Berta Sándor

Tilos mobil adattárolót használnia az amerikai katonáknak

Az amerikai fegyveres erők a bizalmas és szigorúan titkos információk kiszivárgásának megakadályozására megtiltották a katonáknak a mobil adathordozó eszközök alkalmazását.

Feketelistára kerültek az USB-kulcsok és az írható CD- és DVD-lemezek. A Pentagon így akarja elejét venni annak, hogy mások is kövessék a bagdadi videót kiadó 22 éves Bradley Manning példáját, aki a felvétel mellett diplomáciai üzeneteket is eladott a Wikileaks szerkesztőinek. A Cyber Control Ordernek nevezett intézkedést Richard Webber vezérőrnagy, az Egyesült Államok Légierejének hálózati hadműveleteket irányító parancsnoka vezette be.

A parancs szerint a légierő tagjai a jövőben nem használhatnak hordozható adattárolókat olyan számítógépeken, amely az USA belső hálózatához, az úgynevezett Secret Internet Protocol Router Networkhöz (SIPRNet) vannak csatlakoztatva. Más fegyvernemeknél hasonló utasítást adtak ki. Akik az előírást megsértik, hadbíróság előtt lesznek kénytelenek felelni tettükért.

Az amerikai fegyveres erők számítógépes szakértői ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy az új parancs miatt jelentősen nehezebbé válhat a munkájuk elvégzése. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a titkosnak minősített számítógépek gyakran egyáltalán nincsenek hálózatba kötve, vagy csak nagyon lassú kapcsolatokon át érhetőek el. Éppen ezért volt eddig szükség írható CD-k és DVD-k, memóriakártyák és USB-kulcsok használatára.

Nem ez az első hasonló célú rendelet. Szeptemberben a Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) azt a feladatot kapta, hogy fejlesszen ki egy ellenőrzési technikát, amely képes kimutatni, hogy ha egy illetéktelen személy adatokat tölt le egy titkosnak minősített számítógépből. Az alapötlet az volt, hogy a technika ne a felhasználókat ellenőrizze, hanem a szokatlan viselkedéseket derítse fel és mutassa ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #9
    A cikk eléggé csúsztatásosan van megírva. NEM MINDEN katonának van megtiltva, hanem azoknak akik ezekkel a titkosnak minősített gépekkel dolgoznak, AMIKOR ezekkel a gépekkel dolgoznak.

    Ez teljesen korrekt, csodálkozom hogy eddig nem tették. Elég vicces, hogy csináltak egy az internettől független hálózatot - nyilván barom drága - hogy tutira ne lehessen lehallgatni, lefejlesztettek egy hozzáférés-viselkedésen alapuló riasztó rendszert - amit aztán kikapcsoltak a sok téves riasztás miatt, viszont elfelejtették letiltani a legprimitívebb másolási lehetőséget.
  • janus391 #8
    Edd a hambidat, idd a .... cóládat és ne pofáz, mert az amerikai álmot meg kell védeni ( már a felső rétegekét)
  • immovable #7
    Szabad világ katonái. LOL
  • Sir Quno Jedi #6
    Az nagyon jó, mer ha nem kötöd hálózatba és nem használhatsz mobil adathordozókat, akkor mi van?!?!? Kiprinteled, lefényképezed, lerajzolod, bemagolod, megjegyzed, he?!?!?!?!?!? Nem étem?! Asszem visszaadom a diplomámat...
  • Trade #5
    Jóságos Amerika
  • Poetro #4
    Nem mintha egy SD vagy Compact Flash vagy bármilyen más adathordozó nem lenne elég, ami akár el fér egy fél négyzetcentiméter területen, mint egy Micro SD kártya.
  • Rotyoka #3
    Lassan már az lesz mint az Equilibrium -ban.... Hogy érzés bűnöző leszel, vagy mint a "nem jut eszembe a címe" -ben a gondolat bűnözés
  • sanyicks #2
    pl warezolhatnak, vagy rááászistááá jelszavakat terjeszthetnek!
  • Amergin #1
    A mobilok használatát is meg kellene tiltani, hiszen adatkábellel simán trükközhetnek az "amerikai életeket veszélybe sodró" dzsihádista, pedofil gondolatbűnöző terroristák...