Berta Sándor

A német tankönyvkiadók figyelhetik az iskolai számítógépeket

Még el sem csitultak a trójai program kapcsán kirobbant vita hullámai, máris újabb ügy borzolja a kedélyeket Németországban. A tankönyvkiadók átvizsgálhatják az iskolai számítógépeket illegális másolatok után kutatva.

A német szövetségi tartományok hivatalosan is engedélyezték a tankönyvkiadók és a szerzői jogvédő szervezetek számára, hogy az iskolákban található összes számítógépet átkutathassák illegális másolatok után. A tartományok már tavaly év végén döntöttek az ügyben, de az csak most vált ismertté. A megkötött szerződés pontosan szabályozza, hogy a tanárok milyen körülmények között és milyen feltételekkel sokszorosíthatják a védett tartalmakat, természetesen szigorúan az oktatást segítő céllal.

A megállapodásra eddig nem figyelt fel senki, azonban Markus Beckedahl, a netzpolitik.org üzemeltetője rábukkant egy figyelemre méltó pontra. A szerződés hatodik paragrafusának negyedik bekezdése ugyanis lehetővé teszi a szerzői jogtulajdonosok számára, hogy egy illegális másolatokat felkutató programot készítsenek a tartományok számára. A szoftvert az iskolai számítógépekre telepítenék fel és azonosítaná, ha egy adott tartalom másolt-e vagy sem. Amennyiben az alkalmazás másolt fájlokat talál - például egy tankönyv engedély nélkül sokszorosított kópiájára bukkan - úgy az adott tartomány illetékes vezetőjének kapcsolatba kell lépnie az adott intézménnyel, sőt, köteles különböző intézkedéseket foganatosítani az érintett iskolaigazgatóval és a tanárral vagy tanárokkal szemben.

A szerződés szerint évente legalább az oktatási intézmények egy százalékának a számítógépeire telepíteni kell a szoftvert. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy a programnak milyen funkciói vannak, illetve hogy miként kerül a gépekre és ki ellenőrzi a működését. Az adatvédelmi szakemberek és a tanárok felháborodva reagáltak a hírre. Johannes Caspar professzor, a hamburgi adatvédelmi biztos szerint az iskolai számítógépeken gyakran a diákok adatai is megtalálhatók, így az eljárás minimum elgondolkoztató. Markus Beckedahl az alkalmazást iskolai trójainak nevezte el és csodálkozik azon, hogy az új német kulturális miniszter ezzel a lépéssel gyakorlatilag engedélyezte a razziákat az iskolák egy százalékában.

A tanárok szintén megdöbbenéssel fogadták a hírt. "Meglepődtünk az iskolai trójai tervezett bevezetésén. Ezzel a lépéssel a tanárok teljesen ki vannak téve egy harmadik fél által kezdeményezett célzott akciónak. Még mielőtt bárki is egy ilyen szoftver használatára gondolna, be kell vonni a folyamatba az illetékes üzemi tanácsokat, a dolgozók képviseleti szerveit. Azáltal azonban, hogy ezeket a szervezeteket kihagyták a folyamatból fennáll a gyanúja annak, hogy meg akarták kerülni őket" - közölte Ulrich Thöne, a Nevelési és Tudományos Szakszervezet elnöke.

A szerződésről Josef Kraus, a Német Tanárszövetség elnöke sem hallott és leszögezte: ismét a fejük fölött döntöttek. A hatodik paragrafus negyedik bekezdése pedig gyakorlatilag minden tanárt azzal gyanúsít, hogy a tananyagok illegális másolatainak sokszorosításával foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • naxa #12
    piócák koraként fogunk bevonulni a történelembe
  • Merces #10
    A mindenkori államérdek a nokiás dobozok ,és aktatáskák megfelelő irányba történő vándoroltatása, a cégek vélt érdeke pedig az olcsó felvilágosulatlan munkaerő........
  • Rotyoka #9
    Ja, csak kár hogy ma már leszarják, hogy te tényleg nem tudsz érvényesülni az adott tárgyban vagy csak leszarod.

    Én az irodalom és az összes ilyen belemagyarázós ökörséghez hülye vagyok, pedig jobb akartam lenni de leszarták mert ők azt mondták, azért vagyok ilyen mert nem foglalkozok vele. Na meg apádfasza.
  • Rotyoka #7
    Az államnak ez sosem érdeke, nem tudom melyik filmben láttad ezt.
  • Rotyoka #6
    Szerintük ebből lenne is valami?

    :D:D:D
  • aaaaa #5
    Felháborító, hogy a tudás, az általános műveltség is a jogvédő hiénák martalékává kezd válni. Kell hozni egy törvényt, hogy azok a könyvek és művek amelyek oktatási céllal készülnek, szabadon másolhatóak legyenek. Amíg ez nem így van, addig egyértelműen diszkriminálják a szegényebb gyerekeket a gazdagabbakkal szemben. Kik állnak a tankönyvkiadók mögött, hogy képesek az állam általános érdekei felé emelni saját profitjukat ? Elvileg az állam érdeke az lenne, hogy képzett okos emberek alkossák a társadalmat. Vagy mégsem ? Egy tollvonással el lehetne intézni az összes tankönyvkiadó hatalmát, ha akarnák. Amennyiben ez nem tetszik nekik, adhatnak ki ezentúl szerelmes regényeket, ha az kelendőbb.
  • Piel #4
    Én csak egy-két normálisan kidolgozott tananyagot engedélyeznék kiadni. Lassan ott tartunk a tankönyvekkel, mint a gyógyszerekkel. Egyre többet adnak ki és csak a körítés változik. Nem kellene megengedni, hogy a tankönyvírás üzlet legyen. A mostani tananyag egy része nem segíti a tanulást, holott a tanárok választják ki, hogy miből akarnak tanítani. Egy bizonyos osztály/kor felett én e-book-on adnám oda a teljes tananyagot. Ha megy a nebuló az iskolába, akkor tankönyvosztás helyett rátöltik a könyvolvasójára a teljes tananyagot arra az évre... nem kellenek illegális másolatok. Ha a könyvek megvannak, már csak a füzeteket kell megvenni.
  • Reparamorf #3
    Én az összes tanár helyébe lemondanék ezekről a kiadókról.
    Ott rohadjanak meg ahol vannak, kiadványaikkal együtt...