Berta Sándor

Bepillantás a szövetségesek Líbia elleni hadműveleteibe

Az észak-afrikai állam ellen felvonuló csapatok katonai hadműveleteit elvileg szigorú titoktartásnak kellene öveznie, azonban rádióamatőrök és online aktivisták az elmúlt napokban számos adást "elfogtak".

Az Odyssey Dawn hadművelet célja, hogy érvényt szerezzen az ENSZ Biztonsági Tanácsa azon határozatának, mely repüléstilalmi zóna kialakítását mondta ki. Az elmúlt napokban a világhálón egy külön kis közösség tagjai azon fáradoznak, hogy a felhasználók számára lehetővé tegyék az egyes hadműveletek megismerését és közvetítsék, hogy mondjuk az olasz vadász-, az amerikai légi utántöltő és bombázó- ,valamint a brit felderítő repülőgépek mit csinálnak a líbiai légtérben vagy annak közelében. Emellett nyilvánosságra hozták a szövetséges és a líbiai erők által használt rádiófrekvenciákat is.

A csoport egyik tagja a Huub becenevű fiatal, aki a Twitter segítségével közvetíti az aktuális akciók részéleteit. Neki sikerült számos a hadműveletben részt vevő repülőgépet és azok hívójeleit azonosítania. A csoport tagjai időnként rádióadásokat is nyilvánosságra hoznak. Erre azért van lehetőségük, mert számos esetben a szövetségesek rádióforgalma titkosítatlanul zajlik. Ennek oka, hogy a légtérben polgári repülőgépek is tartózkodnak és a katonai gépek így képtelenek rádiócsendet alkalmazni, hiszen el akarják kerülni az esetleges ütközéseket.

Listen!

A kommunikációt akár kereskedelmi forgalomban kapható hardverek segítségével is le lehet hallgatni, igaz ezek a berendezések több száz dollárba kerülnek. Az egyik elfogott rádióbeszélgetésben, például az Egyesült Államok Légierejének egyik EC-130J típusú repülőgépe arra figyelmeztetett egy líbiai hajót, hogy ha elhagyja a kikötőt, akkor a szövetséges repülőgépek azonnal megtámadják és megsemmisítik.

Huub egykor a holland fegyveres erőknél szolgált és a tevékenységét azzal indokolta, hogy szeretné bemutatni a cenzúrázatlan valóságot. A rádióamatőrök által közzétett adások azonban csak az egyik információforrást jelentik. A holland fiatal napi 16 órát tölt azzal, hogy IRC-chatekben van jelen, audio- és videostreameket kutat fel, s a világhálón kutat egyéb adatok után.

Természetesen a szövetségesek nem örülnek a lelkes civilek tevékenységének. A leggyakoribb kritika az, hogy ezzel a szövetséges katonák életét veszélyeztetik. Ez az érv azonban meglehetősen kétes lábakon áll, Huub és társai szerint tevékenységük korántsem az, mint aminek azt a szövetséges erők beállítják. Egy esetben például előfordult, hogy Huub közvetlenül kapcsolatba lépett az USA Afrikai Parancsokságával, amely a líbiai hadműveletet koordinálja és közölte, hogy az egyik bevetett F-16-os vadászrepülőgép fedélzeti adóját rosszul konfigurálták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #4
    szándékos v. sem, azért azt az arckifejezést megnéztem volna amikor benyögik, hogy rosszul van konfolva a repcsi!
  • Molnibalage #3
    Vannak olyan kommunikációs vonalak amikre más prioritás vonatkozik. Ammenyire tudom vadászgépek közötti kommunikációs eddig mindig csak onnan volt, hogy nyilvánosságra hozták.

    A bejátszott videó meg egy kommunüké, pontosan az a célja, hogy mindenki hallja.

    Egyszer találtam egy oldalt, ahol a Vietnámi háborúból voltak F-105 (?) - ha jól emlékszem - gépek rádióza feltöltve. Most nem találom.
  • liberty2 #2
    Nem mind1 most Molni? :)

    Amúgy számomra egyre érdekesebb a technológiai szakadék ami a hétköznapi civil és a hadseregek között van. Régen ez hatalmas volt. Mostanra ez nem olyan egyértelmű. A 60-as, 70-es években nem igazán volt jellemző, hogy ilyen nyilvánvalóan és hatékonyan lehetett volna kihallgatni a hadsereg belső kommunikációját. Ne is beszéljünk a Világháborúkról. Ami a legnagyobb lökést adja most, az az internet aminek a segítségével gyakorlatilag akárhova el tud jutni az ember, legfeljebb, ha fizikailag és infrastuktúrában is teljesen független rendszerről van, szó. Na ide kell James Bond.

    Nade, a kérdés: Most tényleg ilyen könnyű lehallgatni az USA haderejét vagy csak lexarják, hogy ki hallgatja őket?
  • Molnibalage #1
    A kódnevek azok inkább hívójelek.