Berta Sándor

Hardvergyártókat támogat a kínai állam

Az Európai Bizottság azzal vádolja Kínát, hogy törvénysértő módon támogat különböző távközlési rendszereket és berendezéseket készítő óriáscégeket, ezáltal a Huawei és a ZTE versenyelőnybe került.

A The Wall Street Journal birtokába került európai bizottsági vizsgálati jelentés szerint a testület munkatársai megállapították, hogy elsősorban a Huawei és a ZTE kapott az elmúlt években jogsértő támogatást, például kedvező hiteleket a kínai állami bankoktól. Amennyiben ez igaz, úgy a két cég megsértette a tisztességes piaci versenyre vonatkozó előírásokat. A Huawei és a ZTE ugyanakkor tagadja a vádakat.

Az európai szakértők szinte biztosra veszik, hogy a két társaság az elmúlt esztendőkben kapott jelentős mértékű állami segítségnek köszönheti, hogy rendkívül jó piaci pozícióba került a mobil rendszerek területén. Ezt támaszthatja alá az a tény is, amire az európai szakértők világítottak rá: a ZTE a bevételeihez képest hatalmas hitelkerettel rendelkezik. 2009-ben két állami pénzintézet, a China Development Bank és a kínai Export-Import Bank kereken 18 milliárd euró hitelt biztosított a vállalatnak annak ellenére, hogy a cég bevételei csupán 6 milliárd eurót tettek ki.

Az ilyen támogatások lehetővé teszik, hogy a cégek konkurenseiket megelőzve köthessenek meg bizonyos üzleteket. Ilyen esetekben a kockázatot nem a szerződést aláíró piaci szereplő, hanem az őt támogató állami bank viseli. Mindez azt jelenti, hogy a ZTE és a Huawei a konkurenseivel szemben jogellenes módon juthatott piaci előnyökhöz.

Az Európai Bizottság a belga Option társaság által benyújtott panasz után kezdett vizsgálódni. Az Option vezeték nélküli adatátviteli eszközöket és felszereléseket gyárt, azonban az elmúlt öt évben - a Huawei és a ZTE előretörése miatt - jelentősen csökkent a piaci részesedése. Az Európai Bizottság annak ellenére végigvitte a vizsgálatot, hogy a belga vállalat tavaly októberben visszavonta a beadványát, mert időközben megállapodott a Huawei képviselőivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #11
    Érdekes mert ezeknek a cégeknek a hazájában sokott sokszor elhangzani amikor bedöntenek egy másik céget, hogy: Ez a kapitalizmus, ez ilyen verseny van!
    Mondjuk sejthető hogy csak akkor tetszik a verseny ha ők vannak felül, fordítva már fúúúúj.
  • sanyicks #10
    Nem igazán... a cickó mindig is egy túlárazós mocsok cég volt.
  • vato loco #9
    Az fáj most nekik hogy a sárgák ugyanazt csinálják amit ezek 500 évig? Nekik mitől lenne kevesebb joguk hozzá?
  • Rotyoka #8
    Csakhogy ez sosem fog bekövetkezni, mert a sok droid azt hiszi, hogy ha valamire rá van írva, hogy HP, vagy Sony vagy akármi az már alapból 23423256446erw8346x többet tud, és 3264782632784623423874632x tovább bírja.
  • CybeRick #7
    Addig örülj az olcsó kínai kütyüdnek, amíg ki nem nyírja a "nyomott" áraival a többi "nem állami pénzből futtatott" gyártót. Ha ez megtörténik, már nem kell, hogy olcsón adják a termékeiket, mert nem lesz konkurencia
  • Vamp17 #6
    Nekem is ZTE telóm van (Blade) tényleg nevetségesen olcsón adják...

    Meg a Huawei is pár év alatt a Cisco vetélytársa lett. gyanús...
  • Rotyoka #5
    Jaaj csak nem fosnak, hogy a ZTE elkezd majd kurva jó telefonokat piacra dobni?

    A legelső okostelefonjuk is nem kicsit olcsó, és ahhoz képest 5x annyit tud mint a versenytársai
  • fade2black #4
    a szabadpiac mindenhol szabályozva van.
  • sad1976 #3
    jól teszik a Kinaiak.
    tojnak a szabad piacra.rémlik 1-2 éve még orbán is azt hangoztatta az éves beszédéven,hogy szabályozni kell a szabadpiacot.erre mi van ma? a nagy semmi.
    én fityeszes voltam anno ,de ahogy ezek most intézik a dolgaikat szerintem ez volt az utolsó 4 évük.
  • Skynet85 #2
    Kína az Kína, ahol egy külföldi cég örül, hogy profitál, vagy lázad aztán pofára esik lásd GG, ott nincs az a fene nagy Demokrácia és ,,tisztességes piaci verseny" mint az euban viszont védi a saját maga érdekeit pofátlanság ez ám a köbön, persze sok mindennel nem értek egyet ami kínában folyik, de ők leagláb nem árúlják el a saját befeketetőiket...