Berta Sándor

Etika az IT-világban

Napjainkban szinte minden területen jelen vannak az IT-rendszerek, köztük a haditechnikában is. Mindez azonban komoly etikai kérdéseket vet fel. Ezek egyike, hogy egy tévesen beállított rakétáért felelősségre vonható-e egy programozó?

"A békének és az informatikának nagyon sok köze van egymáshoz. Elég csak arra gondolni, hogy a fegyveres erők számára napról - napra újabb és újabb olyan csúcstechnikájú fegyvereket fejlesztenek ki, amelyek már emberi beavatkozás nélkül végzik a dolgukat. Automatikus fegyverrendszerek, amelyeknél egy számítógép dönti el, hogy mikor lehet lőni egy célpontra és mikor nem. Ezt a technika teszi lehetővé. Azonban mindig meg kellene kérdezni, hogy amire a technika képes, az biztos, hogy mindig az emberek javát szolgálja? A jövőben ráadásul ezeket a rendszereket továbbfejlesztik, így képessé válnának az önálló tanulásra is. Sok programozó el van ragadtatva attól az ötlettől, hogy egy robot - a belé programozott intelligenciának köszönhetően - képes önmagát hatékonyabbá tenni. Ezzel azonban azonnal felvetődik egy etikai kérdés, méghozzá a felelősséggel kapcsolatban. Ki viseli a felelősséget azért, ha az a robot valakit megtámad? Ilyenkor sok informatikus nem vállalná a felelősséget."

"Erről a témáról már készült egy film, a címe Plug and Pray. Ebben néhány programozó azt ecseteli, hogy egy fejlesztő nem lehet felelős azért, ha egy robot önmagát továbbfejleszti, függetlenül attól, hogy az milyen hatással lehet a környezetre. Ez olyan, mint az embereknél, ahol ha a gyerekek felnőnek. a szülők már nem vonhatók felelősségre a 18 éven felüli gyermekük tetteiért. Vagyis ebből az következik, hogy ezeknek a robotoknak a bíróság előtt egy ügyvéd segítségével kellene megvédeniük magukat" - mutatott rá a problémára Sylvia Johnigk békeaktivista, aki maga is informatikus.


Ki a felelős a robotok cselekedeteiért?

A szakember rendszeresen ad tanácsokat IT-kérdésekben különböző cégeknek és az FIfF nevű német szervezet elnökségi tagja. Az FIif az 1980-as évek békemozgalmaiból alakult ki, tagjai az IT-világ etikai kérdéseivel foglalkoznak. "A Német Informatikai Társaság kidolgozott néhány irányelvet. Ezek alapján egy informatikus sem telepíthet megfigyelési, ellenőrzési technikákat anélkül, hogy erről ne tájékoztatná az érintetteket. Ezek azonban elsősorban párbeszédet kezdeményeznek, de minden szakembernek tisztában kell lennie a felelősségre vonatkozó dolgokkal. Az információkat ma teljesen másképp dolgozzuk fel, mint mondjuk 40 évvel ezelőtt. Szinte mindenkinek van egy okostelefonja vagy rendszeresen szörföl a világhálón. A technika befolyása alól senki sem vonhatja ki magát."

"A felelősség kérdése mellett természetesen meg kell vizsgálni az adatvédelmi és a magánélet védelmével kapcsolatos kérdéseket is. Tisztázni kell, hogy az információkhoz való hozzáférés joga egy alapvető emberi jog-e vagy sem. Sajnos ez egyre gyakrabban elsikkad az óriáscégek és a politika érdekei között. E két tábor tagjai ugyanis ehelyett inkább olyan dolgokról tárgyalnak, hogy miként lehetne korlátozni, szabályozni vagy ellenőrizni az internetet. Én úgy gondolom, hogy a névtelen internetezés lehetősége megnöveli az igazság felszínre kerülésének esélyét. Egy informátor ugyanis félelem nélkül tárhatja a világ elé azokat a különböző visszaéléseket, amiket mások inkább szeretnének titokban tartani és elrejteni. A hatalom birtokosai és a cégek ezt természetesen veszélyesnek tartják, hiszen így elveszíthetik a hatalmuk egy részét és ezáltal csökken a befolyásuk is" - tette hozzá a szakember.

Sylvia Johnigk végül kitért a hackercsoportok tevékenységére, hiszen etikai szempontból erről is megoszlanak a vélemények. Szerinte arra a kérdésre, hogy etikus-e a különböző információkat megszerző, majd megjelentető hackercsoportok tevékenysége, nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni. Általánosságban pozitív a reakció akkor, ha egy ilyen akcióval egy barbár rezsim ellen tiltakoznak. De egy demokratikus államban is felszínre kerülhetnek olyan dolgok, amiket a hatalom birtokosai rejtegetni próbálnak. Azonban az adatok ellopása, majd az ebből való haszonszerzés soha nem igazolható etikai érvekkel.

A témában egyébként az elmúlt években több cikk is megjelent az oldalunkon, melyek a robotok harctereken való megjelenésének és egyre nagyobb szerepvállalásának a kérdésével foglalkoznak. Peter W. Singer amerikai politológus szerint például a harci robotok alkalmazása előre nem látható kockázatot hordoz magában, ráadásul etikai problémákat is felvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #90
  Ketlem, hogy olvastal egy konyvet is a temaban, talan kozgazdasagtannal kevered ;), ugyanis akkor nem lenne ilyen egyugyu velemenyed, de kivancsi lennek megis milyen konyveket ajanlanal, amely cafolja az Ember es termeszet - termeszet es embert Molnar Gezatol, Osszeomlast Jared Diamondtol, amiket eddig ajanlottam, de amit igazan szeretnel cafolni (varom az alatamasztast) azt pl. Edward Wilson foglalja ossze Az elet jovoje c. konyvben. Vagyis azt, hogy az elorendszerekben bizony minden mindennel osszefugg, ha kiirtod a fajok szamanak mondjuk felet, akkor a rendszer valoszinuleg osszeomlik, vagyis megszunik a dinamikus stabilitasa, marcsak a niche-ket meghatarozo dimenziok csokkenese miatt is (amit a kiirtott fajok kepviseltek), majd persze ujabb elo rendszer lesz, de a tobbi 50% nem koszon meg semmit. ;)
  Hogy az ember meg ellenne krumplin, az nehany generaciora lenne igaz maximum, majd valoszinuleg kipusztulna a sok jarvanytol es mas betegsegtol, mivel ez az ido nem eleg ahhoz, hogy az evolucios folyamatokon keresztul alkalmazkodjon ahhoz a durva etrendvaltozashoz. Ugyanis az emberi szervezet mar sokszazezer eve gyumolcsot es hust eszik, sokfele vitaminnal, asvanyianyaggal es nyomelemmel. Viszont az allkapocs fokozatos satnyulasa, az etel egyre puhabba fozese, a gabonak fogyasztasa es a tejlebonto enzimek megjelenese az emesztorendszerunkben kisebblepteku valtozasok es fokozatosak fajunk szempontjabol, nem ugy, mint a te krumplidietad lenne, igy ezeket elhagyni es visszaallni az un. paleolit taplalkozasra az nem lenne kulonosebben nagy befolyassal.
  A fent emlitett okok miatt, velemenyem szerint a paleolit dietara "visszaallni" egy-egy egyed szempontjabol is nem valoszinu, hogy rossz lenne, de nem is jo. Persze kulturankent/tajegysegenkent eltero az etrend, igy effele kulonbsegek vannak az atallas hatekonysagat tekintve, de osszessegeben nem jelentos.

  Varom a konyveket.
 • Sir Ny #89
  Ha te adsz egy könyvet, ami ezt állítja, akkor adok kettőt, ami az ellenkezőjét. Inkább egyél paleolit. Az legalább vicces.
 • Tetsuo #88
  Egetvero baromsag az, amit irsz. Olvasd el az osszes elozo hozzaszolasomat, az ajanlott konyvekbol is tanulhatsz egy kicsit, aztan majd ajanlom a kovetkezo adagot, bar nem hiszem, hogy valaha elolvasnal barmit is, ami a termeszettel kapcsolatos... tehat gondolom ez a hsz is felesleges volt. :S
 • Sir Ny #87
  Ezt a nézeted ne igazán hangoztasd.
 • Sir Ny #86
  Szerencséd van, nem így működik a természet. Ha az állatok felét kiírtod, akkor a maradék fele köszöni szépen jól el lesz. Sőt, segítesz is nekik túlélni. Ha kicsit kimozdulsz Budapestről, de akár ha ott is maradsz, láthatod, hogy mindenhol ott vannak az állatok, és mindent megesznek. Ha az állatok 95 %-át kiírtod, akkor a maradék 5% kezet csókol neked, és dalolászva benépesíti a Földet. Ha nem lesz madár, megtanul repülni a róka. Ha nem lesz hal, úszni kezd a majom. A növények m,eg pláne kiírthatlanok.

  Ha fenyeget veszély akkor az biológiai fegyver, más nem. A zatom vagy a hidrogén globális viszonylatban nagyon kicsit pukkan.
 • Sir Ny #85
  Az ember mindent megeszik kb, és mindennel jól el van. A vitamin duma nettó baromság, mindenben van minden.
  A változatos étrend is nettó baromság. Ha az elkövetkező húsz generáció krumplin kívül nem enne semmit, akkor is tök normálisan élnének. Az ember nem tudja kiirtani magát erről a bolygóról.
 • Sir Ny #84
  Nem lehet minden olyan, mint régen, amikor minden rádióaktív lesz. Meg tele lesz műanyaggal. Nem lehet azzal számolni, hogy visszasüllyed egy kőkorszak/középkor szintre a civillizáció.

  A tudás meg fog maradni. De melyik tudás? Az atombomba recepje biztos, hogy köztük lesz :)
 • Sir Ny #83
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Liszt_Ferenc#Nemzeti_hovatartoz.C3.A1sa_.C3.A9s_sz.C3.A1rmaz.C3.A1sa
 • Merces #82
  ...bruttó hülyeségeket zagyválsz, a kőkori ember sem halt ki mint láthatjuk pedig megvoltak a napi problémái rendesen, azonkivül a génálomány sem egy statikusan sorvadó valami, képzeld javulhat is....
 • Tetsuo #81
  Ma Magyarorszagon egy szegeny ember joval tobb vitaminhoz es asvanyanyaghoz jut, mint pl. Angliaban egy gazdag.

  Egy falusi ciganyember immunrendszere semmivel sem "erosebb" mint egy falusi magyar embere. Az igaz, hogy az igenytelenseget jobban birja, sot torekszik ra, de hasonloan meg tud betegedni mint egy masik ember. ;) Hidd el.