Berta Sándor

Szerzői jogsértéssel vádolják a Groovesharkot

A Grooveshark az egyik legnépszerűbb zenei streaming-szolgáltató, azonban most komoly problémával kell szembenéznie, a céget ugyanis több kiadó is beperelte.

A kiadók szerint a Grooveshark több esetben is megsértette szerzői jogaikat, ezért úgy döntöttek, hogy bírósághoz fordulnak. A lépés azért meglepő, mert a szolgáltató teljesen más elven működik, mint a többi streaming-portál. Általában a dalokat maguk a szerzők tehetik elérhetővé és aki kész fizetni értük, az meghallgathatja őket a PC-jén. Előfordul az is, hogy bizonyos nóták ingyen meghallgathatók, ilyenkor azonban a felhasználóknak reklámokat is kell nézniük. Ezzel szemben a Grooveshark esetében a dalokat a felhasználók töltik fel és azok később mások számára is elérhetők. Ez a megoldás a vállalat álláspontja szerint egy abszolút legális változata a fájlcserélésnek, néhány kiadó azonban ezt másként látja.


A benyújtott keresetben a kiadók több rendbeli szerzői jogsértéssel, illetve szerzői jogsértések elősegítésével vádolják a Groovesharkot, illetve a szolgáltatást használó internetezőket. A cég szemére vetik, hogy nem rendelkezik a szükséges licencekkel, sem engedélyekkel, így aligha lehet az ajánlat legális. A Grooveshark jelenleg vitában áll a Universal Music Grouppal, miközben az EMI kiadóval csak az utolsó pillanatban sikerült elkerülni a jogi konfliktust és peren kívül megállapodást kötni. A Grooveshark App programot eltávolították az Android Marketből, mivel az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) bírálta a szoftvert.

Az amerikai zenei szolgáltató igyekszik ötvözni az online műsorszórást, a zeneszámok eladását és a közösségi portálok funkcióit. A platform üzemeltetői 2008-ban úgy nyilatkoztak, hogy nem számítanak perekre, mivel a négy nagy zenei kiadóval egyaránt tárgyalnak. Az oldal ugyan 400 független kiadóval már szerződést kötött, de ez sem mentette meg a pertől. Szakértők már 2008-ban azt állították, hogy csak idő kérdése, mikor kezdeményez valaki pert a Grooveshark ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stukov #5
    Na, kb 1 hónapja tévedtem el a groovesharkra, erre betiltják...
  • Rotyoka #4
    SoundCloud ot már perlik amióta megjelent :D
  • SgtPepper #3
    Ezért nem lehetnek olyan szép dolgaink, mint pl. turntable.fm, és ezért fog a legtöbb ember mindörökké szar zenéket hallgatni. Remélem mumuplayer-t nem fogják leszedni.
  • FoodLFG #2
    A soundcloud.com -ot is meg fogják fogni előbb vagy utóbb.
  • passatgt #1
    Nem is értettem soha teljesen, hogy ez hogyan lehet legális, főleg úgy, hogy nincsenek szerződésben a nagy kiadókkal.