Berta Sándor

Elavultnak tűnik az Európai Unió Észtország mellett

Az 1991-ben újra elnyert függetlensége óta a Baltikum tagjának számító állam az informatika területén az Európai Unió mintaországává vált.

Észtországnak jelenleg már nemcsak kitűnő internet-, WLAN- és mobilhálózata van, hanem egyre több informatikai cég telepíti ide fejlesztőrészlegét. Köztük van például a Skype is. A baltikumi állam idén februárban azzal került a lapok címoldalára, hogy a világon elsőként lehetővé tette az elektronikus voksolást is a parlamenti választásokon. Emellett legendásak azok a rendeletek is, amelyek egyike például kötelezővé teszi a helyi települések mindegyike számára, hogy legalább egy nyilvános internetezési pontot építsenek ki, valamint, hogy az ezekhez való útba igazítást @ jelű közlekedési táblákkal segítsék.

"Az IT-őrület az észt falvakban is megfigyelhető. Még a legkisebb településen is láthatóak a @ közlekedési táblák. A technológiai robbanás többek között Észtország Finnországhoz fűződő nyelvi és kulturális kapcsolatainak, valamint politikai és gazdasági helyzetének köszönhető. Ezenkívül jelentős szerepet játszik a fejlődésben az észtek beruházásokat támogató mentalitása. Nem vesződtek például a szovjet időkből visszamaradt, rossz állapotban lévő vezetékes telefonhálózat feljavításával, hanem rögtön belevágtak a WLAN- és a mobilhálózat fejlesztésébe" - jelentette ki Klaus Schameitat, a balti ország szakértője.

Robert Krimmer elektronikus szavazási szakértő szintén a Finnországhoz fűződő erős gazdasági és kulturális kapcsolatokban látja az "észt csoda" titkát. "Észtországnak - hasonlóan a másik két baltikumi államhoz - a függetlenné válása után identitáskrízissel kellett szembe néznie. Az internetes őrület akkor tört ki Finnországban és a politikusok nyitottsága végül a növekvő számú beruházásokban nyilvánult meg. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy elektronikusan voksolni kizárólag az észt anyanyelvű személyek tudnak, az orosz kisebbség nem élhet ezzel a lehetőséggel" - tette hozzá a szakember.

Minden észt állampolgárnak van egy elektronikus személyi kártya, amelyen többek között szerepel az illető személyes adatain kívül a digitális aláírása is. Ezek után már senki sem csodálkozik azon, hogy a helyi lakosok kereken 75 százaléka a banki ügyeit már online intézi.

Ott Kaukver, a Skype fejlesztési vezetője ugyanakkor kétsége vonta, hogy a fejlesztések csak a függetlenné válás után erősödtek volna fel. "A szovjet időkben is számos kiváló mérnököt adott Észtország. A Szovjetunió kibernetikai kutatóközpontja például Tallinnban volt és az sem véletlen, hogy pont itt fejlesztették ki 1986-ban az első szovjet PC-t is. A függetlenné válás után a helyi embereknek rá kellett döbbenniük arra, hogy az eddiginél nagyobb kreativitásra van szükségük ahhoz, hogy munkahelyet szerezzenek, hiszen kevés volt a pénz. Most pedig ezeket a korábbi tapasztalatokat hasznosítják egész Észtországban. Mi még mindig másképp keressük egy probléma megoldását, mint más országok szakemberei, és ez úgy tűnik, semmiképpen sem hátrány" - mondta a szakember.

Igaz, az erős online jelenlétnek hátrányai is vannak. Ez jól megmutatkozott, amikor májusban tömeges internetes támadások érték különböző észt intézmények szervereit. Az elkövetők megpróbálták megbénítani a különböző észt honlapok működését, megakadályozva, hogy a "normál felhasználók" elérhessék azokat, sőt, egyes esetekben azok tartalmát is igyekeznek megváltoztatni. Emiatt a NATO egy szakértőt küldött Észtországba, hogy segítsen kivédeni a különböző kormányzati szervek elleni internetes akciókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #26
    Azért mi se állunk rosszul pl iskolák ingyen kapják a netet (közháló)
    Persze tudom vannak elmaradott részek Könnyü pedálozni ilyen kis országgal.
    Ahol még 2 millioan se laknak.
  • Cactus #25
    Senki nem szidta még Gyurcsányt? El se hiszem...
  • Razgon #24
    Sőt, van aki kifejezetten gyűlöli a gépeket, pl. idősek, tudatlan barmok, stb.

    Az a baj, hogy egyre inkább tudatlan nép vagyunk. Nézzétek meg, pl. azokat a tanárokat fenyegeti legjobban az elbocsátás, akik a legmagasabban képzettek, így a legtöbbet keresik, pusztán, hogy egy kicsit spóroljanak a thetű önkormányzatok - szánalmas.

  • Darth Sith #23
    "mintha lenne egy nagyon gazdag réteg, meg egy nagyon csóró, közötte meg semmi."
    és mindenhol ez kezd el kialakulni. Ez a globalizmus és a kapitalizmus eredménye. De idővel ez tarthatatlan lesz, és szépen összedől a rendszer, és kezdődik megint a nulláról elölről. Nézd meg rómát. Ott is hasonló volt a felállás, joh, sok más dolog is közre játszott, de nézd meg pénzügyileg és gazdaságilag milyen állapotok voltak ott.. És nézd meg mi megy itt ma?
  • Flashy #22
    lehet, hogy informatikailag jól állnak, de hogy ezt nem lehet ránézésre megmondani az tuti. a 2literes sörösüveggel a buszmegállóban kókadozó lepattant arcokból se nézném ki hogy majd ha elfogy a sör megy és neten elintézi a bankügyeit. a főváros régi része nagyon szép, de azon kívül olyan, mintha valaki nagyon előrelátóan játszana egy városépítős játékkal és helyet hagyott volna majd a későbbi épületeknek, de egylőre még csak szakadt panelházakat tud lerakni. rengeteg a nagyondrága autó és rengeteg a nagyonrégi. a boltokban minden baromi drága de úgy tűnik hogy az alapvető dolgokat legalább meg tudják venni. kicsit olyan, mintha lenne egy nagyon gazdag réteg, meg egy nagyon csóró, közötte meg semmi.
  • floatr #21
    ...és meg is érezték gazdaságilag az orosz hekket, elég jó fejlődési irány...
  • Neerpelt #20
    Az oké, hogy informatikiailag magasabb szinten állnak, de ahol az orosz kissebbség csak másodrendű állampolgár, ott a demokrácia még nincs rendben. Noha nem mintha Magyarország sokkal magasabb szinten állna ilyen szempontból...
  • redmedve #19
    Az 5 évet úgy értettem amúgy, hogy hasonlítsd össze a mát azzal, és nézd meg, hogy ellenkező irányba haladunk-e, és szargödörben vagyunk-e.
  • redmedve #18
    Akkor neked el lehet menni Szlovákiába, aztán majd írj nekünk egy büszkélkedő képeslapot.
  • redmedve #17
    Ezt a Romániás dolgot szerintem ne erőltesd, mert csak a saját tudatlanságodat bizonyítod vele.