Berta Sándor

Továbbra is a Quanta a világ legnagyobb notebookgyártója

Helyi lapértesülés alapján a tajvani gyártó még mindig a notebookpiac legmeghatározóbb szereplőjének számít és ez várhatóan egy ideig még nem is fog változni.

A DigiTimes tajvani IT-portál rövid összeállításából kiderült, hogy a Quanta Computer az üzemeiben idén várhatóan minimum 57,43 millió, maximum 60,5 millió hordozható számítógépet fog készíteni. Mindez a tavalyi számokhoz képest 5-10 százalékos növekedésnek felel majd meg. A második helyen a Compal Electronics található, amelynek a gyáraiban az idén 49-49,6 millió notebook készülhet. Ez a 2011-es adatokhoz képest 25-27 százalékos növekedést jelent.

A lista harmadik helyén a Wistron szerepel, amely szintén nagyobb növekedéssel számolhat, mint a Quanta. Ennek mértéke elérheti a 10-15 százalékot is az idei esztendőben. A Wistron várhatóan 33-35 millió notebookot gyárt majd. A negyedik helyre a Pegatron Technology került, amely 18 millió hordozható számítógépet szállít ki az idén, ez 20 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest.


A piackutatók szerint a notebookok iránt nő majd a kereslet, akár a tavaly eladottaknál 5-10 százalékkal több készüléket is értékesíthetnek a kereskedők. Mindehhez azonban elsősorban arra van szükség, hogy a kisebb gyártók is magukra találjanak. Az elmúlt évek komoly árháborúi után a piac lassan megnyugodhat és kisebb nyomás nehezedhet majd a gyártókra. Igaz, ennek a nyugodtabb időszaknak az ultrabookok felbukkanásával és elterjedésével könnyen vége szakadhat.

A Quanta Computer és a többi cég egyébként már most részt vesz az ultrabookok gyártásban. Az Acer modelljeit a Compal, illetve a Quanta, a Toshiba termékeit szintén a Compal, míg a Lenovo ultrabookjait a Wistron, az Asusét pedig a Pegatron fogja gyártani. Nem véletlen, hogy a Pegatron, a Compal és a Quanta vezetői is részt vettek azon a tajvani egyeztetésen, amit nemrég az Intel szervezett és amelynek témája az volt, hogy a konszern egy közelebbről meg nem nevezett komoly összeggel támogatná azokat a társaságokat, amelyek hajlandók a közeljövőben ultrabookokat piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    haverok, buli, quanta (muszáj volt :D)

    azért erős visszaesés a quantanak és a compalnak, ugyanis 2009-ben még övék volt a piac 90%-a, most meg csak a 2/3-a