Berta Sándor

Magyarország kevéssé innovatív

A legtöbb európai uniós tagállam folyamatosan növelni tudta 2008-hoz képest az innovációs teljesítményét.

Ez derült ki a most nyilvánosságra hozott European Innovation Scoreboard (EIS) 2009 nevű dokumentumból. Az összeállítás készítői ugyanakkor kiemelték, hogy a gazdasági válság jelentősen lefékezte ezeket a folyamatokat. A jelenség azokat az európai uniós tagországokat érinti a leginkább, amelyeknek amúgy is kisebb volt az innovációs teljesítményük. Ezekben az államokban a fejlődési folyamatok akár vissza is fordulhatnak. Az Európai Unió tekintetében elmondható, hogy csak nehezen tudja megközelíteni az Egyesült Államok innovációs teljesítményét, de még így is megelőzi ezen a területen Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát. A négy állam közül az innovációs programokat tekintve leginkább Kína zárkózik fel Japánra, az USA-ra és az EU-ra.

"Ez a dokumentum kiválóan bemutatja az innovációs teljesítmény fejlődését. Az összkép pozitív, vannak ugyanakkor aggodalomra okot adó jelek, amiket nagyon komolyan kell vennünk, hogy ha meg akarjuk valósítani az Europa 2020 stratégiában leírt céljainkat. A még több kutatás és fejlesztés jelentik a kulcsot a gazdasági világválság lezárásához és az azt megelőző állapotok mielőbbi eléréséhez. Éppen ezért az Európai Bizottság továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az egyes tagországok a GDP-jük 3 százalékát fordítsák kutatás-fejlesztésre" - hangsúlyozta Antonio Tajani, az EU ipari és cégügyi biztosa, valamint Máire Geoghegan-Quinn, az EU kutatásért felelős biztosa.

Az EIS 2009-ben összesen 29, az innovációval összefüggő tényezőt vettek figyelembe. A dokumentumban a 27 tagországon kívül szerepel Szerbia, Izland, Norvégia, Svájc, Törökország és Horvátország is. A 29 tényezőt három kategóriába sorolták, ezek a potenciál (szakemberek száma, aránya, pénzügyi eszközök és támogatások), a vállalatok tevékenysége (céges befektetések, hálózati elérhetőségek, vállalkozási kedv) és a jövedelmek (az egyes befektetők és a különböző gazdasági folyamatok hozadékai).

A 27 európai uniós tagállamot négy csoportba osztották be. Az elsőbe kerültek az innováció tekintetében vezető országok: Dánia, Németország, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság. A másodikban kapott helyett Belgium, Észtország, Franciaország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Szlovénia és Ciprus.
Magyarország a részben innovatív" jelzővel ellátott harmadik csoportba került Olaszországgal, Görögországgal, Litvániával, Máltával, Portugáliával, Szlovákiával, Lengyelországgal, Spanyolországgal és Csehországgal együtt. Az utolsó kategóriába sorolták a szakemberek Bulgáriát, Romániát, Lettországot. Bulgária és Románia esetében azonban meg kell jegyezni, hogy e két tagállamnak nő a legdinamikusabban és legerősebben az innovációs teljesítménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torreadorz #11
    "Amerikát is azért mondják innovatívnak, mert a világ minden tájáról minden tudós oda megy, mert ott van pénz. "

    És? A kérdés inkább az hogy miért nem adnak akkor ennyi pénzt mondjuk az EU-ban? Feltételezem az oda kivándorolt -mondjuk magyar- emberek felmenői sem vezethetők vissza Árpádig, ergó az ő öseik is valamiért ide jöttek, most meg tovább állnak.

    "Az amerikai emberek meg olyan hülyék, hogy két számot nem tudnak összeadni, nemhogy innovatívak legyenek."

    Most belinkeljem azt a videót ahol a fókuszban kimentek az utcára aztán megkérdezték az utca emberét, hogy mit ünneplünk március 15-én? Aztán volt aki szerint a tatárjárással van kapcsolatban, a másik fele szerint meg 56-al...
    Vagy hogy idézzen egy sort azt hiszem a nemzeti dalból, aztán a jó része egy szót nem tudott belőle nem hogy egy sort...
  • tobal #10
    Amerikát is azért mondják innovatívnak, mert a világ minden tájáról minden tudós oda megy, mert ott van pénz. Csak nézzetek meg egy amerikai publikációt, alig találni az írók közt angolszász nevet. Az amerikai emberek meg olyan hülyék, hogy két számot nem tudnak összeadni, nemhogy innovatívak legyenek.
  • tobal #9
    Nem tudom miért kell ennyire lenézni saját magatokat. Saját magatokat alázzátok meg azzal, hogy szapuljátok a magyarokat. Szánalmas, hogy az emberek nagy része mennyire lenézi a saját népét. A politikusok meg persze hogy elqrnak mindent, nem is várunk mást tőlük... a politikusok, mint tudjuk, nem emberek, így nem is lehetnek magyarok sem.
    Egyébként meg persze hogy nincs magyarországon innováció, mivel nincs pénz sem. De ha megnéznénk, hogy mennyi magyar szakember, kutató dolgozik külföldön, és nem a magyar államhatáron belüli, hanem a magyar emberek innovációját vennék figyelembe, egyből más lenne a helyzet.
  • Bozz01 #8
    Hogy ne lenne innováció? Kifejlesztettük az elqrás magas fokát, majd EUban egyedül álló módon kifejlesztettük a hozzá tartozó problémakezelést, miszerint máshol egy kétes fénykép után lemondanak a politikusok, itt meg ilyen feltételek mellett is pályán maradt. Aztán kifejlesztettük a hogyan tegyük taccsra a gazdaságot és a dolgozó embereket programot, majd a hogyan alakítsunk balkánt nyugaton egy államon belül programot, és még sorolhatnám. Szóval van itt innováció, ami kihatással is van a jövőnkre, nem értem miért kell csodálkozni azon, hogy merre tartunk. Az atombomba is nagy innováció volt, meg is változtatott pár emberi életet. Azon sem csodálkoztak, nem értem ez miért akkora nagy szám.
  • Oláh Herkules #7
    Egyébként igen is VAN magyarországon innováció. Kinek jutott eddig eszébe az hogy nokiás dobozban adja át a kenőpénzt? Hát persze hogy El-Hagyó ELVTÁRSNAK!
  • Oláh Herkules #6
    a maszop így is tesz... az előző 8 év mind válság volt azért volt szar, különben kolbászból, és nyugdíjfürtökből lenne a kerítés :D
  • Vorpal #5
    Ilyen finom megfogalmazást mint a címben 6 éve nem láttam;D Vajon kitört a béke, vagy mi van?
  • Justil #4
    lol, elolvastam a cikk címét és tovább nem is mentem, egy kérdés fogalmazódott meg bennem azonnal: ennek ma hírértéke van???
  • Crane #3
    "a gazdasági válság jelentősen lefékezte ezeket a folyamatokat"
    Jaj de jó, hogy van válság! Van mire fogni. Olyan ez a válság, mint egy szőnyeg, ami alá be lehet söpörni a mocskot.
  • Hegi90 #2
    mily meglepő