Berta Sándor

Az angol után a kínai lesz az internet domináns nyelve

A világhálón egyre több kínaiul tudó ember jelenik meg. Bár az angolul beszélő felhasználók száma eléri az 536 milliót, azonban hosszú távon egyértelműen a kínaiul tudók kerülhetnek fölénybe.

Már 509 millió olyan internetező van, aki beszél vagy olvas kínaiul. Mindez oda vezethet, hogy hamarosan az angol helyett a kínai lehet az internet legtöbbek által használt nyelve. "Az angol - különösen a második világháború óta - globális nyelvvé vált, a világháló pedig felgyorsította ezt a folyamatot. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az angol nyelv nem volt mindig domináns, ezért nem zárható ki, hogy előbb vagy utóbb egy másik nyelv, például a kínai meghatározóbb lesz" - jelentette ki Martin Luginbühl, a Zürichi Egyetem munkatársa.


A folyamat arra vezethető vissza, hogy miközben folyamatosan nő világszerte az internetezők száma, ezzel párhuzamosan fokozatosan csökken az angol nyelvű felhasználók dominanciája. Az angol nyelvet beszélő országokban gyakorlatilag a lakosság jelentős része már rendelkezik internethozzáféréssel, viszont Kínáról még közel sem mondható el, hogy a lakosság nagy része internetezne. Kínának ezen a területen még komoly tartalékai vannak. Ráadásul az ázsiai országban ugyan számos nyelven beszélnek (a médiában a mandarin és a kantoni a legelterjedtebb), az írás viszont gyakorlatilag univerzális.

Felmérések alapján napjainkban az oldalak körülbelül 40 százaléka érhető el angol nyelven, viszont az 1990-es évek közepén ez az arány még több, mint 80 százalék volt. Az internet ugyan hozzájárult ahhoz, hogy az angol nyelv meghatározóvá váljon, viszont ezzel együtt a többi nyelv számára is esélyt teremtett. A mostani folyamat azonban függ a gazdasági, a társadalmi és a politikai fejlődéstől is. Egy domináns nyelv háttérbe szorulásának és egy másik felbukkanásának a folyamata akár több évtizeden keresztül is tarthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #14
    Rövid távon nem feltétlenül, hiszen a gyermek születésekor nem szükségszerű a szülők halála. Egy generációval később viszont gyors fogyás következik majd...
  • hurkaur #13
    Martin Luginbühl, te segghulye vagy. Kapalnal inkabb az Eszaki-sarkon..
  • torreadorz #12
    Szerintem a kutatók keverik a szezont...

    Ugyanis nem az számít hogy hányan beszélnek angolul vagy kinaul, hanem hogy hány országban beszélnek angolul vagy kinaiul...

    Épp ezért nem lesz a világháló nyelve kinai mert ha valaki azt akarja hogy amit közzétesz azt a világ 100 országában megértsék akkor angolul fogja, mig ha kinaiul akkor akkor lehet hogy 1 milliárd ember megérti, csak épp az mind egy országból lesz a másik 99 pedig semmit nem fog belőle érteni
  • finizlik #11
    Már jópár éve nincs ez a törvény
  • NullZ3r0 #10
    Kár, hogy ez nem igaz. Hosszú távon igen, de egy darabig még 2 alatti szinttel is növekedhet a népesség, mint ahogy most történik Kínában (népesedési lendület). 20 év múlva már ott is fogyni fognak, ha marad a jelenlegi trend.
  • Mardekár #9
    Szerintem meg előbb lesznek profi fordítógépek, programok, minthogy kínai legyen a világnyelv... lol. Az 50-100 év és mindenki kínai anyanyelvű becslés meg enyhén szólva túlzó. Akkor már a gyermekednek, vagy az unokádnak kínaiul kéne tanulnia, akár már most is. Tanul? Nem. Elég elvetemült ötlet lenne, főleg Európa kellős közepén bevezetni a kötelező tananyagba. Arról nem is beszélve, hogy könnyen megfeledkezünk arról, hogy egy átlagos európai ország lakosainak csak töredéke használ rendszeresen számára külföldi nyelven írt oldalakat. A nagyhalakat meg eleve lefordítják minden nyelvre, szóval nem hiszem, hogy a ching cheng chung tanulmányozásától kéne tartanunk. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy sokan most is azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert még az angol nyelvvizsgát sem tudják megszerezni... hol van ettől az átlagpolgár? xD
  • Bronx South #8
    És mi van akkor hogy ha többen beszélnek majd kínaiul a neten ? Mi van akkor hogy ha 1 milliárdan fognak kínaiul beszélni majd a neten ? SEMMI ! Ugyan is majd szépen eldumál a sok kínai egymás közt vagy az ázsiai haverjaikkal, attól még az angol világnyelv marad, a kínai egy ősi nyelv, a lehetősége szerintem megvolt hogy akár világnyelvvé váljon, nem lett, ennek is oka van. Hatásvadász cikk, de túl sokat nem mond.
  • kvp #7
    Szemely szerint en pl. angol es nemet nyelvu forumokra is szoktam irni, viszont a kinai nyelv tenyleg eleg nehez ahhoz, hogy nagy szamban csak azok ismerjek megfelelo szinten, akinek az anyanyelvuk. Viszont azt is erdemes figyelembe venni, hogy ha tenyleg akkora hatalom lesz kina, akkor mindenhol az lesz a kotelezo nyelv. Hazankaban varhatoan hasonloan hatekonyan fogjak tanitani, mint anno az oroszt. A masik nagy orszag india, kerdes, hogy ott milyen nyelvet hasznalnak a kommunikaciora a kulonbozo eltero helyi nyelveket beszelo teruletek kozt?

    ps: Kinabol kapott hardvernel fordult elo, hogy megkerdeztek, hogy kinai vagy egyszerusitett kinai dokumentaciot kerunk. Mondtuk, hogy valami latin betus nyelv jobb lenne. A valasz az volt, hogy olyan nincs, mert eddig nem volt ra szukseg, mert a keszulekgyarto es az osszes oem partner is kinai. (vegul maradt az egyszerusitett kinai es a google) A jovoben legfeljebb megszokjuk, hogy a legtobb weboldalt csak fordito szoftverrel tudjuk elolvasni, ez tobbnyire most is igy van, ha az ember kinai, koreai vagy japan oldalakat olvas.
  • aronvirginas #6
    Emellett számunkra szinte irreleváns, hogy hány kínai, japán vagy thai nyelvű weboldal van az interneten, ha minket csak 10-20 magyar nyelven (is) elérhető oldal érdekel.
  • Turdus #5
    Csak szólok, hogy amíg a ráta 2 alatt van, addig népességcsökkenésről beszélünk, nem növekedésről.