Berta Sándor

Microsoft: Az innováció elnyeri a jutalmát

Az IT-ágazatban az 1990-es évek és a 2000-es évek elejének történéseit a Microsoft határozta meg, de napjainkban már a Google, az Apple vagy éppen a Facebook tölti be ezt a szerepet.

"Az Apple sikere jól példázza, hogy az innováció mindig elnyeri a jutalmát és ez így is van rendjén. Az Apple az új üzleti modellek létrehozása terén nagyszerű sikereket ért el, és elsősorban ezen a területen gondoskodott új impulzusokkal még nagyobb versenyről. De ezzel párhuzamosan mi is büszkék lehetünk arra, hogy több évtized után is még mindig a világ legnyereségesebben működő informatikai társaságai közé tartozunk. Persze az 1980-as és az 1990-es évek IT-piacát nehezen lehet a mostani időszakhoz hasonlítani, mivel akkoriban a piac még nem volt ennyire érett" - hangsúlyozta Klaus Holse Andersen, a Microsoft Nyugat-Európáért felelős alelnöke.

A vezető szerint a tábla PC-knél a Windows integrációja egyben új lehetőségek megjelenéséről is gondoskodik, míg az okostelefonoknál a Nokiával való együttműködésük és a Windows Phone 7 továbbfejlesztése szintén jó pozícióba juttathatja őket. Emellett a Bing fejlesztésére összpontosítottak és ennek köszönhető, hogy az Egyesült Államokban a keresőpiaci részesedésük megközelítette a 30 százalékot, ami azt jelenti, hogy a Google mögött a piac második legerősebb szereplőjének számítanak.

Az online részleg viszont továbbra is veszteséges, ám a nyugat-európai régióért felelős alelnök ezt lényegtelennek ítélte, mivel amíg valaki sok pénzt fektet be, addig csak nehezen tehet szert nyereségre. A befektetéseket a jövőben is folytatják, mely stratégia helyességét az Xbox késői sikere is alátámasztja. Korábban ugyanez volt a helyzet a konzolnál is, hiszen sikerében számos elemző és újságíró kételkedett, mondván egyáltalán nem biztos, hogy a befektetések megtérülnek majd. Az élet azonban a Microsoftot igazolta és ráadásul a cég a Kinecttel még azt is bebizonyította, hogy napjainkban is képes innovatív termékeket piacra dobni.

Andersen elismerte, hogy az IT-ágazat a korábbiaknál sokkal összetettebbé vált, de ma már szinte minden tevékenységhez és szolgáltatáshoz nélkülözhetetlen. Mind az ügyfeleket, mind a partnereiket érinti, hiszen a programok és a szolgáltatások több platformon is elérhetőek. Utóbbi téren szerinte a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban még működési gondok vannak, ráadásul bizalomhiány is tapasztalható. A menedzser a helyzetet védendő egy érdekes példát hozott fel: a legtöbb ember nagyobb biztonságban érzi magát egy autóban, mint egy repülőgépen, holott statisztikailag jóval többen halnak meg autóbalesetben, mint repülőgép-szerencsétlenségben. Ugyanígy egy cég egy szerverének leállásáról soha nem szólnak a hírek, de ha ugyanez egy szerverközpontban történik, akkor azonnal szétkürtöli azt a média. Ettől azonban még egyáltalán nem biztonságosabb egy kisebb vállalat rendszere.

"Amszterdamban és Dublinban is van egy-egy nagy szerverközpontunk, ezek biztosítják, hogy az adatok Európában maradjanak. Emellett együttműködünk az európai és a nemzeti hatóságokkal azért, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden felhasználói igényt kielégítünk. Fontos, hogy az adatok tárolásával és kezelésével kapcsolatos folyamatok átláthatóak legyenek azért, hogy az ügyfeleink biztonságban érezhessék magukat és az adataikat" - jelentette ki Klaus Holse Andersen. Véleményünk szerint a világ néhány év múlva egyrészt cloud-szolgáltatásokból, másrészt az ezekhez kapcsolódó eszközökből fog állni. Ezzel párhuzamosan azonban megmaradnak a helyi alkalmazások, és az emberek a jövőben is készek lesznek pénzt adni ezekért a szoftverekért. Éppen ezért az Office 365 csomagot úgy alkottuk meg, hogy akár egy helyi számítógépre is telepíthetó, azaz internetkapcsolat nélkül is használható."

A vezető végül a Google ChromeOS operációs rendszerével és a Skype felvásárlásával kapcsolatos gondolatait összegezte: "Azt a víziót, hogy a világ egy darab hardverből és egy böngészőből áll, soha nem tudtam elfogadni. A kisebb készülékek, például az okostelefonok is rendelkeznek már elegendő teljesítménnyel, akkor miért ne használjuk ki ezt? Azt sem értem, hogy miért kellene csak azért az internetre csatlakoznom, hogy az Angry Birddel tudjak játszani. Úgy vélem, hogy némi időt vesz majd igénybe, amíg olyan hálózati kapacitások lesznek, amelyek biztosítani fogják, hogy mindig mindenki online lehessen.

Az majd csak később fog kiderülni, hogy túl sok volt-e a 8,5 milliárd dollár a Skype tulajdonjogáért. Ugyan néhány elemző kritizálta a döntésünket, de a szakértők többsége azon a véleményen volt, hogy ez egy jó ötlet volt és a Skype jó helyen lesz nálunk. Szerintem a Skype azért igazán értékes, mert jól ötvöz egy jó technológiát és 200 millió felhasználót. A szolgáltatás egy önálló egység marad, amely továbbra is minden platformra elérhető lesz. Ha pedig képesek leszünk összekötni a Skype-ot és a meglévő videochat-szolgáltatásainkat, akkor az csak hab lesz a tortán."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kzoard #12
  Várj a chrome OS-re!
 • sanyicks #11
  még mindig messze nem olyan mint a microsoft, ami mást sem csinál csak próbálja korlátozni a piacot, lásd directx, win only cuccokra zsebpénz fizetés, office formátumok. Tudsz hasonlóakat mondani a guglira? Naugye...
  Google nélkül mi lenne velünk? Semmi különös, csak olyan szarcsimbók cégek mint az ms mondanák meg mit használhatsz a pc-den (így is, de nem annyira).
 • aronvirginas #10
  "maps, gmail?"

  Érdemes itt rákeresni, és rögtön kiviláglik, hogy ezeket sem a nulláról fejlesztette ám a Google. Mondom, ugyanaz mint a Microsoft, csak ők még álszenteskednek is és beetetik a rajongókat mindenféle kamu világmegváltó dumával
 • aronvirginas #9
  "a közösségi fejlesztések maradtak közösségiek és ingyenesek, sőt a gugli közzéteszi azt is amit magának fejleszt"

  Mi lenne velünk a Google nélkül, belegondolni sem merek.ű Ezek tényleg megmentik a világot

 • sanyicks #8
  maps, gmail? Ugyanis ezekkel meg a keresőkkel vált népszerűvé a gugli. Mellesleg a közösségi fejlesztések maradtak közösségiek és ingyenesek, sőt a gugli közzéteszi azt is amit magának fejleszt.
  Ellenben az ms innovált... őő semmit(gyak már az első programjuk is megvásárolt volt)? És még minden zárt is.
 • Skynet85 #7
  Ámen
 • aronvirginas #6
  Egyik kutya, másik eb... A keresőn kívül a Google "alkotásai" és "innovációi" is felvásárlással kezdődtek, vagy pedig (ami talán még rosszabb) közösségi fejlesztések integrálásával és sajátként való marketingelésével: Android, YouTube, Chrome stb. Hiteltelen az egyiket ostorozni, a másikat meg Szent Péter-i státuszba emelni, mert érdemben nincs közöttük külöbség...
 • sanyicks #5
  De csak alkotott is valamit, önállóan ami új volt és jó... ms önállóan csak platformfüggősítő korlátozó cuccokat alkotott...
 • saitek #4
  Mert a google nem vásárolt még fel soha semmit...

 • sanyicks #3
  Nem mintha eddig nem pont ugyanúgy "innovált" volna :D