Berta Sándor

Microsoft-szabadalom a VoIP-kommunikáció lehallgatására

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Microsoft lehetővé akarja tenni a hatóságok számára a Skype és más internetes telefonszolgáltatások segítségével folytatott beszélgetések lehallgatását.

Előbb a Computerworld, majd a The Inquirer írt arról a szabadalomról, amely néhány nappal ezelőtt vált elérhetővé. A dokumentumot még 2009 decemberében regisztráltatta az amerikai szabadalmi hivatalnál a társaság és kifejezetten az internetes telefonszolgáltatásokhoz használható lehallgatási módszert írt le benne.

A módszer lényege, hogy úgynevezett Recording Agent szoftverek segítségével lehallgathatók, ellenőrizhetők, rögzíthetők és eltárolhatók a Skype és más VoIP-szolgáltatók hálózatában folytatott beszélgetések. Ezeket a programokat el lehet rejteni akár egy routerben, egy hívó-szerverben vagy egy szervezet belső hálózatában is. A Recording Agent akár egy olyan szoftvermodul is lehet, amely a telefon-szerver és a hálózat közötti forgalmat figyeli. A Microsoft ugyanakkor azt a lehetőséget nem tüntette fel, hogy miként lehet egy ilyen különleges alkalmazást elrejteni a VoIP-kliensekben.

A szabadalmat 20,110,153,809-es szám alatt jegyezték be és június 23-án, vagyis egy hónappal a Skype felvásárlása után hagyta jóvá az amerikai szabadalmi hivatal. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a technológiát kizárólag a bűnüldöző hatóságok kérésére adják át. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a Skype vagy más VoIP-programok klienseiben elhelyeztek-e már ilyen lehallgatási modulokat, vagy sem.

Michael Froomkin, a Miami Egyetem Jogi Iskolájának professzora szerint a szabadalom arra utal, hogy a Microsoft szeretné a Skype-ot a Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) nevű törvény előírásainak megfelelő szolgáltatássá tenni. Mindez azonban közel sem jelent jót. Froomkin közölte: "Ha FBI-baráttá tesznek egy kommunikációs technológiát az egyben azt is jelenti, hogy diktátorbaráttá is teszik. Mindez pedig nem túl jó hír, különösen az arab országokban végbement tavaszi események tükrében. A mai napig nem lehet teljes mértékben tudni, hogy a Skype milyen elven vagy milyen titkosítással dolgozik."

A szabadalomnak egyáltalán nem örült Jeffrey Chester, a Center for Digital Democracy ügyvezető igazgatója sem, mivel úgy vélte: az óriáscég a megoldást felhasználhatja a mobil hirdetési rendszerekhez éppúgy, mint a felhasználói profilok elkészítésére. A Microsoft ugyanakkor egyelőre nem akarta kommentálni a hírt és a kritikákat.

A Vedomosztyi nevű orosz lap június közepén azt írta, hogy a tengerentúli társaság kész átadni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) az általa májusban felvásárolt Skype titkosítási algoritmusát. Amennyiben ez megvalósul, úgy a helyi hatóságok belehallgathatnának az internetezők telefonbeszélgetéseibe. A Microsoft várhatóan a Skype felvásárlásának lezárulta után nyújtja át a programkódot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • chuky123 #9
  Na a skype se lesz szerintem sokáig beépiti majd az ms a messengerbe :(
 • Amergin #8
  Ja, amint felvásárolta a májkrofos azonnal tudni lehetett, hogy itt a vége, fuss elvéle...
  Asziszitek majd fogtok itt lehallgatás nélkül dumálni? Mi faszt képzeltek??
  A lehallgatás szükséges "A TI ÉRDEKETEKBEN"! Tudjátok: terrorizmus, pedofilia, stb...beléthatjátok ti is.
 • Romel #7
  Várható volt...
 • vision5 #6
  gtalkban egyébként már alapból benne van a lehallgatás, szóval ne nagyon bízzatok benne :D
 • vision5 #5
  itt az idő új skypeot csinálni ami nem köt kompromisszumokat
 • Rotyoka #4
  gtalk
 • Batistuta007 #3
  melyik voip program eszi a legkevesebbet,illetve igényli a legkisebb netsebességet?skype,msn kilőve.
 • sanyicks #2
  sok hülye köcsög m$ fanboy hogy írta hogy mindenki hülye aki azt hiszi hogy bármi változás lesz a skype-os lehallgatási lehetőségekkel kapcsolatban amikor az ms megvette a skypeot :D
  Na meg arrakistort hülyézték a vindózos kormányzati backdoorok miatt, aztán tessék, igaza volt.

  guglitalkal az a gáz hogy amikor legutóbb néztem a voip még kliens szerveres volt, pedig xmpp voip kiterjesztése támogatja a p2p-t is. És a gugli is gondolom engedi a hatóságoknak a szerverein keresztüli cuccok lehallgatását, különben demokratizálnák őket egy csapat B-52-vel...
 • Rotyoka #1
  Goooooogle Talk.