Berta Sándor

Európai Technológiai Intézet - Bécs már kampányol

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság javaslatát az EIT létrehozására, ezért az osztrák politikusok máris lobbizni kezdtek azért, hogy az intézmény székhelye Bécsbe kerüljön.

Az intézmény a tervek szerint az európai kutatás-fejlesztés és innováció zászlóshajója lesz. Több más kérdés mellett, még az is tisztázásra vár, hogy hol legyen az EIT székhelye. A legvalószínűbb, hogy a győztes Ausztria, Lengyelország és Magyarország közül kerül ki. "Gyors döntésre van szükség mind a finanszírozásra, mind a székhelyre vonatkozó kérdések tekintetében, hogy a program az eredeti terveknek megfelelően már jövőre beindulhasson. Bécsnek reális esélyei vannak arra, hogy itt legyen az intézet székhelye, ehhez azonban az osztrák kormánynak mindent el kell követnie és kampányt kell indítania" - közölte Hannes Swoboda, az osztrák SPÖ párt frakcióvezetője és Christa Prets, az SPÖ európai parlamenti képviselője.

Nem mindenki támogatja ugyanakkor az EIT megalakítását. Angelika Niebler, az Európai Parlament kutatási bizottságának elnöke szerint az intézet létrehozása nem hathat károsan a kutatási keretprogramokra és azok finanszírozására. Rebecca Harms és Helga Trüpel EP-képviselők pedig úgy vélték, ha nem alakul meg az Európai Technológiai Intézet az még mindig jobb mint egy működő, de rosszul kidolgozott és alulfinanszírozott intézmény. Az Európai Bizottság egyébként azt javasolta, hogy az EU kereken 309 millió euróval támogassa az intézet létrehozását. Ezt az összeget a mezőgazdasági és a közigazgatási költségvetésből fedeznék.

Bécs mellett hazánk sem ül ölbe tett kézzel. Idehaza "nemzeti ügyként" kezeli az intézet felállítását és központjának Budapestre telepítését a kormányzat - ez derült ki a gazdasági minisztérium kormányzati előterjesztéséből. A majdani helyszínre novemberig kellene a pénzügy- és a gazdasági miniszternek a javaslatokat megtennie. Korábban felvetődött, hogy az ETI esetleges központja a dél-budai területen formálódó technológiai centrumba települhet, de lehetséges helyszínként említették a Csepel-sziget északi részét is.

A csehekkel sikerült megállapodnunk, hogy támogatják a magyar pályázatot, ha Budapest segíti Prágát más uniós ügynökség székhelyének megnyerésében. Ausztria viszont egy kicsit esélytelenebb ebben a versenyben, mert az Európai Tanács még 2003-ban leszögezte, hogy az új tagok előnyt élvezhetnek, így a fő vetélytárs egyértelműen Lengyelország - legalábbis a gazdasági minisztérium értékelése szerint. Az Európai Tanács várhatóan jövő év végéig hozza meg ezt a döntést.

A Massachusetts Insitute of Technology (MIT) mintájára egy egységes Európai Technológiai Intézet (EIT) megalakításának ötlete 2005-ben vetődött fel először. Az intézmény megalakításáról szóló terveket az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso jelentette be tavaly február 22-én. 2006 októberében kiderült az is, hogy az Európai Bizottság (EB) 2,4 milliárd eurós, a 2008-2013 közötti időszakra szóló büdzsével kívánja létrehozni az Európai Technológiai Intézetet. ?ajd már idén április végén az európai uniós tagországok kutatási miniszterei Würzburgban tartott konferenciájukon megállapodtak az ETI kiépítésének fő sarokpontjairól. Végül június végén az EU tagállamai is megegyeztek az EIT felállításáról, a lépést pedig az Európai Bizottság is támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Beyond silence #1
    Jaj de magyarok vagyunk, hogy miért a cím "Európai Technológiai Intézet - Bécs már kampányol", mint ha nem lenne szó benne a magyar esélyekről...