MTI

A Huawei a kínai hadsereg falova

Az amerikai telekommunikációs piacra is behatolni kívánó kínai Huawei a cég cáfolatai ellenére szoros kapcsolatokat ápol a kínai hadsereggel - írta a Pentagonra hivatkozva a The Washington Times.

Az amerikai védelmi minisztériumnak a kínai haderőről a kongresszus számára készített éves jelentése szerint a Huawei technológiája olyan "hátsó kapukat" tartalmaz, amely a kínai hadsereg számára lehallgatási lehetőséget biztosít az amerikai telekommunikációs hálózaton belül. A kínai cég védelmezői szerint ugyanakkor a Cisco Systems és más amerikai cégek által forgalmazott rendszerek hasonló potenciális veszélyeket rejtenek. A Huawei Magyarországon, és több EU-, valamint NATO-országban folytat üzleti tevékenységet.

Dan Blumental, az American Enterprise Institute Kína-szakértője szerint a Pentagon-jelentéssel kapcsolatban - amely szerint a Huawei mellett a Datang és a Zhongxing is bizalmas viszonyban áll a kínai hadsereggel - egyetértés alakult ki az amerikai hírszerző szervezetek között, s azt a védelmi és a külügyminiszter, valamint az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is megalapozottnak gondolja. William Plummer, a Huawei külkapcsolati igazgatója ezzel szemben a Leon Panetta amerikai védelmi miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy a vádak alaptalanok és igazságtalanul terelik a gyanú árnyékát az általa képviselt cégre. Rámutatott, hogy a Huawei sem tulajdonosi, sem más ellenőrzési kapcsolatban nem áll sem a kínai kormánnyal sem a hadsereggel.

Plummer szerint a Huawei berendezései a világ 50 vezető telekommunikációs szolgáltatója közül 45-nek a biztonsági ellenőrzésén mentek át és soha egyetlen ügyfél vagy kormányzat sem reklamált amiatt, hogy azok, akár nemzetbiztonsági szempontból, eltértek volna a nemzetközi előírásoktól. A Huawei 4G terjeszkedési szándékai az Egyesült Államokban mindeddig az amerikai kormány ellenállásába ütköztek. 2008-ban a washingtoni pénzügyminisztérium megakadályozta, hogy a kínai vállalat felvásárolja a 3Com nevű szoftvercéget, tavaly pedig az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) "lebeszélte" az AT&T és a Sprint amerikai mobilcégeket arról, hogy Huawei-berendezéseket alkalmazzanak.

A céget 1988-ban Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) alapította, aki korábban a kínai hadsereg mérnöke volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!