Berta Sándor

Bőrsérüléseket is okozhatnak a laptopok

Könnyen egészségügyi problémákkal, elsősorban pigment anyagcserezavarral és bőrsérülésekkel szembesülhetnek azok a felhasználók, akik rendszeresen az ölükben helyezik el notebookjukat.

Andreas W. Arnold és Peter H. Itin, a Bázeli Egyetemi Klinika kutatói hivatalosan is megerősítették azt, amit már évek óta sejteni lehetett: nem jó, ha valaki folyamatosan az ölében tartja a laptopját. A szakemberek megállapították, hogy a hordozható számítógépek tartós ölben való használata úgynevezett bőrmelanózis (toasted skin syndrome, Erythema ab igne) kialakulásához vezethet. A melanózis pigment anyagcserezavar következtében fordulhat elő és ilyenkor rendellenesen sötétté válik a bőr. Arnold és Itin a Pediatrics egészségügyi folyóiratban publikálták azt a tanulmányt, amelyben a tapasztalataikat gyűjtötték össze.

A kutatók megvizsgáltak egy 12 éves fiút, aki hónapokon át, naponta több órán keresztül az ölében tartva használta a notebookját és emiatt a combja felső részén elszíneződött a bőre. "Észrevette, hogy a laptop bal oldala melegebbé vált, de nem változtatott a pózon" - közölték a szakemberek.

Egy másik 2007-es esetben egy virginiai jogászhallgatót kellett ugyanilyen tünetek miatt kezelésre küldeni. A kezelőorvosa, Kimberley Salkey először teljesen tanácstalan volt a tüneteket látva. Csak később tudta meg, hogy a diák naponta akár 6 órán keresztül is a lábain "tárolta" a notebookját, amely rendszeresen 52 Celsius-fokra melegedett fel. Ez az egyike annak a tíz esetnek, amelyről az elmúlt hat évben beszámoltak az egészségügyi szaklapok.

Andreas Arnold és Peter Itin elmondták, hogy hasonló tünetekkel és sérülésekkel általában nem csak a laptoptulajdonosok szembesülhetnek, hanem többek között a melegítő párnákat használók és a pékek is. Az esetek többségében a jelenség veszélytelen, de kialakulhat akár tartós bőrelszíneződés, sőt ritkán bőrrák is.

Mindkét szakember rámutatott, hogy a notebookok tartósan üzemeltethetők akár az ölbe véve is, ilyen esetekben azonban célszerű egy hővédőpajzsként szóba jöhető eszközt alkalmazni. Számos gyártó, köztük az Apple, a Hewlett-Packard és a Dell figyelmezteti a felhasználókat arra, hogy nem ajánlatos a laptopokat hosszabb ideig a lábakon vagy más bőrfelületekkel érintkezve használni, mivel az emberek könnyen égési sérüléseket szenvedhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #18
    Ezek a bázeli tudósok nem Angliából származnak eredetileg?

    Amúgy most olvasom, hogy már kifejlesztettek olyan speciális öltözetet, amelyet viselve nagyjából megelőzhetők az ilyen problémák. Ráadásul többféle méretben és anyagban is árulják. Azt hiszem úgy hívják, hogy nadrág.

    És szerintem a IT technológiában népszerű korlátoozzuk-a-netet-mer-azon-ott-vannak-a-pedók/terroristák paradigmát ki kéne terjeszteni végre más területekre is! Valami statisztika kimutatta, hogy ezek az elemek szoktak például villamoson is utazni, ráadásul tv-t is néznek, és mobil telefonjuk is van!
    Ezeket is mind be kéne tiltani végre, az ifjúság és a társadalom védelmében!!!
  • ozdimorgo #17
    Egyébként csak azt furcsállom, hogy senki nem vette még észre, hogy ez nem hír, hanem egy "hordozható laptop állvány" reklám előzetese.
  • AgentKis #16
    "a diák naponta akár 6 órán keresztül is a lábain "tárolta" a notebookját, amely rendszeresen 52 Celsius-fokra melegedett fel." Itt a felhasználó is nagyon ostoba, mondhatni életképtelenül. Még jó, hogy nincs LCD-s vasalója, már nem is élne a bunkaja...
  • gombabácsi #15
    szerintem azért rakják alulra, hogy a hangja kevésbé hallatszódjon
  • kvp #14
    Azert a gyartoknak is leeshetne, hogy nem a gep aljara kellene tenni a hutofeluleteket, de nem is a billentyuzet ala. Idealis esetben egy jo laptop alja hoszigetelt, mert egyebkent tuz es mint a cikkbol latszik borserules veszelyes. Ha egy ilyet pl. agyban akarunk hasznalni, akkor erdemes beszerezni egy altalaban etkezesre hasznalt labakkal felszerelt talcat. Nyugati korhazakban is ilyet adnak az agybol felkelni nem kepes betekeknek. Ez biztos tavolsagban tartja a laptop aljat a takarotol es ha nem jo a touchpad meg az egernek, sot akar a reggelinek/vacsoranak is van rajta hely.

    ps: En szemely szerint a kijelzo moge tennem a melegedo alkatreszeket es a billentyuzet alatt csak a nagy es nehez, de nem tulsagosan melegedo alkatreszek maradnanak (pl. aksi, hattertar, bovitohelyek, stb.) A hutest pedig a kijelzo mogotti hatlapra tennem. (akar egy kisebb bordazattal egyutt)
  • levente68 #13
  • gombabácsi #12
    Az ember ujját is be tudja csípni egy laptop.
    Ezért jobbak a tabletek, azok nem csípik be az ujjat.
    Na, ebből akár reklámot is lehetne csinálni. :)
  • Freddycom #11
    Jézusom, köszönöm h szólt Berta Sándor.
  • rumkola #10
    lol
    akkor mikor lesz tudományos cikk, hogy a sok jobbkezes faszveréstől balra görbül majd a pöcse a delikvensnek?
    :D
  • Bren X #9
    Amúgy meg a borotva is bőrsérüléseket okozhat!!!! Főleg, ha béna a felhasználó! X-D