Gyurkity Péter

Nem mindenható a gyorsan terjedő netbook

A friss piackutatói eredmények alapján elmondható, hogy a netbook megoldások továbbra is gyors ütemben terjednek, ám a többség még nem hajlandó leváltani teljesértékű noteszgépét, asztali számítógépét.

Az IDC a Japánt nélkülöző ázsiai, csendes-óceáni régióban (APEJ) végezte el legújabb felmérését, amelyben elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen eredménnyel jár az olcsó, lebutított netbook készülékek rohamos terjedése. A terjedés ütemét illetően nincs nagy meglepetés, amiben nyilván az ár kiemelkedő szerepet játszik, ám az is világosan látszik, hogy még Ázsiában sem mindenki hajlandó kukázni jól megszokott PC-it.

A felmérés adatai szerint az átlagos háztartásban 2009-ben két személyi számítógép kapott helyet, amelyek mellé a legtöbb esetben mintegy útitársként szereztek be egy-egy netbook készüléket. Ez utóbbi ugyanis a nagy többségnél nem vált az elsődleges eszközzé, hanem továbbra is kiegészítő szerepre kényszerül. A több mint 2200 megkérdezett vásárló válaszaiból világosan kitűnik, hogy a többség (mintegy 60 százalék) a következő beszerzésnél is teljesértékű, hagyományos mobil számítógépet keres majd, vagyis a gyártóknak nem kell attól tartaniuk, hogy a noteszgépek és laptopok a netbookok terjedése miatt szorulnának ki bizonyos piacokról, régiókból.

A régióban a személyi számítógépeket elsősorban online hírforrások, információk elérésére használták az idei évben, második helyen szerepelnek a játékok és az általában vett szórakoztatás, a dobogó harmadik fokára pedig az oktatás merészkedett fel. A vásárlók mintegy 30 százaléka vetemedett arra, hogy a netbook készüléket elsődleges számítógépként használja, ám ez csak Ausztráliában, Indiában, Malajziában, Szingapúrban, és Thaiföldön volt megfigyelhető, miközben Kína, Dél-Korea, Tajvan és Vietnam esetében ennél alacsonyabb arány volt a jellemző.

A kínai, maláj, indiai, valamint szingapúri válaszadók számára a garancia és a hivatalos támogatás bizonyult a legfontosabb szempontnak a vásárlás során, a PC márkája és az üzletek elhelyezkedése a leginkább érdektelen információk között szerepelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #22
    2002-2003-ban sem volt mindenható, az amúgy akkor relatíve gyorsan terjedő DVD meghajtó, ma meg már nem is lehet PC-hez CD meghajtót venni...

    Idővel szépen elérnek ezek a kisgépek arra a szintre, hogy bármit leváltsanak, árban és teljesítményben is megfelelőek lesznek egyre nagyobb réteg számára. Az első szériás EEEPC-k már 30-35.000 HUF körül elérhetőek, szemben a megjelenéskori (2 évvel ezelőtti) 100-110.000 körüli árral. Már ma is létezik az IntelAtom procikból 2 magos (HyperTrading-gel 4 szálas) és van hozzá chipset rendes videóval pl. ezen az alaplapon.

    Szóval szerintem néhány év múlva normál áron egy olyan netbook tulajdonosai lehetünk, amin elférnek fél életünk fotói, zenéi valamint a windows 9 DX12-es játékai is elmennek, ha nem is teljes, de élvezhető felbontással és részletességgel.

    És érdemes is lesz lecserélni az üresjáratban is 150w-ot zabáló, 6 ventilátorral hűtött, zajos asztali gépünket egy 20 wattos zajtalan kütyüre...

    Persze aki napi 8-10 HD videot szeretne vele tömöríteni, vagy a fent említett DX12-es játékot teljes részletesség és felbontás mellett élvezné, esetleg teljes városokat tervezne 1db 3D-s ábrán az utolsó csavarig, az maradhat a villanyfűtés mellett. Mindenkinek szíve joga ezt eldönteni.
  • 7evenb #21
    jelenleg egy acer timeline 3810tg-t használok, és szerintem teljes mértékben képes helyettesíteni egy asztali gépet.

    proci:1.4GHz Intel CULV SU9400 Core 2 Duo
    mem:4GB DDR3
    hdd:500GB
    video:512MB ATI Mobility Radeon HD4330
    képernyő: 13.3" (1366 x 768)
    súly: 1.6 kg
    üzemidő: 7-8 óra között, agyonhajtva 4 óra
  • amitriptilin #20
    én is most gondolkodom, hogy kéne venni egy netbookot, vagy egy új aksit, de nehezen jutok döntésre... a legnehezebb alkalmazás amit futtatok, az egy 3d-s kémiai modellező program, egyéiránt meg síma irdoai programok.
    Üzemidőbe mit bírnak ezek, mondjuk film nézés során (3 órás buszozással tele a hócipőm már)?
  • Flang3r #19
    Simán...

  • duke #18
    " Lehet rajta pl. filmet nézni, zenét hallgatni, használni az office csomagokat (pl. szövegszerkesztés)??? Vagy nem. Egyáltalán telepíthető rá bármi? (pl. milyen bemeneti eszközökkel rendelkezik)"

    Persze siman.Az atom proceszor egy kb 1000-1200-Mhz-es P3 -al egyenerteku.Ezek az altalanos dolgok kenyelmesen mennek rajta.Netes alkalmazasokban egyedul csak a HD flash videok fognak ki rajta,de a normal felbontasuakbol siman lejatszik ketot parhuzamosan.
    teszt
  • duke #17
    "ám a többség még nem hajlandó leváltani teljesértékű noteszgépét, asztali számítógépét. "

    Az emberek tobbsegesegenk nincs szuksege arra hogy a szamitogep mozgathato legyen,ezert nekik pont megfelel,egy notebook vagy egy asztali gep.A notebook-ok 95%-t is nem azert veszik az emberek mert hordozni akarjak,hanem egyszeruen csak egy kis helyett foglalo kompakt gepet akarnak.
  • KopaszIsten #16
    Először is köszönöm a válaszokat.

    Másodszor lenne egy másik kérdésem. Tegyük fel, hogy kevés pénzem van rá, de szükségem van egy mobil számítógépre. Mit ajánlotok inkább? Egy netbookot, vagy egy olcsó notebookot? (A szánt felhasználási kör kb. az, amit az előző hozzászólásomban megemlítettem.)
  • FefeeX #15
    Szerintem elég lenne rá egy CAD vagy egy photoshop is :)
    Amúgy valóban pozitív a billentyűzete élőben, de még így is kínzás hosszabb távon...
  • MacropusRufus #14
    Van egy AsusEeePC901-m. 1Gb RAM 2db SSD (4Gb, 16Gb) és egy Intel GMA +128Mb VRAM.
    Na ha valaki ilyen konfigon akar komoly progrmaokat futtatni (pl. 3DMax) annál valami nincs rendben :) Vagy szereti a kihívásokat.

    Flang3r: ha lehet akkor egy 3dMax-ról készűlt scr-ot is passzolj ide, mert kíváncsi vagyok erre... Nálam bizonyos esetekben belassúl, pedig nagyságrendekkel gyorsabb géppel küzdök a programmal mint a te netbookod :)
  • kvp #13
    "Egy netbooknak mik a határai? (Tudom, hogy internetezésre tervezték.) Lehet rajta pl. filmet nézni, zenét hallgatni, használni az office csomagokat (pl. szövegszerkesztés)??? Vagy nem. Egyáltalán telepíthető rá bármi? (pl. milyen bemeneti eszközökkel rendelkezik)"

    Ismerek olyan embert aki desktop helyett is nebook-ot hasznal. Egy msi wind (ez egy alsokategorias netbook) tudasa gyakorlatilag egy atlag 3-4 eves irodai gepnek felel meg. Az itthon forgalmazott valtozaton alapbol windows xp van, egy limitalt office verzioval (oem). A billentyuzet merete majdnem szabvany desktop meretu (csak nincs numerikus resze), a kijelzo 10 inches, wide svga, led-es hattervilagitasu. Portok:
    -usb x 3
    -vga
    -ethernet (100 mb)
    -line/speaker out
    -line/mic in
    -blutooth
    -wifi
    -beepitett webkamera, hangszorok, mikrofon

    Otthon erdemes kulso usb-s (vagy blutooth-os) billentyuzettel es egerrel, tovabba egy szep nagy monitorral (vagy vga bemenetes hdtv-vel) hasznalni. A filmek siman mennek rajta.