Berta Sándor

Komoly esélyt kaphat az amerikai piacon a Huawei

Úgy tűnik, végre megtörténhet az Egyesült Államokban az áttörés a kínai gyártó számára. A konszern a Sprint Nexteltől kaphat 3 milliárd dollár értékű megrendelést, az üzlet ugyanakkor nemzetbiztonsági okokból meghiúsulhat.

A The New York Times tudósítása szerint a Sprint Nextel, az USA harmadik legnagyobb mobil szolgáltatója 3 milliárd dollárért vásárolna hálózati felszereléseket és eszközöket, s a megrendelés elnyerésének legnagyobb esélyese a Huawei Technologies. Mindez igazi áttörést jelentene nem csak a vállalat, hanem a kínai cégcsoportok számára is, hiszen eddig az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokból nem engedélyezte a hasonló tranzakciókat. Scott Sloat, a Sprint Nextel szóvivője mindenesetre sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta a The New York Times értesüléseit.

A lap szerkesztői rámutattak, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa és titkosszolgálati körök is kifejezték aggodalmukat a küszöbön álló üzlettel kapcsolatban, mivel a Huaweit azzal vádolják, hogy kapcsolatban van a kínai fegyveres erőkkel. A 96 000 alkalmazottat foglalkoztató távol-keleti gyártó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tart fent politikai kapcsolatot az országa kabinetjével. "A Huawei soha, egyetlen államban sem kutatott, fejlesztett ki, gyártott vagy adott el katonai célú technológiákat" - nyilatkozta Ross Gan, a konszern szóvivője.

Joseph I. Lieberman befolyásos connecticuti szenátor Julius Genachowskihoz, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) vezetőjéhez fordult és arra figyelmeztette, hogy a kínai kormány a Huawei segítségével hozzáférést szerezhet az Egyesült Államok távközlési hálózataihoz, ezáltal telefonbeszélgetéseket és elektronikus adatokat hallgathat le vagy zavarhat meg. Amennyiben megvalósul a Spint Nextellel kötött üzlet, akkor ez lenne a Huawei legnagyobb amerikai megrendelése. Korábban a kínai vállalat hálózati eszközöket és felszereléseket szállított a Motorola, a Nortel Networks és a Lucent számára.

A kínai cég semmiképpen sem adja fel tengerentúli terjeszkedési terveit. Első lépésként már létrehozta az Amerilink Telecom nevű leányvállalatát, amelynek felügyelőtanácsában megtalálható többek között James D. Wolfensohn, egykori amerikai hadügyminiszter-helyettes, a Világbank egykori elnöke; valamint William A. Owens, a Nortel Networks egykori vezérigazgatója. Szintén jelzés értékű, hogy az Amerilink Telecom vezetője Kevin Packingham, a Sprint Nextel volt termék- és technológiai fejlesztésekért felelős alelnöke lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #11
    Asszem 1-2 éve a lenovónak volt kis botránya, hogy a gépeit előre telepített rootkitekkel árusította.

    Persze a cég bejelentette, hogy csak egy alkalmazottuk magánakciójáról volt szó. Persze.:)

    Amúgy a kínai védelmi stratégiáról szóló fehérkönyvben az elsőhelyi prioritásként az informatikai, internet hadviselés képességének fejlesztése szerepel, a tömegpustító kapacitás fejlesztését is megelőzve.
    De mindez természetesen csak véletlen egybeesés.


    "A kínai cég semmiképpen sem adja fel tengerentúli terjeszkedési terveit. Első lépésként már létrehozta az Amerilink Telecom nevű leányvállalatát, amelynek felügyelőtanácsában megtalálható többek között James D. Wolfensohn, egykori amerikai hadügyminiszter-helyettes, a Világbank egykori elnöke; valamint William A. Owens, a Nortel Networks egykori vezérigazgatója."
    Ennyit a tőkések patriotizmusáról, bizonyos pénz fölött bárki feje el kezd korpásodni.
    :)
  • Nyiri #10
    Kicsit mszps a logó :)
  • cateran #9
    Egyetertek...amivel osszefutottam,az mind kritikan aluli volt...(istenem..beleborzongok,ha csak eszembe jut a mobil internetem...)
  • Mat666 #8
  • kvp #7
    A thinkpad-eket akkor tiltottak ki a pentagonbol, amikor az ibm eladta a gyartast a lenovo-nak es az elso korben kicserelte a laptopok drm chipjein a beepitett alairasok root certificate-jet a sajatjara. (igy a root jog az amerikai allamtol a kinai allamhoz kerult) A huawei router-ei is jok, de az osszesben van law enforcement interface, tehat tavolrol is vezerelhetoek, lehallgatas celjabol. (ez a cisco-kon is van) Viszont a firmware update-ek digitalis alairasat a cisco eseten egy amerikai root ca biztositja, mig a huawei eseten a kinai allam. Ez annyit jelent, hogy a kinai allamnak barmikor joga es lehetosege van egy huawei router-en a gyarto hozzajarulasa nelkul lecserelni a szoftvert egy olyan valtozatra ami az amerikai lehallgato kozpontok helyett kina fele csatolja ki a forgalmat. (ertsd: 'hajtja ki a vonalat' uj magyar mediaipari kifejezessel) Vicces es olcso, de nem biztos, hogy jo otlet ilyen hardvereket hasznalni.
  • maxy182 #6
    Hát lassan de biztosan Kína meghódítja a világot... Ha máshogy nem megy, akkor megveszi kilóra...
  • Mat666 #5
    "A 96 000 alkalmazottat foglalkoztató távol-keleti gyártó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tart fent politikai kapcsolatot az országa kabinetjével."

    Haha jót nevetem egy még ha valóban így is van gondolom ha kapnának fentről valami utasítást hogy gyűjtsenek adatott vagy ilyesmi azonnal végre hajtanák
    szerintem ez nem kétséges.
  • Armagedown #4
    ha rajtam múlt volna , Európába be se tették volna a lábukat
  • fade2black #3
    Hát ha legtrágyább hálózati eszközöket kéne felsorolnom, nálais dobogosak a Huawei termékek.

    Amikor még egymást se látják az a csúcs...
  • Dluinet #2
    Kedves USA. Mindenki magából indul ki?

    Zoli007: nekem van Huawei modemem, még mindig működik, pedig már több mint három éves. A support igaz rá már megszűnt, miután több mint két éve nem gyártják.