Berta Sándor

Információáradattól szenvednek a katonák

A csúcstechnikájú hadviselésben az egyre növekvő mennyiségű információ nem csak értékes, de egyben veszélyes is, mivel növeli a stresszt és a katonák nem mindig tudnak megbirkózni ezzel a helyzettel.

Érdekes cikket közölt a The New York Times. A napilap egy olyan esetet ismertetett, amelyben 23 afgán polgári személy vesztette életét. Tavaly februárban az amerikai légierő nevadai támaszpontján egy Predator robotrepülőgépet irányító pilóta és kollégái kemény helyzetbe kerültek. A robot által közvetített videón látták, hogy egy konvoj alakul. Gyorsan kellett dönteniük, és nem tudták biztosan, hogy a videokamerákon látott személyek tálib harcosok-e vagy civilek.

A helyzetet súlyosbította, hogy folyamatosan információk árasztották el őket: figyelniük kellett az azonnali üzenetküldő programokon keresztül érkező kérdésekre, a rádióadásokra és a telefonhívásokra is. Keresték őket a feljebbvalóik, a helyszínen tartózkodó szárazföldi csapatok és titkosszolgálati elemzők. Ebben a helyzetben kellett döntést hozniuk. Ugyan kaptak jelentést arról, hogy gyerekek is vannak a csapatban, de ez valahogy elsikkadt a rengeteg adat között. A döntés végül megszületett és 23 ártatlan ember meghalt. Az esetet azóta vizsgálják és a katonák könnyen hadbíróság elé kerülhetnek.


Úgy tűnik, hogy az amerikai fegyveres erők csak most kezdik felmérni és megérteni azokat a potenciális veszélyforrásokat, amiket az évekkel ezelőtt elindított robotprogramok jelenthetnek. A The New York Times kiemelte, hogy 2001. szeptember 11-hez képest az amerikai fegyveres erők rendszereiben áramló adatmennyiség tizenhatszorosára nőtt, ezzel párhuzamosan pedig az egyre fejlettebb rendszerek miatt folyamatosan nő a kommunikációs forgalom is. Azonban az információk kielemzését továbbra is emberek végzik, akik olyan döntéseket hoznak, amelyek emberéletekbe kerülhetnek.

A folyamat komoly fejtörést okoz a tengerentúli stratégáknak. Egyrészt szembe kell nézniük és megoldást kell találniuk a drasztikus mértékben növekvő információáradatra, másrészt azt is tudomásul kell venniük, hogy ugyan a mai katonageneráció már a digitális korszakban nőtt fel és a szakértők szerint multitasking-mentalitással rendelkezik, de ez is korlátos. Mindez nem jelenti azt, hogy a mai katonák jobban dolgozzák fel az adatokat, sőt: az első vizsgálati eredmények nem adnak okot a bizakodásra.


Kiderült, hogy a mai katonák ugyan képesek különböző, gyakran egymásnak is ellentmondó feladatok egyidejű végrehajtására, ugyanakkor a figyelmük folyamatosan megoszlik a feladataik és a kommunikáció között, valamint nem tudnak fontossági sorrendet felállítani. Egyes szakértők azt állították, hogy a fiatalabb katonáknak pont ezért sokkal több problémát okozhat a növekvő információmennyiség. A klinikai tesztek kimutatták, hogy ezek az emberek a céljaik és az őket fenyegető veszélyek miatt pont azokat a dolgokat nem látták, amik közvetlenül előttük voltak.

Az egyre nagyobb mennyiségű információ nem csak a Predatorok kezelőszemélyzetének jelent problémát, hanem a parancsnoki lánc összes szintje szenved a stressztől, az egyszerű gyalogostól a többcsillagos tábornokokig. Amikor egy katona a 12 órás műszak során egyszerre 6, vagy akár 8-10 monitor képét bámulja folyamatosan, felvételeket elemez és eközben még nem ritkán tucatnyi kommunikációs partnerrel is kapcsolatban van, akkor nem lehet azon csodálkozni, hogy kimerül és végül hibás döntéseket hoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sube #20
    Zoliz: A való életben, ellentétbe a te életeddel, nem csak annyi információt kell befogadnia egy katonának, hogy mekkora a kill/death aránya. Pont erről regél a cikk is, hogy 10 monitort kell érdembe figyelni (amin tömény adatok futnak, nem youtube videók), továbbá másik 12 emberrel folyamatosan kommunikálni és az előljárójának is minden parancsát végrekell hajtania.

    e57: Ügyvédektől tanulni probléma megoldást? Ennél nagyobb marhaságot is régen halottam. Az ügyvédek a legalja minden emberi méltóságnak, tőlük max a paragrafusok beseggelését illetve a folyékony hazudozást tudod megtanulni. Látszik nem voltál katona, az egyenruhának nem az az egyetlen funkciója, hogy beleolvadj a terepbe, nézz utána, meg fogsz lepődni.

    HENCIG: FPS játék és a stressz? Ez fájt. Próbálj már meg felállni a géped elől, és kimenni az utcára és nyisd ki a szemed, próbálj meg DÖNTÉST hozni, aminek kötvetkezménye van. Felesleges erről írni, majd egyszer jobb esetben rájössz ezekre.

    gondolkodjatok, olvassatok utána dolgoknak, mielőtt ilyeneket írtok.
  • Zoliz #19
    Szerintem is több FPS-t kéne nyomniuk, hogy amellett hogy hatékonyan gyilkolnak a HUD összes információját is szem előtt tudják tartani. Igen. Ez jó ötlet.

    A legfontosabb hogy gyilkoljanak, de a legkevesebb civil áldozat mellett.
  • e57 #18
    Tömény csúsztatás az egész. Ha a háborúból videojátékot csinálnak akkor ez az eredmény.

    Múltkor az ügyvédek szenvedtek információ áradattól. Kérdezzék meg őket, hogyan oldották meg a problémát.

    Egyébként, hogy ha nap mint nap a számítógépközpontban dolgoznak, akkor miért kell terepszínű ruhában lenniük? Lehet innen tudják, hogy most melóznak, és nem egy MMO-t béta tesztelnek?
  • Rotyoka #17
    A mák termelés engedélyezett ill. a fegyver tartás is, csak az előállított anyag nem azt hiszem.
  • vumbi #16
    ?
  • MacropusRufus #15
    "Akkor tanulnának együtt élni a stresszel?.... "
    sztem a két stressz nem ugyan az.
    Próbáld ki ;)
  • NEXUS6 #14
    Kezdjük talán azzal, hogy a nemzetközi hadijogban az minősül kombattánsnak, aki látható azonosító jelzéseket visel, (egyenruha, jelzések, felségjel, stb.) és fegyverét nyíltan viseli. A katona is ilyen, és arra van kiképezve, hogy másik hasonló kombattánst semlegesítsen (nem feltétlenül megöljön).

    Ehhez képest a kiba drága csúcsfegyvereket, és speciális képzettségű szakállományt a nyugati országok arra használják, hogy kábítószert termesztő kecskepásztorokat hajkurásszanak a hegyekben.
    Kvázi civileket, akik max valamilyen ország törvényei szerint törvénysértők, bűnözők, max. Feltéve ha pl Afganisztánban a máktermesztés és a fegyvertartás/viselés tilos. Ha engedélyezett, akkor meg mi alapján is lehet őket baxtatni?
  • Zolivok #13
    -
  • EnxTheOne #12
    Ezt akartam linkelni. :D
  • EnxTheOne #11
    Ha jól tudom, akkor a tálibok vagy kik, gerillásat játszanak. Lö kettöt, majd eldobja a fegyvert. Civilnek álcázzák magukat a gyávák. Meg olyasmi is rémlik, hogy láttam egy iraki videót, ahol több tucatnyi gyerek katonát képeztek. Hát hogyha választhatnék hogy kilövök pár rakétát egy olyan konvojra, akik mondjuk 70 % hogy ellenségesek, vagy ahogy hogy megtámadják a társaimat, akkor inditanám a rakétákat. :D


    A katonák majd kapnak HMD-t akkor szerintetek hatékonyabbak lesznek majd?

    Bocsi hogy hülyén fogalmazok, másnapos vagyok.