Berta Sándor

Internetfejlesztési pályázat osztrák kis- és középvállalkozásoknak

Az austrian electronic network (AT:net) keretprogramnak köszönhetően kereken ötmillió eurót nyerhetnek az ausztriai kis- és középvállalkozások. A cégek jövő január közepéig nyújthatják be a pályázataikat és a támogatást elsősorban a szélessávú hálózataik fejlesztésére fordíthatják.

A hírt az Osztrák Kutatássegítő Társaság (FFG) és a helyi közlekedési, infrastrukturális és technológiai minisztérium közös sajtótájékoztatóján jelentették be. A pályázóknak lehetőségük van a legfeljebb 8 oldalas anyagaik elektronikus úton való benyújtására is.

"Az AT:net célja, hogy elősegítse a nagy sávszélességű internethasználatot azáltal, hogy támogatja az új alkalmazások piacra kerülését" - közölte Alfred Ruzicka, a minisztérium programfelelőse. A támogatott területek között van az e-kormányzás, az e-egészségügy, az e-oktatás, valamint a közlekedés és a biztonság. A cél, hogy az innovatív megoldások valóban piacra is kerüljenek, ne csak ötlet szintjén létezzenek.

Egy projekt legfeljebb 200 000 eurót kaphat. A fő követelmény, hogy a pályázó be tudjon mutatni egy prototípust, vagy egy teljes kutatási dokumentációt. Amennyiben egy támogatott termék vagy kutatás sikeres lesz, úgy az osztrák állam idővel visszakéri a korábban adott összeget. "Olyan eredményeket akarunk, amelyek később a szélessávú piacon kifejtik a hatásukat" - mondta Jan-Martin Freese, az FFG programmenedzsere.

A végső döntést Doris Bures miniszter hozza meg, a kiválasztási folyamatban független szakértők, a hivatalok és a gazdasági élet szereplői vesznek részt. "Reméljük, hogy a 2010-ig tartó kezdeményezés támogatása a jövőben több lesz mint az eddigi évi 5 millió euró, ehhez azonban politikai döntésre is szükség van. Ausztria számára mindenesetre fontos lenne, hogy lépést tartson a többi országgal és behozza a nagy sávszélesség területén való esetleges lemaradását" - szögezte le Ruzicka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!