiből
    otthonra + melóhelyre se drága venni egyet-egyet. Cserébe mondjuk legyen az ultrabook 1.5 kg-ja helyett mondjuk 7-800g, és legyen az egész miskulancia 7-10 col átmérőjű, azaz tablet méretű (vastagsága lehet azért több). De maradjon meg benne az i7 proci, meg maradjon meg rajta a Win7 (vagy 8, bánom is én).
    Ha ez nagyon durva váltásnak tűnik, akkor legyen rajta valami nyeszlett érintő kijelző, hogy ha az embernek éppen nincs monitor meg billentyűzet a keze ügyében, akkor is el tudjon rajta minimálisan bohóckodni. De ez utóbbi feature egyáltalán nem fontos. Az ultrabook jó alap, mert megmaradt a teljesítmény, és nem fatengelyes arm meg nvidia procikat raknak bele. Persze jelen formájában elég béna, mert közel fél milliót ki kell fizetni valamiért, amiből a felét (bill+érintőképernyő) rohadtul nem is használom.
  • Runnerfxr #22
    Az a baj ezekkel a cuccokkal, hogy olyan szinten bőség zavara van, hogy az nem viccel! Semmi szükség ennyi kategóriára, ennyi gépre, túl van ez lihegve. A mobil telókkal el lehet azt játszani, hogy néhány havonta kidobnak valami újat és a sok idióta rohan lecserélni, de ugyan ezt notebookkal már nehezen fogják meglépni. Pedig ezt szeretnék, de ez nem fog menni. Notebookot nem fognak az emberek pár havonta cserélni, ha össze sz@rják magukat akkor sem.
  • saxus #21
    Hat nemtudom, ThinkPadektol, Lenovoktol mindig is odzkodtam. Egyreszt az idiota pocokeger miatt (nem, nem tudom megszokni, hat meg megszeretni, raadasul - tudom, szubjektiv es nem a legfobb - ocsmanyul neznek ki). Masreszt azert ezek se sokkal olcsobbak, mint egy mpb. (Nem vagyok egy design buzi, de azert az mbp tenyleg kulturaltan nez ki: egyszeru, letisztult, jo es preciz anyaghasznalat. Megjegyzem, ugyanezert nem vettem volna sima MacBookot. mbp mellett kb. muanyag szappanta^Wkacat volt es annyival nem volt olcsobb.)

    Es most jut eszembe, hogy mit felejtettem el mondani: ami meg hozzajarult a dontesemhez, hogy volt egy kb. egy eves minim, amelyet alapvetoen OSX-el valo ismerkedesre es "szimpla", halk, netezos, filmezos, esetleg webfejlesztos desktop gepnek vettem. Az OSX alapvetoen bejott, igy adta magat az otlet, hogy a minit eladjam es a notibol meg a minibol csinaljak egy gepet (feleslegesnek ereztem 3 gepet itthonra).

    Vettem egy Parallelst, azon belul van egy virtualizalt W7 a Visual Studionak, minden egyeb cucc, ami kell nekem az meg ugy is van nativan OSX-re, szoval osszessegeben tavaly tavasszal ezt lattam a legjobb ar/teljesitmeny ertekunek. Eddig nem bantam meg.
  • saxus #20
    Akkor probald meg ertelmezni amit leirtam es probalj meg belegondolni, hogy nem 2012 februarja van, amikor sorra jonnek ki UB-kkal a gyartok, hanem 2011 februarja, amikor nemigazan van mas az mbp-n kivul.
  • saxus #19
    Azert par evvel ezelott nagyon ki lett nyirva a subnotebook piac a sok szirszar netbookkal.
  • nextman #18
    En kifejezetten szeretnek 12-13"-os kepernyovel venni ilyen device-ot, na de iszonyatosan dragak. Annyiert, amennyiert aruljak, inkabb tokon szurom magam haromszor, minthogy vegyek egyet.
  • AgentKis #17
    Eddig is voltak subnotik. Igaz, eddig is drágán. Az árából kijön egy közepes asztali, meg egy aranyos tablet, vagy netbook (gusztus dolga). Div-x-et enkódolj az asztalival, meg azzal kell 3D-set játszani is, a kicsi meg jó netet olvasgatni, egyszerűbb flash játékokhoz, kapcsolattartásra, buszon filmet, zenét lejátszani. Sokkal "hordozhatóbb" egy ilyennél, sőt az akku se merül le Szeged-Pécs buszon az út felénél...
  • orbano #16
    Erre a célra szvsz x200 széria. nekem bevált, ügyfélhez, melóhelyről (=otthonról) kiruccanáshoz, gyorsanegykicsitdolgozós gépnek kiváló.
    egy ilyen ultrabook sem lenne rossz, de ami ér valamit az 850k és nem ultrabooknak hívják hanem vaio z-nek :)
  • MsUser #15
    Az Intel 3000GPU-ja fogyasztás-teljesítmény mutatója miatt kell, kis fogyasztás mellett jó teljesítmény. És vannak Videokártyák amik gyengébbek egy ilyen alaplapi integrált kártyánál, flash-t vagy filmet nézni bőven elegendő a teljesítménye irodai célra meg pláne... De ha ez a kategória nem kellakkor minek kell a MAC-BOOK???