MTI

A Microsoft megvette a Skype-ot

Megveszi a Skype internetes telefonszolgáltatót a Microsoft. A 8,5 milliárd dolláros üzlet a szoftvergyártó történetének legnagyobb akvizíciója.

A Wall Street Journal hétfő éjszakai értesülését a 2003-ban alapított luxembourgi székhelyű Skype felvásárlásáról kedden délelőtt még egyik cég sem kommentálta, délután azonban a Microsoft megerősítette, hogy megveszi a portált. A Skype-ot a Microsofton belül külön üzletágba szervezik, amelynek vezetője a Skype ügyvezető igazgatója, Tony Bates lesz. A tervek szerint a Skype-szolgáltatásokat összekötik a Microsoft Xbox játékkonzoljával és az Outlook levelezőprogrammal. A két vállalat közös sajtótájékoztatóján Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója úgy fogalmazott: a Skype fenomenális szolgáltatás, amelyet világszerte több millió ember szeret. "Együtt a valós idejű távközlés jövőjét valósítjuk meg" - tette hozzá.


Steve Ballmer a Microsoft, és Tony Bates, a Skype vezérigazgatója

A Skype-ot 2003-ban alapította a Kazaa fájlmegosztó szolgáltatást is jegyző Niklas Zennstrom és Janus Friis. A kezdetben csupán számítógépes szakértők által kedvelt internetalapú távközlési rendszer fokozatosan egyre népszerűbb lett, elsősorban az olcsó nemzetközi díjszabása miatt. Az amerikai internetes árverési oldal, az eBay 2005-ben 2,6 milliárd dollárért vásárolta fel a Skype-ot, szakértők szerint azért, hogy megkönnyítse eladói és vevői közötti kommunikálást. A kezdeményezés sikertelensége miatt az eBay 2009-ben a Skype 70 százalékos tulajdonhányadát egy befektetői csoportnak adta el.

A vállalat nyolc éves történetében kevés nyereséget termelt. Az előző évben 860 millió dolláros árbevétel és 264 millió dolláros működési eredmény mellett 7 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el. December 31-én a társaság hosszú távú adósságállománya 686 millió dollár volt. A Skype-ot havonta átlagosan 145 millióan használják világszerte. A társaság az elmúlt időben elhalasztotta korábban tervezett 1 milliárd dolláros részvénykibocsátását. Azóta több jelentősebb internetes vállalattal kapcsolatosan, így a Facebookkal és a Google-lal is felmerült az együttműködés lehetősége. Piaci szereplők ezek az üzletek kapcsán rendre 3-4 milliárd dollárra értékelték a Skype-ot.


Korábban a Microsoft inkább kisebb felvásárlásokkal igyekezett bővíteni szolgáltatásainak körét. Az egyik legnagyobb akvizíciója 2007-ben volt, amikor 6 milliárd dollár körüli összegért megszerezte az aQuantive internetes reklámcéget. A Microsoft több korábbi, és jelenlegi vezetője is túl magasnak tartja az akkori vételárat. Befektetői körökben megnyugvást keltett ugyanakkor, hogy a Microsoft elállt az amerikai internetes portál, a Yahoo megvásárlására három évvel ezelőtt tett - meg nem erősített hírek szerint - 48 milliárd dolláros ajánlatától. A Yahoo piaci értéke most ennek az összegnek mintegy fele.

A Microsoft részvényeivel 0,29 százalékos árfolyameséssel, 25,76 dolláron kereskedtek a New York-i tőzsdenyitást követően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #43
  Steve "monkeyboy" ballmer már megmondta mit akarnak a skypeal: telerakni reklámokkal.
 • kpbendi #42
  Ezek után minimum lesz:

  skype home basic
  skype home premium
  skype business
  skype business ultimate
  skype professional
  skype professional enterprise edition
  skype ultimate professional

  A sok mindig jobb mint az egy nem? :D
 • Terence007 #41
  És így jött létre a....


 • Sippie #40
  naja, ahogy a messengert is elbaszták anno
 • sanyicks #39
  nem poénnak szántam, a szomorú valóságon alapul... bár a valóság néha szomorúan vicces, de ez nem olyan.
 • Justil #38
  'zért remélem vágod, hogy nagyon fogsz hiányozni
 • jackoneill90 #37
  mért kell elrontani minden jót????
 • jackoneill90 #36
  Fújj microsoft, miért kell megvenni? "Microsoft vezérigazgatója úgy fogalmazott: a Skype fenomenális szolgáltatás, amelyet világszerte több millió ember szeret"

  msn-t már nem használok, mostantól skypeot se. inkább telefonálok.
 • Justil #35
  "attól még nem változott az, hogy a legundorítóbban viselkedő cég, még most is, a gugli de még a fácse is közelében sincs szemétségben."

  mwahahahahah :) a nap poénja eddig, köszönöm!
 • AbyssLord #34
  Ezek szerint a skype linux portjának ennyi... :(