Berta Sándor

Támadásba lendül a Huawei

A Huawei elsősorban rendkívül olcsón kínált termékek, agresszív marketingpolitika és a kínai kormány több milliárdos segítségének köszönheti a felemelkedését, s azt, hogy jelenleg már a világ hálózati piacának a második számú szereplője. Mindez azonban csak a kezdet.

Ren Zhengfei, a Huawei alapítója és első embere azt szeretné, hogy a cég új területeken vesse meg a lábát: az okostelefonok és az IT-szolgáltatások piacán, ebben pedig komoly szerepet szán néhány európai szakembernek. Közülük is kiemelkedik Hagen Fendler, aki a Müncheni Műszaki Egyetemen tanult, majd a Kettler, a Vaillant és az Audi számára tervezett termékeket, de most a Huawei shenzheni központjában dolgozik. "Elemezzük az aktuális színtrendeket és az új anyagokat, hogy termékeink letisztultak és szinte puritán módon egyszerűek legyenek" - jelentette ki a szakember, aki tavaly óta a kínai konszern vezető tervezője és egyben a nemrég alapított mobilrészleg kreatív feje.

A Huawei név lefordítva annyit jelent: Kína tud valamit. Nos, aligha lehet bárki számára is kétséges, hogy amit a kínaiak egyszer elhatároznak azt végig is viszik. Ehhez egyrészt megvan a tőkéjük, másrészt a megfelelő gazdasági teljesítmény és a siker eléréséhez szükséges szakembergárda is rendelkezésre áll. A célok ambíciózusak: a Huawei 2013-ra a világ öt legnagyobb mobiltelefon-gyártója közé akar tartozni, 2015-re pedig benne akar lenni a Top3-ban. Ez Ren Zhengfei akarata.

A másik terület, ahol a konszern hamarosan megjelenhet a felhőszolgáltatások piaca. A tervek szerint a kínai vállalat néhány éven belül komoly konkurense lesz az IBM-nek és a Microsoftnak, de az Európában nagyon erős T-Systems sem ülhet a babérjain. Ismerve a tényt, hogy a cég néhány évvel ezelőtt még szinte sehol sem volt és ma már az Ericsson mögött a globális hálózati piac második legnagyobb szereplője, hiba lenne lebecsülni Ren Zhengfei elszántságát és anyagi lehetőségeit. A társaság előretörése komoly aggodalommal tölti el a nyugati biztonsági szakértőket, akik attól tartanak, hogy a Huawei a kínai állam szeme és füle. Ezeket a vádakat a vállalat persze tagadja és igyekszik erről jótékonykodással, illetve erős lobbizással elterelni a figyelmet. A cég november elején megnyitotta berlini irodáját, amelynek fő feladata a kormányhivatalokkal való kapcsolattartás és az előítéletek leépítése.


Huawei Vision
Fendler 300 szakembert irányít, közülük negyvenet júliusban vettek fel. A Huawei világszerte már 50 tervezőirodával működik együtt. A munka eredménye a Vision nevű okostelefon, amin Android fut. A cég piaci részesedése Európában már most eléri a 10 százalékot. A taktikája agresszív, rendkívül alacsony áron kínálja a termékeit, minimálbéren foglalkoztatja a dolgozóit és villámgyorsan az Ericsson, az Alcatel-Lucent és a Nokia Siemens Networks konkurensévé vált. A helyzetét pedig csak erősítik a kapott állami támogatások, a Kínai Fejlesztési Bank 2009-ben például potom 30 milliárd dollár kedvezményes kamatozású hitelt nyújtott a társaságnak.

A Huawei ugyanakkor nehezen tudja leküzdeni a növekvő ellenállást. Hiába építenének ki ingyen a 2012-es londoni olimpiára az összes helyi metróalagútba mobiltelefon-hálózatot, a brit kémelhárítás nyomására az önkormányzat visszautasította a felajánlást, mivel Ren Zhengfei korábban a kínai néphadsereg tábornoka volt. Az amerikai védelmi minisztériumnak a kínai haderőről a kongresszus számára készített éves jelentése szerint a Huawei technológiája olyan "hátsó kapukat" tartalmaz, amely a kínai hadsereg számára lehallgatási lehetőséget biztosít az amerikai telekommunikációs hálózaton belül. A jelentés azonban aligha állítja meg a cég terjeszkedését, amit a cégvezető makacs médiablokádja is megtámogat. Ren Zhengfei még soha nem adott interjút és a társaság egyes vezetői, például Fendler sem találkozhattak vele soha.

A Huawei júniusban jelentette be, hogy pécsi és komáromi gyártó központja mellett az európai logisztikai centrumát is hazánkban alakítja ki. A Magyarországon készülő eszközök részben közvetlenül Európába, Oroszországba, Törökországba, illetve az észak-afrikai piacra kerülnek. Idén októberben arról számoltunk be, hogy a baranyai megyeszékhelyen új gyárat építenek a Flextronics segítségével. Nemrég ismertté vált, hogy a vállalat Milánóban építi fel fejlesztőközpontját, ráadásul piacra dobta az első táblagépét is.

A Huawei ugyanakkor az amerikai piacra nem tudott betörni, annak ellenére sem, hogy 3 milliárd dollár értékű megrendelést kaphatott volna a Sprint Nexteltől. Az üzlet nemzetbiztonsági okokból hiúsulhatott meg. A helyzetet csak súlyosbította, hogy az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy hardvergyártókat támogat a kínai állam. A társaság árbevétele ennek ellenére 11 százalékkal nőtt és elérte a 98,3 milliárd jüant (15,38 milliárd dollárt).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torreadorz #15
    Gondolkodj többet, beszélj kevesebbet.

    "Az EU-nak mint olyannak nincs ipara. Az európai országoknak van iparuk, de az ipar mint olyan gazdasági szereplőkből áll"

    Aha. És szerinted az EU miből áll? A te logikád alapján a szüleidnek sincs gyerekük. Apádnak meg anyádnak van gyereke, de a szüleidnek nincs...

    Másrészt arról beszélünk itt többen is (ami láthatóan meghaladja a felfogóképességedet) hogy a gazdaságban vannak rövidtávú meg hosszútávú érdekek, vagy hogy a te nyelvedre leforditsam, van rövidtávú profit meg hosszútávú profit.

    Az EU, vagy hogy te is értsd, az európai országok feladtak a hosszú távú érdekeiket a rövid távú érdekeikért. Ezért van most szopás. Aki nem figyel a hosszútávú érdekeire az előbb utóbb szopni fog, akár országról, akár magáncégről beszélünk.
  • lomha #14
    Honnan tudod? Kifejtenéd bővebben?
  • lomha #13
    Szerintem az, ha a profit nem pusztán a jó teljesítésből származik, hanem pl. valamely piaci trend átmeneti meglovagolásából vagy befolyásolásából. Aki tud, monnyon jobbat.
  • djw #12
    Mit jelent az, hogy "az egész EU feladta a sahát iparát" ? Az EU-nak mint olyannak nincs ipara. Az európai országoknak van iparuk, de az ipar mint olyan gazdasági szereplőkből áll. Ha az országnak van saját cége, az állami cég. A cégek pedig olyanok, hogy próbálják minimalizálni a költségeiket, így a munkaerő árát is. Ha egy magyar olcsóbban végzi el ugyanazt a munkát, mint egy német, akkor a magyar lesz megfizetve kevesebbért. Ha a román még olcsóbb, akkor ő, ha a török még olcsóbb akkor ő, ha az indiai még olcsóbb, akkor ő. Na mármost ha nincs itt elég indiai, de annyival olcsóbban dolgozik, hogy megéri oda átköltöztetni a gyárat, akkor át fog oda költözni a gyár. Indiába, kínába, taiföldre stb.

    Egyébként pedig nem árt figyelni a híreket, ugyanis több iparág is felismerte, hogy a kínai gyártás nem is annyira kifizetődő, vagy azonos költségekkel jár, mint az európai és jobb itt a minőség és kevesebb a kockázat is (szállítás, kalózkodás stb). Szép lassan elkezdenek visszaköltözni a gyárak európába.
  • djw #11
    Valaki magyarázza el végre számomra egyszerűen, érthető szavakkal, hogy mi a ráksankír az a luxusprofit? Egy profitorientált cég, ha profitot ér el, akkor megtette, amiért a tulajdonosai létrehozták. Ha nagyobb profitot ér el, mint amit elvártak, akkor öröm és boldogság. Az nem luxus, hanem jól teljesített a szervezet. Szóval ez valami olyan dolog lehet, hanem igazából semmi köze sem a luxushoz sem a profithoz... tehát mit jelent ez valójában?
  • torreadorz #10
    Igy van. Sajnos az EU-t is akkora dilettánsok vezetik mint magyarországot. Az egész EU feladta a saját iparát aztán most meg csodálkoznak hogy nincs munkahely meg mindent kina gyárt...

    Az egyik legjobb példa erre a cukoripar, amit lezúztak európában merthogy majd braziliából hozunk be mert támogatni kell őket... Most meg ott tartunk hogy brazillia ad pénzt hogy müködjön az EU... dilettánsok.
  • mrlujoak #9
    ...és a magyar voda hálózatát milyen hálózati elemekből is sikerült kiépíteni?
  • csimmasz #8
    A nyugati világ kapzsisága és a korrupció, lehetővé tette, hogy a belső termelés nagy részét kitelepítsék Kínába mindenféle, az EU-s piacot védő intézkedések nélkül.
    A a Kínai gazdaság megerősödött, a belső leépült, pl. az olaszok könnyűipari gyárai ami annak idején meghatározó volt, ma már szinte csak vegetálnak,
    Régen megjelentek a komoly tőkével rendelkező Kínaiak, akik szép lassan fölvásárolnak mindent, ebben a válság is a hasznukra van.
    Lassan semmi sem lesz EU-s kézben és ők irányítanak majd.
    Akinek van esze a politikában, az nem háborúval akar csatát nyerni, hanem a gazdaság megszerzésével.
    Sokan hülyének meg ostobának nézik a Kínaiakat, pedig lenne mit tanulni tőlük.
    Szerintem Európa maga ásta a saját sírját már régen csak most ér a koporsó az árok széle alá.
    A Nyugat Európaiak nagy része iskolázott és nem hajlandó a szemét munkát végezni, pedig létezik a munkanélküliség.
    Erre elkezték tömegesen beengedni a bevándolrlókat, akik az elején hajlandóak voltak elvégezni a piszkos munkát éh bérért.
    Most ott tartanak, hogy az idegenek segélyeket kapnak, a helybeliek meg csak növekvő adókkal néznek szembe.
    Munkanélküliség, bedőlt hitelek hegyei, stb.
    Lehet Kínába kellen lelépni.
  • Indestructible #7
    Egy monitor is lehallgatható. A vezetékes miért nem lehallgatható?
  • Indestructible #6
    Miben áll ez a technológia?