Berta Sándor

30 éves az MS-DOS

Három évtizeddel ezelőtt született meg a Microsoft Disk Operating System, vagy közismertebb nevén az MS-DOS. A redmondi cég 1981 júliusában vásárolta meg az egykori QDOS fejlesztőitől a szükséges jogokat.

"A Windows az MS-DOS nélkül minden bizonnyal csak később és lehet, hogy teljesen más formában jelent volna meg. Az MS-DOS aktív programként 20 éven keresztül tudta magát a köztudatban tartani" - közölte Claudio Okrina, az Osztrák Számítógép Múzeum alapítója. Az 1999-ben megjelent Windows Millennium Edition (ME) volt az utolsó olyan Windows operációs rendszer, amely még a DOS-ra épült. "Visszatekintve az akkori időkre, a Microsoft jó helyen volt és jó időben" - jegyezte meg a szakember, utalva arra, hogy az MS-DOS az 1980-as évek végéig piacvezető operációs rendszer volt. Ez persze elsősorban a cég és az IBM közötti együttműködésnek volt köszönhető.

Az MS-DOS javított változatai egyre jobbak és kifinomultabbak lettek, emellett folyamatosan új funkciókkal bővítették. Az 1983 márciusában megjelent 2.0-s verzió már képes volt a meghajtóprogramok kezelésére, így könnyebb volt az új hardverek beüzemelése. Az MS-DOS 3.1 már hálózati támogatást kapott, míg az 1991-ben kiadott 5.0-s változatban szerepet kapott az Undelete funkció. A DOS 7 1995-ben a Windows operációs rendszerek részévé vált, de önállóan is működőképes volt. A DOS 7.10 támogatta a FAT32 fájlrendszereket és a két gigabájtosnál nagyobb partíciókat. Ez a legfejlettebb verzió. "A felhasználók nem akartak többé parancssorokkal dolgozn, ráadásul az operációs rendszer már csak korlátozott mértékben tudott megfelelni a technikai kihívásoknak. Sok szakértő azt kérdezte, hogy a Microsoft miért cipeli még mindig magával ezt a rendszert? Éppen ezért csak idő kérdése volt, hogy mikor tűnik el az MS-DOS" - ecsetelte Okrina.

Az MS-DOS ennek ellenére nem halt ki. Nagyon sok helyen, elsősorban az iparban, ezen belül is a vezérléstechnikai rendszerekben még a mai napig használják az MS-DOS-ra épülő szoftvereket. Okrina szerint ennek az az oka, hogy vannak olyan területek, ahol vagy nincsenek Windowson futtatható alternatív programok, vagy bőven elegendőek az MS-DOS-ra épülő megoldások. Emellett számos emulátor létezik, például a DOSBox, amelyek gondoskodnak arról, hogy az operációs rendszer nem merüljön feledésbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #63
    Windows alatt is oka van annak, max lusta vagy lenyomozni, amigán meg fiatalabb voltál és utánna néztél.
  • feamatar #62
    Az Amiga szvsz hardverileg rendben volt, és minden szükséges szoftver megvolt rá az üzleti felhasználásra. Persze egyedül a televíziózásban tudtak elérni nagyobb piaci részesedést.

    Az egyetlen probléma a töketlen Commodore vezetés, és ostoba marketing döntéseik voltak. Pontosabban, hogy tán szinte egyáltalán nem költöttek marketingre.
    No meg a másik probléma, hogy a pénz szórták ki az ablakon.
    C128,C16,CPlus elhibázott termékek voltak(mondjuk még a C128 nem is lett volna olyan rossz.
    A C64-et 93-ig gyárották mert pénzt hozott a konyhára.
    Az A500-nak a gyártását befejezték, hogy az A500+-nak adja át helyét, amit hamarosan megint lecseréltek az A600-ra. Ez nagy hiba volt, mert míg az olcsó A500+-t még tudták értékesíteni, addig a herélt A600-al jól befürödtek.
    CD32 és CDTV ->ezekre szórták ki a pénzt, ahelyett hogy az AGA helyett egy jobb chipsetet összeraktak volna.

    Az A1200 megjelenése azonban míg így AGA-val is jó volt!! És vitték, és használták. Mert volt rá igény, és mert olcsó volt. DE! Ekkor már késő volt. Hiába fogyott az A1200, a Commodore már annyira ki volt merülve, hogy csődeljárás alá kellett vonni és ezzel vége volt.

    És még megjegyezve, A500-as gépet is adtak el beépített vinyóval, de a nagy üzleti felhasználásra szánt gépeket(A2000,A3000,A4000) gyakran szállították vinyóval.
  • Tetsuo #61
    Hm. Nexus6 kicsit jobban kepben van, mint te. Inkabb kerdezd meg, honnan tudja, amit tud es olvass utana. ;) Majd koszond meg neki.
  • feamatar #60
    a "láma programozó" témakörben azért kételkednék... bár én csak olvasgatok azokról az időkről, de úgy tűnik hogy a Basic-en túlmutató tudás ott sem volt általános. Ugyan úgy mint ma, sokan csak PHP esetleg Python, de monjuk igazán profi Java-s már kevés van.
  • feamatar #59
    pont ma olvastam 91/november-i 576 kbyte-ot.
    Eszerint: C64 alapgép 14000 Ft, floppy drive: 16000 FT
    Amiga 500 : 49000 Ft
    Amiga 2000 : 125000 Ft
    Ugyan itt szomszédoktól vásárolva:
    C64 : 1908 ATS, floppy drive 2075 ATS
    Amiga 500 bővítővel!:5990 ATS
    Amiga 2000 : 10 000 ATS

    PC 286: 12000 ATS
    PC 386: 23000 ATS

    A PC-khez lehet monitor is társul, ezt nem részletezi. Mindenképp sokkal drágább mint egy Amiga A500. Commodore még floppyval együtt is fele egy Amigának, sztem megéri, bár ekkor tájt már egyre kevesebb volt az új játék rá. De 91-es pl a Last Ninja 3 ami jobb C64-en, mint Amigán(az irányítás nem sikerült jól az Amigás verzióban)
  • NEXUS6 #58
    Kivétel persze mondjuk egy akármilyen windóz, amikor másodpercekre megakad az egér is és nem tudod mitől.
    Na ilyesmi egy Amigán nem nagyon fordult elő, de ha igen annak oka volt.
    És ez elég szimpla szitu.
  • NEXUS6 #57
    Voltam alosztályvezető VAX-os céget üzemeltető cégnél és bizony csak kapaszkodtam, hogy mi miről szól igazán.

    Ami most van számtek néven, ez a webes, web2 szarság csak műmájerség a köbön.
  • A1274815 #56
    NEXUS6 és Komolytalan:
    "az történt, amit te akartál a gépeden."

    Ez inkább szerintem csak illúzió volt mindig is. Lehettek olyan rendszerek amelyek jobban tartották fent az illúziót, de nem lehet sehol sem garantálni, hogy "a gépen az történyen amit te akarsz".
  • bakagaijin #55
    Nexus6, szerintem rossz Linuxt használsz. Ezek a modern mutációk okozhatják ezt az érzést nálad :). A linux tipikusan az a rendszer amit _egyszer_ telepítesz és utána csak file-szinten mozgatod át gépről gépre. Vicces, amikor find-al próbálod megtalálni a legrégebbi módosított file-od mikor megpróbálod felbecsülni a linux életkorát. Van durvább persze, a VAX-feeling, amikor egy generáció nő fel úgy hogy egy processzt korábban indítottak mint ahogy született az operátor. Pénzügyi rendszerekben lehet ilyesmivel találkozni.
  • NEXUS6 #54
    Én nem C64-ről beszéltem, hanem DOS-os PC-ről. Ott nem volt elég 1-1 parancsot ismerni. Boot/rendszer lemez készítés EMS, XMS anyámhónalja, kaptál havertól játékot azt be kellet konfigurálnod a saját gépre soxor.

    Emléxem valakinek szívességből segítettem konfigurációt összeállítani, meg havert beszerveztem, mert neki volt win 95-je. Kérdeztem apukát, mire kell a gép? Mondja, hogy nyínyányú, játékra persze. Tisztasor! Mondom neki, konzol, papa, meg Amiga! Nem, nekik PC kell! OK akkor költsd a 100 000-edet a 20 helyett olyanra, amit nem is tudsz használni. Telepítés után kislány első dolga, hogy a saját gép ikont bebassza a kukába, csak úgy lazán. Még 2-3X jártam hozzájuk segíteni, reanimálni a gépüket, aztán feladtam.

    "DOS-ban multitasking nem volt, de minek is lett volna? Megszakításban futott a víruspajzs, a zene lejátszó, röp-tömörítő, meg amit még akartál. Internet nem volt, hálózat nem volt - az történt, amit te akartál a gépeden."
    Ismerem ezt az érzést, Amigán tapasztaltam ilyet utoljára, csak grafikus felülettel multitaszkkal, toronyóra lánccal, kompromisszum nélkül mondhatni, de azért mindig tudta az ember, hogy mi történik a géppel.
    A windóznál olyan, mint egy szervós autó, ami ráadásul néha, amikor ő úgy gondolja a GPS szerint elmegy a szervízbe és te csak nézel, hogy hogyan kötéttél ott ki.
    A Linux meg ugyan ezt, vagy hasonlót öngyilkos módban is csinálja, megkérdezi, majd lefrissíti magát teljesen és utána a büdös életben nem indul el.