Berta Sándor

Az utópiák felgyorsítják a fejlődést

A Fraunhofer Társaság Európa legnagyobb kutatási szervezete, amely több mint 80 intézetében összesen 18 000 szakembert foglalkoztat. A társaság 70 százalékban az ipari megrendelésekből tartja fenn magát, ugyanakkor komoly szerepet vállal a fejlesztésekből, elég csak az MP3 megalkotására gondolni. A szervezet mottója: "Ötleteket fejleszteni, akkor is, ha mások feladják."

"A jövőben az információs technológia az élet minden területén megjelenik majd és ezeket a területeket alapjaiban fogja megváltoztatni, sokkal jobban annál, mint ahogy azt jelenleg elképzeljük. Az ember és a gép közötti interakció éppen ezért még kifinomultabb és intenzívebb lesz. Az érintőképernyők, az okostelefonok beszédfelismerő funkciója, a számítógépek gesztusokkal történő irányítása; ezek a fejlesztések mind csak a kezdeti szakaszban vannak. A modern IT lehetővé teszi az eddig különálló területek összekötését."

"A számítástechnika forradalmasítja az erőforrások és az energiák felhasználását. A jövőben a teljes energia-előállítási és -tárolási folyamat intelligens lesz. Két szó lesz jellemző: Smart grids és smart metering. Mindenhol olyan berendezések lesznek, amelyek folyamatosan kommunikálnak majd a nagy szél- és naperőművekkel. A házak ellátását minierőművek fogják biztosítani, ezek megújuló energiák segítségével működnek majd és a fel nem használt árammennyiséget visszajuttatják a hálózatba. Ennél is ésszerűbb lenne az előállított energia helyszíni tárolása, például az elektromos meghajtású autók is energiatárolókká válnak. Az áramellátás, az épületeink és a városaink teljesen át fognak alakulni."


"A jövő városa olyan lesz, mint az Abu-Dzabiban készülő Masdar City , ami egy a sivatag közepén épülő modellváros. Ez egy kizárólag megújuló energiákat használó, semleges klímájú és szemétmentes település. Mindez egyáltalán nem utópisztikus. 2020-ra elkészül. Masdar Cityben csak elektromos meghajtású autók közlekedhetnek majd" - jelentette ki Hans-Jörg Bullinger professzor, aki 2002 óta a Fraunhofer Társaság elnöke.

A vezető szerint a jövőben a cégek sokkal kisebb csoportoknak készítik majd el a termékeiket, sőt, előfordulhat, hogy akár egyes embereknek is készülnek majd árucikkek. Megjelenhet az egyénre szabott gyógyítás is, így mindenki személyes terápiákat kaphat. Emellett egyre nagyobb szerepet kaphat a bionika, vagyis a biológia és a technika összeolvadása. A Fraunhofer Társaság berlini intézete egy olyan lakkot fejlesztett ki, amely hasonlít a cápák bőrén lévő anyagokhoz. Amennyiben ezzel az anyaggal bekenik a hajók testét, úgy azok haladás közben kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, azaz jobban kímélik majd a környezetet.

Bullinger szerint a sci-fi regények számos utópiát tartalmaztak, és ezek az elképzelések meggyorsítják a jövőt, annak megvalósulását. A sikeres kutatásokhoz azonban két dologra van szükség: kíváncsiságra és víziókra. Az érintőképernyőkről például már közel 30 éve beszéltek a szakemberek, ugyanakkor az is igaz, hogy nem minden ötletből lesz sikeres termék vagy technika.

"A Fraunhofer Intézet közel 20 éven át kutatta az MP3 technikát, majd szabadalmaztatta. Az 1990-es évek elején azonban senkit sem találtunk Németországban, aki piacra akarta dobni az erre a technikára épülő eszközöket. Az Apple viszont az iPod és az iTunes megalkotásával egy zseniális üzleti modellt fejlesztett ki az MP3 számára" - hangsúlyozta a Fraunhofer Társaság elnöke, utalva arra, hogy az ötlet és a megvalósítás mellett fontos az is, ki alkalmazza az adott megoldást. "Az innovációval egyre több érzelem és márka van összekötve. Ezt a dolgot Steve Jobs tökéletesítette. Az Apple alapítója az innováció területén egy zseni volt. Megmutatta, hogy miként lesznek a víziókból piaci sikerek" - szögezte le végül Hans-Jörg Bullinger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • labzo #15
    és persze, lépjünk be, a Digitális Kánaánba - köszönjük, de én, nem pusztulok el, ezért: http://www.kiskegyed.hu/kikapcsolodas/szines-hirek/miert-lesz-vege-a-vilagnak-2013-ban-102276.html
  • FlashMaster #14
    Éppen ezért nem értem, miért állnak már most át erre, hiszen mindig az a legsikeresebb az adott dologban aki először elkezdi...szerintem.
  • mad mind #13
    Valakinek gyártani kell ezeket az eszközöket.
  • Locutos #12
    "A házak ellátását minierőművek fogják biztosítani, ezek megújuló energiák segítségével működnek majd és a fel nem használt árammennyiséget visszajuttatják a hálózatba."

    És akkor mi lessz a nagy olajkartellekkel, akik kimondhatatlan számú profitot termelnek?
    Eddig azt hittem a következő nagy dobásuk a teljesen környezetkímélő, mégis nagyon profitábilis villanyenergia eladás. Mi lessz akkor ha mindenki a háza tetején fogja a mindennapi betevőjét megtermelni?
  • Papichulo #11
    Mindossze annyit kene megerteni, hogy a tobbi brand gephez hasonlitva az Apple szamitogepek nem szamitanak kiemelkedoen draganak. Bizonyos orszagokban peldaul a notebook szegmensben piacvezetok. Van olyan termekcsoport, mint peldaul az iPad vagy a MacBook Air, ahol meg olcsonak is szamitanak. Ha ehhez meg hozzavesszuk, hogy az OSX egy reszben masmilyen paradigmat kovet, ertheto, hogy az emberek hajlandoak ezert is esetlegesen plusz penzt adni.

    Persze azt sem kell figyelmen kivul hagyni, hogy akinek az a tet, hogy 1-2 napi fizeteset meg rakolti, hogy Apple gepet vegyen es ne HP-t, annak ez nem jelent tul nagy megeroltetest. Emlekszem, hogy a PowerBook-omat meg $2k korul vettem, raadasul le kelllett kocsikaznom ertem San Francisco-bol, Los Angeles-be. Erdekelt? Nem. Sot, meg jo vetelnek is tartottam es iszonyat elegedett voltam vele. Maig toketeletesen mukodik, btw. Szoval ilyen perspektivabol is erdemes nezni.
  • Papichulo #10
    En is elobb hallgattam mp3 zenet iriver lejatszon, mint ipod-on. Sot, belegondolva ipod-om nem is volt, a cowon d2 nekem jobban bejott. Az iTunes az tuzre valo szemet, az Apple szegyene, ha tehetnem azonnal szamuznem a gepemrol :)

    Mindazonaltal en mindossze "sanyicks" szokasosan demegog es csusztatasokkal teli hozzaszolasara reagaltam. Talaltal barmi valotlant a valaszomban? Szetnel vitatkozni annak barmely pontjaval is?
  • Tetsuo #9
    Ezen most kar vitatkozni. Az Apple nem talat fel magatol semmit, csak ugyesen alkalmazott uzleti modelleket, vasarolt meg technologiakat, licenszeket es jo hardverkombinaciot csinalt (uzleti szempontbol), megspekelve atomdurva marketinggel.
    Minden igazi zsido megirigyelte a taktikat. Ennyi.

    Sokmillio fanatikus markahu ember, akik meg a vesejuket is odaadnak egy uj icuccert, de van sokmillio normalis felhasznalojuk is.
    A MacPro egesz jo minoseget kepvisel olyan teruleten, ahol az ar nem annyira szamit, a tobbi cucc pedig "eleterzest" ad, mint egy cukrozott viz pl.: Fanta.
    A profi agymosasnak vagyis marketingnek koszonhetoen.
    Az arak eppen ugy vannak kalkulalva, hogy azt meg megvegyek annyiert.
    A kapitalista rendszerben ez egy tokeletes sikerpalya.
    Minden ceg hasonlora torekszik. Minden ceg CSAKIS a tobb profitot remeli rovid es hosszutavon, minden lepest emiatt tesznek.
  • Szefmester #8
    Hát én is hamarabb hallgattam mp3as zenéket, mint ahogy megjelent az iPod, és hamarabb használtam érintőképrenyős készüléket mielőtt jött volna az iPhone, vagy az ájjájájPad... Az Apple mindössze a marketing miatt "forradalmasította" a cuccaival a világot. A tábla pc tulajok nagy részének pl semmi szüksége sem lenne a készülékre.. ahogy okostelefonon is mit csinál? fészbúkozik.. Az hogy az Apple storeban lehetett sok zenét megvenni egyszerűen egy helyen az nem azt jelenti hogy feltalálták volna a spanyol viaszt, mert az emberek addig is tudtak zenét venni.. max nem egy olyan helyen amire be tud lépni a készülékével és máshova sem..
  • Papichulo #7
    "na meg mi köze van az ipodnak az mp3-hoz?"

    Talan az, hogy azt is lejatszik?! Vagy, hogy ez a legnagyobb peldanyszamban eladott mp3 lejatszo?! Csak tippelek...

    "Előtte is volt, lejátszók is voltak, csak az epl marketingesei tették menővé"

    Mivel ok tudtak eloszot egy olyan komplett rendszert kifejleszteni, ahol olcson, gyorsan, kenyelmesen tudtak az emberek zenet vasarolni es egyszeruen meghallgatni azt egy konnyen hasznalhato es kis meretu eszkozon.
  • Tomalak #6
    elsők között halt meg :D