MTI

Több millió kamera őrzi a kínai kormány nyugalmát

A kínai kormány tavaly többet költött a belbiztonsági kiadásokra, mint a nemzetvédelemre - idézte az amerikai kongresszus egyik bizottságának jelentését a CNN amerikai hírtévé. A kommunista párt az arab tavasz tovaterjedésétől és a belső veszélyektől tartva úgy döntött, szigorúbb megfigyelés alá kell vonni a több mint egymilliárdos lakosságot.

Csungcsingben (Chongqingben), a Kína délnyugati részén található nagyvárosban a világ legnagyobb megfigyelőrendszerét kezdték el kiépíteni, amelynek eredményeképp több mint 500 ezer kamera pásztázza majd az utcákat. Idén országszerte már több mint 12 millió kamerát telepítettek, 2010-ben ez a szám több mint 10 millió volt - mutatott rá az IMS Research tanácsadó cég. Eközben az Egyesült Államokban mindössze 3,5 millió új biztonsági kamerát helyeztek ki 2011-ben. Peking körülbelül 3 milliárd dollárt költhetett idén a megfigyelőrendszerek fejlesztésére, ami 20 százalékos növekedést jelent.

A 12 fős washingtoni - amerikai-kínai gazdasági és biztonsági - vizsgálóbizottság szerint a Kínai Kommunista Párt ezzel válaszolt az ország stabilitását veszélyeztető eseményekre. Ugyanakkor Scot Tanner Kína-szakértő szerint a megnövekedett biztonsági ellenőrzésre nemcsak a kormány félelme szolgáltat okot, de a bűncselekmények számának megugrása is. A 2000-ben létrehozott, a kongresszus munkáját segítő amerikai testület jelentésében azt állította, hogy Kína 2010-ben mindent összevetve 83,5 milliárd dollárt költött a belbiztonságra, ami túlszárnyalta a 81,2 milliárd dolláros katonai költségvetést. A bizottság úgy értékelte, hogy ez a szám a következő években tovább nőhet, s a nemzetbiztonsági kiadásoknál gyorsabb ütemben.


A Rand Corporation elemzője, James Dobbins szerint Kína nem tartja komoly fenyegetésnek a külső veszélyforrásokat, és sokkal jobban aggódik a belső helyzet miatt. Ha a gazdasági növekedés lassul, felszínre törhetnek a nagy és etnikailag megosztott népességgel járó problémák - tette hozzá a szakértő. Az egyenlőtlenségek, korrupció, légszennyezés és infláció - az élelmiszerárak 10 százalékkal nőttek az elmúlt évben - pedig már idén is több tiltakozót vitt az utcára.

Peking az internethez és a kommunikációs szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint a külföldi újságírók szabadságának korlátozásával, illetve az ellenzék elhallgattatásával próbálta meg elfojtani az elégedetlenséget. Az egyiptomi tüntetések kezdetén például a keresőmotorok Kínában nem adtak találatot a Kairó és Egyiptom kulcsszavakra, a kormány pedig igyekezett minél negatívabb színben feltüntetni az eseményeket, amelyek szerintük "káoszt és nyomort hoztak" az adott országra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #23
    Én nem is akartalak meggyőzni én senkit nem akarok mert másik embert nem lehet meggyőzni ha más a nézete.

    - Ez nézőpont kérdése. Volt nemrég 1 videó sorozat a "város" belsejéről és nagyon jól megélnek ott egymással az emberek. Az hogy ez úgy van beállítva, hogy drogos semmirekellők (merthát mint tudjuk a fű drog de az alkohol meg a koffein nem) attól még ez nem igaz. Amúgy voltam 1 éve én is személyesen kinn 5 napig, én iszonyatosan élveztem
  • Papichulo #22
    Nem akarlak megserteni, de ugy latom, hogy te ebbe a kategoriaba tartozol: "vagy pedig mar tulzottan meghulyitettek a conspirational theoryk" :) Finomabban fogalmaztam volna - mivel tenyleg kulturaltan valaszoltal - de ha mar pont ezeket a szavakat hasznaltam, akkor gondoltam konzisztens leszek ;)

    Nagyon, nagyon tavol all a mi vilagnezetunk egymastol es nem hiszem, hogy barmelyikunk is meg tudna gyozni a masikat a sajat igazarol, ugyhogy erosen ketlem, hogy a tovabbi diskurzus ebben a temaban gyumolcsozo lenne. Egyetlen dolgot jegyeznek csak meg ezzel az egesszel kapcsolatban, ami nagy szerepet jatszik abban, hogy az altalad emlitett temakban nem is lenne kedvem folytatni az eszmecseret: en szeretek tenyeket/bizonyitekokat felsorakoztatva vitatkozni, ezekben a dolgokban viszont a "hivok" nem tudnak ilyenekkel szolgalni. Nagyon jol osszeszedi a kovetkezo iras a problemaim nagy reszet: http://schrodingersdawg.blog.hu/2011/06/29/10_tipikus_konteos_erv. Ennek a 3. pontjara gondoltam az elozo mondatomban.

    "Erre gondoltam: http://en.wikipedia.org/wiki/Freetown_Christiania"

    El is olvastad a teljes cikket? Ez korulbelul egy anarchiaba sulyedt drogtanya. Talan meg nem ertett muveszkent vagy teenagerkent poenos lehet, de erre a modelre nem lehetne az egesz vilag berendezkedeset alapozni. Ez inkabb egy fricska vilagnak.
  • finizlik #21
    9/11-be ne menjünk bele, mert az USA önmagát támadta meg. Én nem fogom sosem elhinni hogy repülőtől 2 (khm 3) épület teljesen szabályosan fog összedőlni, mert ha így lenne akkor nem kellenének robbantók hanem vennéknek fele áron 1 leselejtezett gépet és belevezetnék abba a toronyba amit le akarnak dönteni. (Ne reagálj erre, mert millio pro és kontrát olvastam már, és az USA "hivatalos" kijelentése a legnagyobb kamu a világon.)

    Nem fórumról beszélek, mert én senkit nem tudok befolyásolni mivel nincs hatalmam. Ha tudnék 1000-5000 embert hidd el vagy figyelnének vagy már el lennék véve terrorizmus vagy pedofília vagy nemi erőszak vádjával (lásd Julian Assagne).


    Erre gondoltam: http://en.wikipedia.org/wiki/Freetown_Christiania
  • Papichulo #20
    Nem kivanlak megggyozni semmirol, mindossze arra a hypocrite viselkedesre szeretnem felhivni a figyelmet, ami nagyon elterjedt, talan egesz MO-on. Nevezetesen, hogy a "Nyugat" a rossz/megszallo/elnyomo/kizsakmanyolo, bezzeg a becsuletes/bekeszereto/demokratikus/stb... Kina/Oroszorszag/Arab orszagok jelentik a kovetendo peldat. Szerintem is gond van szinte mindenhol, de aki azt mondja, hogy emberi jogi es demokratikus kerdesekben ezen orszagok "barmiben" is jobbak, mint a "Nyugat", annak fogalma sincs a 3. vilagrol es egy ignorans szemely (vagy pedig mar tulzottan meghulyitettek a conspirational theoryk).

    "de ő a közvetlen szomszédságában, mint az USA a világ másik felén."

    A kozvetlen szomszedsagban, viszont szinte mindenkit. Vietnem/Oroszorszag/Korea/India, hogy Tibetrol mar ne is beszeljunk. Az, hogy a vilag mas reszein nem vivott haborukat az csak az elmaradottsaganak koszonheto. Mostanaban mar nem ennyire bekesek:
    "In the coming five years, our military will push forward preparations for military conflict in every strategic direction," said Liang Guanglie [...]
    the recent pace and scale of its military modernisation has alarmed many of its neighbours in the Asia-Pacific, including Japan which described China's military build-up as a "global concern" this month."
    (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8229789/China-preparing-for-armed-conflict-in-every-direction.html)
    Mindezt pedig ugy, hogy szinte semmilyen kulso fenyegetessel nem kell szamolniuk!

    "Kína nem indít nemzetközi megszállást az olaj ill. a mák miatt terrorizmus ürüggyel."

    Afghanisztan az 9/11 miatt volt es teljesseggel igazolhato. Honnan jon ez a mak marhasag, mely ezerszer meg lett cafolva? A 2. iraki haboru (OIF) az mar eleg ingatag labakon all, ezt mindenki elismeri, de ketlem, hogy barki visszasirja Saddam Husseint. Olaj miatt megszallas? Miert nem Kanadat szalltak meg akkor, annak tobb olaja es kisebb hadserege van? Mindazonaltal mar mindket helyrol vonul ki az USA. Elmondhato ugyanez Tibetrol?

    "míg usa bevonja az összes csatlóst a tenorizmusra hivatkozva."

    Azokat a csatlosokat, akiket a terrorizmus egyaltalan nem erintett? Olyan csatlosokat ahol peldaul a londoni robbantasok voltak, vagy a madridiak? Azoknak tenyleg csak csendben kellett volna turniuk, vagy a terroristak bosszujatol rettegniuk? Vagy szerinted a golbalis terrorizmus nem letezik?

    "minthogy alkothassak csak aztán meg lecsuknak ilyen olyan kamu indokkal."

    Ha a helyzet annyira rossz lenne, mint amit leirsz, akkor mar nalad is kopogtatna a "verszomjas" CIA.
    Note: ha erre a post-ra nem valaszolsz tobbet, akkor kenytelen vagyok elismerni, hogy jogos volt a felelmed es Gitmo-rol tenyleg eleg akadalyoztatva van a neteleresed :)

    "hanem pl a cigányság kérdése is tabu, mert aki valamit le mer írni az egyből rasszista."

    Kell barmilyen kormanyzati retorziotol is tartanod egy forumos post miatt? Volt mar, hogy valakit egy egyszeru velemeny-kinyilvanitas miatt bebortonoztek? Ugyanez Kinaban?

    "jó tudom ezt nem a politika befolyásolja, de mondjuk próbáld meg egy szélső jobbos gyűlésen felhozni"

    Ez a vilagon hol nincs igy? Egy kritikus focimeccsen sem mesz oda az ellenfel taboraba szurkolni, mert ha igen, akkor "orulsz ha nem vernek meg". Miert kene ennek masnak lennie egyeb kerdesekben is? Mi koze van ennek a szolasszabadsaghoz? btw: A rendorok ilyen esetekben kotelesek megvedeni!

    "Demokrácia a világon egy helyen van az pedig Christiania."
    Az alabb felsorolt helyek melyikere gondolsz?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Christiania_(disambiguation)
  • finizlik #19
    Ez tény, de ő a közvetlen szomszédságában, mint az USA a világ másik felén. Kína nem indít nemzetközi megszállást az olaj ill. a mák miatt terrorizmus ürüggyel. Kína maga rendezi ott a kis dolgokat (szemétségeket sokszor de ez most mind1), míg usa bevonja az összes csatlóst a tenorizmusra hivatkozva.

    A kettő pontosan ugyan olyan messze áll a demokráciától. Kínában sok olyan dolog van amiről nem is tudnak, ezért nem is tudnak véleményt nyílvánítani. És én személyesen azt mondom, hogy inkább legyek lekorlátozva, és ne tudjak bizonyos dolgokról saját véleményt alkotni, minthogy alkothassak csak aztán meg lecsuknak ilyen olyan kamu indokkal.

    Első részre: Nem nem csak a holokauszttal, hanem pl a cigányság kérdése is tabu, mert aki valamit le mer írni az egyből rasszista. Mo-on belül ha valaki aszondja milyen szemétség volt a Trianoni béke, én azt mondom teljesen jogos volt mert balfaszok voltunk végig, és vesztettünk akkor örülök ha nem vernek meg (jó tudom ezt nem a politika befolyásolja, de mondjuk próbáld meg egy szélső jobbos gyűlésen felhozni).


    remélem érted mire gondolok. Demokrácia a világon egy helyen van az pedig Christiania.
  • Papichulo #18
    Elsore kerdesre ezek szerint nem kapok valaszt?

    "Demokrácia mellesleg sehol sincs. "

    Rendben. Viszont a ketto kozul melyik all kozelebb a demokraciahoz?

    Bonusz kerdes: A ket orszag osszehasonlitasaban, miert azt hangsulyozod, hogy az USA uton-utfelen foglal el orszagokat, holott a II. vh ota, Kina sokkal tobb teruletet annektalt, mint a "Nagy Satan" es joval tobb terulti kovetelest is fogalmaz meg.
  • finizlik #17
    Nem mondtam.

    Demokrácia mellesleg sehol sincs. Demokrácia az pontosan olyan rendszer mint a kommunizmus, csak papíron létezik de a valóságban nem.
  • Papichulo #16
    "Most sincs szólásszabadság de ne zavarjon."

    Csak kivancsisagbol… a te definciod szerint letezik barhol is a vilagon szolasszabadsag? Felsorolnal par ilyen orszagot? Az EU-ban csak a holocaust-tal kapcsolatos velemenyek kifejezesevel kapcsolatos aggalyaid miatt nem erzed megvalosulni a szolasszabadsagot, vagy egyeb fenntartasaid is vannak?

    Bonusz kerdes: A te velemenyed szerint Kinaban nagyobb a demokracia, mint az USA-ban? Merthogy a hozzaszolasaidbol ez jon le.
  • finizlik #15
    Most sincs szólásszabadság de ne zavarjon.
    A legegyszerűbb példa a holokauszt tagadás vagy éppen a nem egyet értés (=tagadás már). Nem azért hoztam fel hogy zsidózás induljon de ennél jobb példát most nem tudok.

    Unalmas? És? Igaz. Ennél jobban nem tudod jellemezni a "fejlett" nyugati kultúrát mint ez a kép.
    Mellesleg a kommonizmus már rég nem terjeszkedik, míg az usa a mai napig viszi a fene nagy demokráciáját mindenhova, és ahol nem kérnek belőle azokat simán megszállja merthát tenoristák.
  • Molnibalage #14
    Kicsit unalmas már ez kép...

    Valamiért komcsi tankokkal nem látok ilyen képet vagy vörös kherekkel.

    Valahol a doridság csúcsa, hogy a hozzáad hasonló balfaszok élvezik a szólásszabadság előnyét. Születnél egy olyan helyre, ahol nem. Tudnád értékelni...