Napi Online

Rekorderedményekről számolt be a Microsoft

Hiába nőtt a Microsoft profitja a várakozásokat megdöntve 30 százalékkal a cég negyedik pénzügyi negyedévében, az elemzők mégis vegyesnek tartják a szoftveróriás eredményét.

A cég zászlóshajója, a Windows ugyanis már két negyedév óta gyengébben szerepel − az üzleti ügyfelek és az Xbox azonban végül megmentették a Microsoft negyedévét. A nettó profit 5,9 milliárd dollárra szökött fel az egy évvel korábbi 4,5 milliárdról, az árbevétel pedig 8,5 százalékkal, 17,4 milliárd dollárra nőtt, ami szintén az elemzői konszenzus felett van.

A Windows operációs rendszer értékesítései viszont 1 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra estek vissza, és a Microsoft szerint a trend folytatódni fog, mivel a PC-piac általában is visszaszorulóban van. Ennek iparági elemzők szerint nem általános keresleti oka van, hanem a táblagépek elterjedése indokolja a visszaesést − a tabletgyártók pedig egyáltalán nem mutatnak érdeklődést a Windows iránt, a közvélekedés szerint a piacvezető Apple iOS-je, valamint a Google Androidja sokkal felhasználóbarátabb.


Ezenkívül az is közrejátszhatott a romló Windows-eladásokban, hogy egyre nagyobb az árbevételen belüli aránya a feltörekvő piacokra gyártott pc-ken lévő olcsóbb Windows-csomagoknak, és hozzájárult a gyenge számhoz a netbook-piac tavaly ilyenkorhoz képest 41 százalékos zuhanása is. Ennél jobb képet mutat azonban a többi szoftver értékesítése − az Office csomag 7 százalékkal több, 5,8 milliárd dolláros bevételt hozott, főleg a nagyvállalatok megrendelései nyomán −, a szerverekkel és céges szoftverekkel foglalkozó részleg pedig 12 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra javított. Nem csak a vállalati ügyfelekre támaszkodik azonban a cég, hiszen az Xbox játékkonzol 30 százalékkal több, 1,5 milliárd dollár bevételt hozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!