63
  • A1274815
    #63
    Windows alatt is oka van annak, max lusta vagy lenyomozni, amigán meg fiatalabb voltál és utánna néztél.
  • feamatar
    #62
    Az Amiga szvsz hardverileg rendben volt, és minden szükséges szoftver megvolt rá az üzleti felhasználásra. Persze egyedül a televíziózásban tudtak elérni nagyobb piaci részesedést.

    Az egyetlen probléma a töketlen Commodore vezetés, és ostoba marketing döntéseik voltak. Pontosabban, hogy tán szinte egyáltalán nem költöttek marketingre.
    No meg a másik probléma, hogy a pénz szórták ki az ablakon.
    C128,C16,CPlus elhibázott termékek voltak(mondjuk még a C128 nem is lett volna olyan rossz.
    A C64-et 93-ig gyárották mert pénzt hozott a konyhára.
    Az A500-nak a gyártását befejezték, hogy az A500+-nak adja át helyét, amit hamarosan megint lecseréltek az A600-ra. Ez nagy hiba volt, mert míg az olcsó A500+-t még tudták értékesíteni, addig a herélt A600-al jól befürödtek.
    CD32 és CDTV ->ezekre szórták ki a pénzt, ahelyett hogy az AGA helyett egy jobb chipsetet összeraktak volna.

    Az A1200 megjelenése azonban míg így AGA-val is jó volt!! És vitték, és használták. Mert volt rá igény, és mert olcsó volt. DE! Ekkor már késő volt. Hiába fogyott az A1200, a Commodore már annyira ki volt merülve, hogy csődeljárás alá kellett vonni és ezzel vége volt.

    És még megjegyezve, A500-as gépet is adtak el beépített vinyóval, de a nagy üzleti felhasználásra szánt gépeket(A2000,A3000,A4000) gyakran szállították vinyóval.
  • Tetsuo
    #61
    Hm. Nexus6 kicsit jobban kepben van, mint te. Inkabb kerdezd meg, honnan tudja, amit tud es olvass utana. ;) Majd koszond meg neki.
  • feamatar
    #60
    a "láma programozó" témakörben azért kételkednék... bár én csak olvasgatok azokról az időkről, de úgy tűnik hogy a Basic-en túlmutató tudás ott sem volt általános. Ugyan úgy mint ma, sokan csak PHP esetleg Python, de monjuk igazán profi Java-s már kevés van.
  • feamatar
    #59
    pont ma olvastam 91/november-i 576 kbyte-ot.
    Eszerint: C64 alapgép 14000 Ft, floppy drive: 16000 FT
    Amiga 500 : 49000 Ft
    Amiga 2000 : 125000 Ft
    Ugyan itt szomszédoktól vásárolva:
    C64 : 1908 ATS, floppy drive 2075 ATS
    Amiga 500 bővítővel!:5990 ATS
    Amiga 2000 : 10 000 ATS

    PC 286: 12000 ATS
    PC 386: 23000 ATS

    A PC-khez lehet monitor is társul, ezt nem részletezi. Mindenképp sokkal drágább mint egy Amiga A500. Commodore még floppyval együtt is fele egy Amigának, sztem megéri, bár ekkor tájt már egyre kevesebb volt az új játék rá. De 91-es pl a Last Ninja 3 ami jobb C64-en, mint Amigán(az irányítás nem sikerült jól az Amigás verzióban)
  • NEXUS6
    #58
    Kivétel persze mondjuk egy akármilyen windóz, amikor másodpercekre megakad az egér is és nem tudod mitől.
    Na ilyesmi egy Amigán nem nagyon fordult elő, de ha igen annak oka volt.
    És ez elég szimpla szitu.
  • NEXUS6
    #57
    Voltam alosztályvezető VAX-os céget üzemeltető cégnél és bizony csak kapaszkodtam, hogy mi miről szól igazán.

    Ami most van számtek néven, ez a webes, web2 szarság csak műmájerség a köbön.
  • A1274815
    #56
    NEXUS6 és Komolytalan:
    "az történt, amit te akartál a gépeden."

    Ez inkább szerintem csak illúzió volt mindig is. Lehettek olyan rendszerek amelyek jobban tartották fent az illúziót, de nem lehet sehol sem garantálni, hogy "a gépen az történyen amit te akarsz".
  • bakagaijin
    #55
    Nexus6, szerintem rossz Linuxt használsz. Ezek a modern mutációk okozhatják ezt az érzést nálad :). A linux tipikusan az a rendszer amit _egyszer_ telepítesz és utána csak file-szinten mozgatod át gépről gépre. Vicces, amikor find-al próbálod megtalálni a legrégebbi módosított file-od mikor megpróbálod felbecsülni a linux életkorát. Van durvább persze, a VAX-feeling, amikor egy generáció nő fel úgy hogy egy processzt korábban indítottak mint ahogy született az operátor. Pénzügyi rendszerekben lehet ilyesmivel találkozni.
  • NEXUS6
    #54
    Én nem C64-ről beszéltem, hanem DOS-os PC-ről. Ott nem volt elég 1-1 parancsot ismerni. Boot/rendszer lemez készítés EMS, XMS anyámhónalja, kaptál havertól játékot azt be kellet konfigurálnod a saját gépre soxor.

    Emléxem valakinek szívességből segítettem konfigurációt összeállítani, meg havert beszerveztem, mert neki volt win 95-je. Kérdeztem apukát, mire kell a gép? Mondja, hogy nyínyányú, játékra persze. Tisztasor! Mondom neki, konzol, papa, meg Amiga! Nem, nekik PC kell! OK akkor költsd a 100 000-edet a 20 helyett olyanra, amit nem is tudsz használni. Telepítés után kislány első dolga, hogy a saját gép ikont bebassza a kukába, csak úgy lazán. Még 2-3X jártam hozzájuk segíteni, reanimálni a gépüket, aztán feladtam.

    "DOS-ban multitasking nem volt, de minek is lett volna? Megszakításban futott a víruspajzs, a zene lejátszó, röp-tömörítő, meg amit még akartál. Internet nem volt, hálózat nem volt - az történt, amit te akartál a gépeden."
    Ismerem ezt az érzést, Amigán tapasztaltam ilyet utoljára, csak grafikus felülettel multitaszkkal, toronyóra lánccal, kompromisszum nélkül mondhatni, de azért mindig tudta az ember, hogy mi történik a géppel.
    A windóznál olyan, mint egy szervós autó, ami ráadásul néha, amikor ő úgy gondolja a GPS szerint elmegy a szervízbe és te csak nézel, hogy hogyan kötéttél ott ki.
    A Linux meg ugyan ezt, vagy hasonlót öngyilkos módban is csinálja, megkérdezi, majd lefrissíti magát teljesen és utána a büdös életben nem indul el.
  • A1274815
    #53
    "hát igen, nem is tudom ki mondta hogy 640K elég lesz mindenkinek."

    Had' válaszoljam meg: néhány anti-MS geek, akik ráakarták kenni Bill Gates-re a dolgot. (sikeresen)
  • aaaaa
    #52
    Az hogy drágább volt, nem teljesen igaz ! Egy C64 + egy 1541-es floppy kb. pont annyiba került, mint egy Amiga 500 beépített 3,5-es floppyval. Persze a birka nép a C64-et vette , mert azt ismerte. Először kazettás egységgel, utána miután rájött, hogy az mennyire szar, megvette a floppyt. ÉS akkor már ki is fizette egy Amiga árát, de volt helyette egy jóval lassabb és gyengébb C64-ese. Dbase, meg Turbo Pascal volt Amigára is.
  • Komolytalan
    #51
    Ja, és memória kezelés - hát igen, nem is tudom ki mondta hogy 640K elég lesz mindenkinek. Persze annyira azért nem volt rémes a dolog, mint ahogy kívülről látszik. Az tény, hogy a mai hátulgombolósok, akiket programozó egyetemről lökdösnek kifelé valószínűleg kitépnék a hajukat tőle, de akkoriban nem is volt annyi láma programozó, mint ma. 386-tól meg volt rendes protected mód, 32 bites memória kezeléssel.
  • Komolytalan
    #50
    "A geek-eknek meg bőven belefért, hogy egy parancssoros valamibe pötyögjenek, mint ahogy ma is a linuxfanok teszik."
    Meg minden 8 éves gyerek is be tudta gépelni, hogy LOAD mittomén micsoda. Mert az esetek túlnyomó részében ennyi kellett, plusz a megfelelő kazetta/lemez berakása a boldogsághoz. Nem mondanám hogy ez GEEK cucc lett volna.

    DOS-ban multitasking nem volt, de minek is lett volna? Megszakításban futott a víruspajzs, a zene lejátszó, röp-tömörítő, meg amit még akartál. Internet nem volt, hálózat nem volt - az történt, amit te akartál a gépeden. Nem jött "magától" levél meg instant üzenet (egyébként jöhetett, mert pl novelben is volt ilyen szintén rezidens kliens, amivel lehetett egymásnak üzengetni).

    Előtérben meg futott egy program, ami akkoriban simán elég volt.
  • Komolytalan
    #49
    ""
  • NEXUS6
    #48
    Úgy mondanám, hogy az SGI meg az Amiga néha azonos sportágban indultak az olimpián, de teljesen más piacon/"kontinensen" mozogtak.
    Abban az időben az emberek nem voltak "számítógépesítve". Csak a maihoz képest szűk rétegnek volt gépe, mert nem is volt annyi szolgáltatás, ami ezt igényelte volna, pl internet. A geek-eknek meg bőven belefért, hogy egy parancssoros valamibe pötyögjenek, mint ahogy ma is a linuxfanok teszik.
    Az Amiga megelőzte a korát, hiszen valamikor 2000 környékén jött el az internet, az olyan dolgok, amiért minden háztartásba végül számítógép került. Nem feltétlenül rosszul pozícionált a C=, csak éppen messze nem volt még akkor olyan igény ezekre a termékekre, mint manapság. Az üzletet meg elkúrták, mert csődbe menetek, de nem az Amiga miatt...

    Szal M$ DOS a 90-es években??? Mondom, nekem ciki.
    Zéro multitasking, memória kezelés egy rémálom, ugyan ekkor az AmigaDOS gyak grafikus felület nélkül az összes funkcióját tudta az OS-nek!
    A grafikus felület betöltésére szolgáló parancs meg volt vagy 30 KB. Beírtad és akkor kaptál egy minimál ablakot, egy csökkentett módot, ikonokkal, meg amit akarsz.
  • Komolytalan
    #47
    Azért ez a Silicon Graphicssal szaknderezés kicsit erős. Ennyi erővel az 1Ghz-s androidos tablet is szkanderezik a 6 magos Phenom Desktop PC-vel, mert mindkettővel lehet weboldalt nézni. Az SGI meg az Amiga sosem focizott egy ligában.
    A C64 és az Amiga 1-1 rövid ideig impresszív platformnak tűnt. Az idő rövidsége, és a felépítésük (multimédiára kihegyezett gép) miatt mindkettő csak játékok területén villantott nagyot. Persze készült rájuk néhány olyan alkalmazás, amely nem játék volt (főleg Amigára), de ahhoz hogy valami stabil üzleti platform legyen, ahhoz a fejlődésük tempója kevés, iránya pedig rossz volt. Ha Jack Tramiel maradt volna a cég élén, akkor lehet hogy most a Commodore-t szidnánk, nem az MS-t.

    Egyébként a DOS-sal semmi baj se volt. Stabil volt, gyakorlatilag észrevehetetlen. Amíg DOS volt addig nem akart mindenki saját hardware szabványt kreálni, mert a régi programok az új cuccokat ugye nem támogatták. Éppen ezért minden működött is frankón.
  • NEXUS6
    #46

    Ez teccett. Ilyen mértékű lájtosan agresszív naivitással ritkán találkozom. Te, hogy tudod, hogy a tudatlanok a pokol melyik bugyrába kerülnek?
    Csak szólok, hogy ideje belehúzni, hogy még jó helyet csípj el magadnak.

    És te hogy tudod, az IBM, aki a 80-as években gyakorlatilag olyan hatalmas monopóliummal bírt, hogy mindenki ezért baxogatta, miért nem saját procit rakott a saját architektúrájába, ráadásul nem saját OS-sel?
    Inkább megvették.
    Ahogy a M$ is megvette a nagy szabadalmait, termékeit a DOS-tól kezdve a D3D-n keresztül, a IE-ig, és így tovább. Általában persze cégestől.
    Ennyit a hyperkreativitásról, meg innovációról.
  • NEXUS6
    #45
    Lehet itt fröcsögni, mondjuk abban egyetértünk, hogy a C= üzletpolitikája kinyírta magát. De had ismételjem meg, ebben az Amiga nem mínuszként szerepelt.
    Az Amiga és a PC között valójában nem is volt párharc, merthogy a C= a 90-es évek elejére már beadta a kulcsot.

    Ahogy az itt írva vagyon bizony voltak professzionális alkalmazások, főleg grafikaiak, az Amiga gyakorlatilag a Silicon Graphicsszal szkanderezett.
    Az Amiga kimúlásával bizony jelentős űr maradt a számtekben, amit a PC csak lassan tudott betölteni.
    A magam részéről szégyennek tartom, hogy valaki a 90-es évek közepén még DOS-sal bajlódott. Úgy értem természetesen a M$ szégyenének.
  • Ferrer
    #44
    Mi volt a DOS legesleg state-of-art alkalmazása?
    Én sokszor összefutok különböző helyeken DOS-os gépekkel, pár példa: étterem, állatorvos, könyvesbolt meg mintha az orvosok is vmi dosos netes programba írnák be a kórtörténetet (ennek valaki nem tudja a nevét esetleg?)
  • Komolytalan
    #43
    De bizony lehetett, mondjuk így:
    type Location = object
    X, Y : Integer;
    end;
    Point = object(Location)
    Visible : Boolean;
    end;
  • Komolytalan
    #42
    Igen, voltak rá professzionális eszközök, összesen mondjuk 23. PC-re meg havonta kijött 23ezer. Ha van egy NASAm, akkor akár kenyérpirítóra is fejlesztek saját szoftvert, ha elég gyors a procija. De ha van egy csavargyáram akkor elmegyek a boltba, és megveszem a könyvelő szoftvert arra, amire van, olcsóért, jó. Az meg a PC volt.
  • Kurosora
    #41
    De lehetett. Sőt, ismerte a polimorfizmust is. (Basszus, iszonyú nosztalgia fogott el :DD)
  • [HUN]FaTaL
    #40
    Hm, ezt nem tudtam. Én a borland féle OPra gondoltam. :)
  • [HUN]FaTaL
    #39
    Én nem emlékszem, hogy tpben lehetne származtatni pl.
  • Világpolgár
    #38
    "igenis voltak ra professzionalis alkalmazasok"

    Ez hagyján, de most olvastam, hogy az örök kedvenc scifi sorozatomban a CGI Amigán, Lightwave 3D-vel készült. :))
  • Papichulo
    #37
    "egyik sem volt igazán alkalmas üzleti felhasználásra"
    "egy másik piacot - üzleti felhasználás - meg nem fedünk le minimum ökörség"

    Nem tudom, hogy a memoriad kopott-e meg, vagy csak sohasem hasznaltal amigat, de igenis voltak ra professzionalis alkalmazasok:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_productivity_software

    Meg ugye a NASA is vitatkozna veled a csak jatekra valo alkalmassagot illetoen:
    "Amigas were used in various NASA laboratories to keep track of multiple low orbiting satellites, and were still used up to 2003/04 (dismissed and sold in 2006). This is another example of long lifetime reliability of Amiga hardware, as well as professional use. Amigas were also used at Kennedy Space Center to run strip-chart recorders, to format and display data, and control stations of platforms for Delta rocket launches.[74]" (http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga)

    De peldaul volt idoszak, amikor a legtobb tv-studio is ezt hasznalta videoszerkesztesre es effektezesre.

    Nem kivanom a pc-vel osszehasnolitani - ennek a versenynek egyertelmu gyoztese van - de azt a badarsagot, amit te hajtogatsz itt, hogy az semmire sem volt jo a jatekon kivul, nem hagyhattam szo nelkul.
  • Komolytalan
    #36
    Az Amiga cocom listától függetlenül jóval drágább volt mint a C64, és egyik sem volt igazán alkalmas üzleti felhasználásra, játékra meg mindkettő jó volt, bár tény hogy az amiga klasszissal jobb. Házon belül konkurenst fejleszteni úgy, hogy egy másik piacot - üzleti felhasználás - meg nem fedünk le minimum ökörség. Én is találkoztam C64-re írt tárgyi eszköz nyilvántartó programmal, a jellemző az volt, hogy üzleti alkalmazás - akkor PC. És azért volt ez így, mert az Amiga nem erőltette meg magát, hogy erre alkalmas legyen. Nem kellett volna hozzá sok, de lusták voltak. Az Amiga egyszerűen a nagy büdös semmibe volt pozicionálva, mint termék: drága játékszer, mint egy 100eFt-s lego - van aki megveszi, de azért nem jellemző. A Commodore vonalat meg olyan idióta módon fejlesztették, hogy a C64 után gyakorlatilag nem is volt sikeres termékük (C128, C16, Plus4 - mind 100% értelmetlen volt). Egy 10 éves konstrukciót meg csak utol tudott érni a PC is ugyebár.

    Az Amigának volt pár éve, amikor jó volt, amikor technológiailag tényleg a topon volt. Nem tudták ezt kihasználni, ráültek a babérjaikra, és a világ elment mellettük - ennyi.
  • grobs
    #35
    Object Pascal 1986 óta van. Hasonlót csinált a Borland is 1989-ben amiből aztán Delphi lett ... 1995-re.
  • narumon
    #34
    Pedig ha jól tudom 5.5-től arra felé ment. Mondjuk rohadt rég tanultuk a suliban, de a kötelező könyv mennél az Objektum Orientált programozás alapjai vagy milyen című könyv volt.
  • Kurosora
    #33
    Szerintem a Turbo Pascal 5.5 és afelettire gondolt. Attól kezdve lehetett objektumokat csinálni benne, még könyvem is van róla :) Egyébként pedig az Object Pascal a TP/BP 7.0 után jött.
  • narumon
    #32
    "30 éve annak, hogy Bill bácsi lenyúlta egy barátjától a DOS-t és eladta, mint a sajátját"

    Tévedés! MEGVETTE! (Nagy különbség) a DOS jogait EGYBEN majd eladta darabonként!
  • [HUN]FaTaL
    #31
    Pascal nem OOP, legalábbis akkoriban még nem. A delphivel jelent meg az Object Pascal.
  • DjDano
    #30
    Teljes mértékben igazad van! Apple, Amiga és társai... Hibába találnak fel bármilyen jó dolgokat, ha nem tudják széles körben elterjeszteni akkor ki is törölhetik vele a seggüket... A "DOS lopás" meg egy ostoba hazugság, amit a looser ellentábor terjeszt.

    Tehát kedves Nexus6 a fent említett cégek balfaszságáért nem a MS-t és minden idők leginnovatívabb cégét (máig az ő nevükhöz kötődik a legtöbb informatikai szabadalom) az IBM-t okold! Ők géniuszok és hálával tartozunk nekik, hogy széles körben elérhetővé tették a számítástechnika vívmányait és forradalmasították az egész PC piacot!
  • NEXUS6
    #29
    Van benne némi igazság, meg jócsomó .... nemigazság.:)
    Az, hogy Magyarországon mennyi volt az Amiga ára, ami tartok tőle cocom listás termék is volt ráadásul a 80-as évek végéig, az nagyjából marhára nem befolyásolta gép sikereit.
    Az tény, hogy a Commodore eléggé elmaradt az Amiga fejlesztésekkel a vége felé, aztán egyszercsak becsődölt. Azonban miért is csődölt be? Mert veszteséges volt az Amiga forgalmazása? Nem éppen. Hanem mert veszteséges volt a márkás PC kompatibilis számítógép forgalmazása! Szal akkor mennyire volt drága az Amiga?
    Ez úgy nagyjából '93-ig lejátszódott, utána vagy 5 cég kezében fordult meg a márka. De fejleszteni senki nem akarta, tudta.
    Mellesleg az utolsó 93-as tervek, prototipusok már egy igen csak moduláris Amigáról szóltak. Mint ahogy a jelenlegi asztali gépek is ilyenek.

    Amiket itt írsz az a dolgok racionalizálása. Ha nem is vezető márkaként, de egy az Aplle-hoz hasonló spec home user piaci rétegre építve, azért lett volna értelme az Amigáknak. Ezeket már lehet, hogy érdekelte már akkor az elfogadható minőségű hang, meg a könnyen kezelhető grafikus OS.
    Azonban tőkeerős cég, normális marketing, és elkötelezettség nélkül hiába volt jó a termék, nem lehet komoly piaci részesedést szerezni pusztán a rajongókra alapozva.

    Ma az Amiga OS ideális lenne mobiltelefonokhoz, beágyazott rendszerekhez, játékkonzolokhoz, hiszen azoknak már ilyen magas a hw szintjük. Nem azért nem használják mert ne lenne jó.
  • B0nFire
    #28
    A PCfórumon már két hete kiveséztük ezt a hírt. Le vagytok maradva egy hónalj brosúrával...
  • Komolytalan
    #27
    Az Amiga sose volt olcsó. Az hogy olcsóbb volt egy márkás PCnél az lehet hogy megáll, de az az ár fél-1 évnyi fizetése volt egy magyar melósnak. Ezzel az árral egyébként nem is lett volna baj, ha jó lett volna üzleti felhasználásra. De arra meg nem volt jó, mert egy irodában nem sok hasznát vették akkoriban a csillió színnek, meg über zene chipnek. Kellett volna viszont HDD, nyomtató, hálózat, szoftverek, fejlesztőeszközök - meg úgy általában egy olyan cég, amely az igények alapján fejleszt, nem pedig a saját szemellenzős, halott stratégiáját követve. Csak ha szoftver oldalt nézzük: PCn a 90-es években OOP programnyelvek voltak (pl Turbo Pascal 6), voltak B-fa alapú "rekordmenedzserek" (Btrieve), voltak adatbázis kezelő nyelvek (dBase, Foxpro, Clipper). Amigán?
    Éppen ezért a kicsit drágább (a kompatibilis gépekkel ez el is múlt), játékra gagyi, de üzleti alkalmazásra sokkal jobb PCk hódították meg az irodákat, és a tömegtermelés miatt az áruk is nagyot esett. Majd jöttek ezekbe is a multimédiás kiegészítők - amelyek opcionálisak voltak, vagyis egy cégnek nem kellett megfizetnie egy akkoriban még nem olcsó hangkártyát.

    Az amiga azért halt ki, mert nem vette figyelembe a piac igényeit. Ennyi.
  • Papichulo
    #26
    "A GUI-t az apple is lopta,"

    Hihetetlen, hogy ezt a hulyeseget mindig elsuti valaki.

    "Myth:
    Apple CEO Steve Jobs saw Xerox PARC product such as the GUI, either on a tour or at a trade show, then stole the PARC GUI implementation without permission, to create the Apple Lisa and the original Mac OS / Macintosh GUI.

    Fact:
    Apple obtained permission ahead of the Xerox PARC visit. In addition, Apple provided compensation in exchange for the various Xerox PARC ideas such as the GUI."

    "Xerox Received Financial Compensation from Apple

    The compensation for the Xerox PARC technology sharing deal with Apple was in form of $1 million dollars pre-IPO Apple stock / investment (if Apple does well, Xerox will benefit from Apple’s success)."

    http://obamapacman.com/2010/03/myth-copyright-theft-apple-stole-gui-from-xerox-parc-alto/
  • djw
    #25
    nem lehet, hogy ezt hívják természetes szelekciónak? ;)
  • NEXUS6
    #24
    Lehet bizony nosztalgiázni az Amigán.
    85-től grafikus felület, driver, library rendszer, normális multitaszk, átlátható rendszer könyvtár struktúra, olyan könnyen konfigurálható rendszer leíró fájlok, amihez képest a win registry-je a rémálom az Elm utcában, mindez alacsony hardver igénnyel.

    Az ára meg nagyjából a PC alatt volt mindig is, mármint a márkás pécék alatt természetesen, merthogy az is márkás gép volt ugye.

    Sajna mivel a játékok gyakorlatilag a floppy behelyezés után azonnal indultak, akár csak egy konzolnál, ha berakod az adathordozót, így a legtöbb júzer megmaradt a lámer szinten. Azt sem tudták, mi az a workbench.

    A távolkeleti ipar persze millió tonnaszám ontotta az elektronikus hulladékot, amiből mindenki összeépítette a maga kis álompécéjét. De azért kb 97-ig, a 3D gyorsítók elterjedéséig mindenki csak röhögött a windózon, a sznob Amigások meg a pécéseken, hogy a DOS-sal ökörködnek, ha csak egy játékot el akarnak indítani.

    Sajnos mire értelme lett annak, hogy wincseszter van a gépekben, meg a programok felnőttek a grafikus OS-ekhez, addigra az amigából már csak hirmondók maradtak.

    2-3 sec alatt bebútolna pedig a mai gépeken, meg ilyenek. Kiba szar is lenne.