Berta Sándor

Egymillió kínai szűrné ki a hamisított termékeket

Az ázsiai állam kormánya komolyan fel akarja venni a harcot a hamisítványok ellen. A kabinet összesen egymillió (!) embert bízna meg az ilyen árucikkek kiszűrésével.

Wang Jinzhen, a nemzetközi kereskedelmet elősegítő kínai tanács vezetőhelyettese a The Sydney Morning Heraldnak elmondta: a termékhamisítványok elleni harcban szerepet vállaló új munkatársak nagy része azzal fog foglalkozni, hogy átkutassa a helyi utcai piacokat és felderítse, majd lefoglalja a talált hamisítványokat. Az új csoport feladata lesz a hamisított márkás árucikkek és az elektronikai eszközök exportjának visszaszorítása is. "Aki a cégével ezeknek a termékeknek az exportálásából él meg, annak nem lesz jövője. Biztos vagyok abban, hogy ez számukra már most világos. Át fogják élni, amint ez a dolog egyre inkább vissza fog szorulni" - ígérte meg Wang Jinzhen a Commonwealth Business Forum nevű nemzetközi rendezvényen megjelent vendégeknek.

Kína jelenleg a hamisított árucikkek gyártásának és terjesztésének egyik, ha nem a legnagyobb központja. A kínálatban egyaránt megtalálhatók a másolt gyógyszerek, ruházati cikkek, de a legnagyobb szeletet az elektronikai berendezések, illetve a CD-k és DVD-k teszik ki. Emellett gyakran hamisítják a márkás eszközöket és az ékszereket is. Eddig a külföldi kormányok számos esetben próbáltak meg nyomást gyakorolni a pekingi vezetésre azért, hogy lépjen fel a jelenség ellen, ám a kezdeményezések többnyire kudarcba fulladtak. Most azonban úgy tűnik, hogy a kínai illetékesek érdekei is ezt szolgálják, tehát nem egy Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felé gyakorolt gesztusról van szó, sokkal inkább arról, hogy a helyi vezetők rájöttek, a hamisítványok már a kínai gazdasági növekedést és a kínai termékek külföldi versenyképességét veszélyeztetik.

Kína elhatározta, hogy a jövőben meg akarja hódítani a világpiacot és ebbe nem fér bele az, hogy bóvli termékekkel árasztja el a nyugati piacokat. "Amennyiben valaki valóban tovább akar fejlődni, akkor a csúcstechnológiájú termékekre kell támaszkodnia. A kis értékű vagy akár hamisított árucikkeknek egész egyszerűen nincs jövőjük. A pekingi kormány számára ez a dolog nagyon fontos" - hangsúlyozta Wang Jinzhen. A kínai vezető szerint ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy ezt a problémát nem lehet egyik napról a másikra megoldani, de gyors és érzékelhető változásokat ígért. "Ez jó Kínának, a a világnak és a cégeknek" - szögezte le végül Wang Jinzhen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #15
    nem világos, hogy mire gondolsz: hamisítványokra, vagy generikumokra*?
    ha előbbire, akkor nem értem, hogy szerepelhet ár, mo-n szerencsére komoly az ellenőrzési rendszer, patikai forgalomban még mindig nem volt hamisítvány.
    gondolom az utóbbira, de akkor meg hogy kerül a csizma az asztalra? azok a "másolatok" nem hamisítványok, tartalmazzák uazt a hatóanyagot, uabban a mennyiségben, mit az eredeti - s a cikk nem ezekről szól.
    amúgy van itt egy-két nagy zavar: ha nem lennének másolatok, az eredeti nem olcsóbb lenne, hanem drágább, még kevésbé érdemelné meg az ember, "hogy éljen". a másolatokkal uaz a hatóanyag sokkal szélesebb körben hozzáférhető, tehát többen érdemlik meg "hogy éljenek".
    ezt, hogy a gyógyszerek 1000 pénztől kezdődnek, megint nem tudom, honnan szedted (gondolom saját kútfő), a valós érték kb 100 ft térítési díj - a határ persze a csillagos ég...
    amúgy sem nagyon értem, mi a mondanivaló: a cikk hamisítványokról szólt. az pedig nem nagyon fogja senki életét megmenteni. a legritkább, hogy hamisítvány ha tartalmaz hatóanyagot, azt tartalmazza, és olyan mennyiségben, amit kellene. a legjobb eset ált az, ha nincs benne hatóanyag, de legalább nem szennyezett mással. persze ez is veszélyes: hamis biztonságérzetbe ringat.
    de itt egy ellenpélda: kínai, természetes, hagyományos népi stb fiúsító matériát vizsgáltak be (nem gyógyszer, étrendkiegészítő!), s mit találtak benne? sildenafilt (viagra hatóanyaga). a polgárnak persze hogy áll, benne a sildenafil, az más kérdés, hogy esetleg elviszi a szíve a "hagyományos népi keleti természetestől"...
    na mindegy, a lényeg: generikumtól nem kell félni, a hamisítványtól igen.
    persze ehetnénk mindannyian, mindenből eredetit, csak másfélszer ennyit fizetnénk tb-hozzájárulásként.

    *generikum: az eredeti után 20 megjentetett, legális "másolat", uazzal a hatóanyaggal.
  • Globalmaster #14
    De a "kínai"/gagyi elnevezés alatt általában a Kína által tervezett és gyártott termékeket kell érteni, nem pedig a fejlett országokban tervezett, de Kínával gyárttatottakat...

    Tehát arról van szó, hogy egy Sudidas cipőre garantáltan rámondhatom, hogy kínai (minőség) -már csak a névből is kiindulva; de egy ájfón esetében nem lenne szerencsés a szóhasználat -maximum a gyártási hely megnevezésénél.
  • lordsithlord #13
    Érdekes hír, a világ vezető hamisító országában megpróbálják visszaszorítani a hamisítást? Miközben az elektronikában dolgozók több mint kétharmada, a ruhaiparban dolgozók több, mint 80%-a, és még sorolhatnám, mi mindent hamisítanak, tehát ezek mind a hamisításból élnek?

    Kérdem én, ki tudja ezt a hírt komolyan kezelni? Ez ugyanolyan szélmalomharc lesz, mint Kolumbiában a kábítószerháború: mivel túl sokan és túl nagyok érdekeltek, ezért ugyan időnként van 1-1 látszólag nagyobb fogás, de eltörölni nem tudják.
  • hdo #12
    peace :D
  • gyusz2 #11
    Megkövetlek, az első mondatomat felejtsd el:-) De a többi igaz.
  • hdo #10
    Igen, csak most nem üveges csiperkegombáról, hanem számítógép alkatrészekről volt szó, aminek nekem több mint fele nem "Made in China"!

    Kontextusba kellene beleolvasni, nem pedig kötekedési alapot keresve szándékosan kiragadni egy részt!
  • gyusz2 #9
    Te is el vagy tévedve. Csak egy hétig nézz meg minden terméket, amit veszel, hol gyártották, meg fogsz lepődni...én legutóbb akkor csodálkoztam el, amikor egy helyi kisbolt(nem hipermarket) polcain üveges csiperkegombát keresve 4-ből kettő made in china, 1 holland, 1 cseh. De ami műanyagból vagy fémből van, annak 90%-a tuti kínai.
  • hdo #8
    Azért ennyire nem kell sarkítani. Nekem a legkevesebb made in China.
  • Rotyoka #7
    El vagy tévedve.... Mindent kínában csinálnak ami pl a te gépedbe van benne, ha véletlen nem kína akkor méd in tájvan és ennyi
  • atomjani #6
    Én ezt jó ötletnek tartom. Nincs szükség értéktelen vackokra, áruljanak normális dolgokat. A kínai termékeknek nincs valami jó hírük.